Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, crede că este posibilă reluarea, în curând, de către Rusia, a acordului privind exportul de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră, din care Moscova a ieşit în iulie, anunţă english.alarabiya.net. Erdogan a declarat ieri, după unele discuţii pe care le-a avut cu preşedintele rus Vladimir Putin la Soci: "Credem că, în scurt timp, vom ajunge la o soluţie care să răspundă aşteptărilor".
Aceasta a fost prima sa întâlnire faţă în faţă cu Putin, din 2022.
La rândul său, Putin, care consideră că Occidentul încă restricţionează exporturile agricole ruseşti, a spus: "Vom fi gata să luăm în considerare posibilitatea de a relua acordul cu cereale. I-am spus din nou domnului preşedinte al Turciei că vom face acest lucru de îndată ce toate acordurile privind ridicarea restricţiilor la exportul de produse agricole ruseşti vor fi pe deplin implementate. Occidentul continuă să blocheze aprovizionarea cu cereale şi îngrăşăminte din Federaţia Rusă către pieţele mondiale. Occidentul a înşelat Rusia în legătură cu acordul".
Amintim că, în iulie, Rusia a decis să nu mai fie parte în acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră. Acordul, încheiat în iulie 2022, cu medierea ONU şi a Turciei, i-a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, în ciuda războiului, pentru a atenua o criză alimentară globală. Acordul a fost prelungit de mai multe ori, însă a expirat la data de 17 iulie, iar Moscova a decis să nu-l mai prelungească. Anterior, autorităţile ruse au avertizat că nu mai sunt îndeplinite condiţiile pentru o nouă prelungire. Moscova a reclamat în mai multe rânduri că exporturile de cereale şi îngrăşăminte ruseşti întâmpină obstacole, deşi nu sunt supuse direct sancţiunilor occidentale. Rusia a lansat mai multe cereri despre care susţine că nu au fost soluţionate.
Anterior întâlnirii de ieri, Putin a declarat că Rusia ar putea reveni în acordul privind cerealele dacă Occidentul îndeplineşte condiţiile unui memorandum separat convenit cu Naţiunile Unite, menit să faciliteze exporturile ruseşti de alimente şi îngrăşăminte.
Ieri, Akif Cagatay Kilic, principalul consilier de politică externă şi de securitate al lui Erdogan, a afirmat la postul de televiziune Haber: "Noi jucăm un rol principal aici (n.r. în problema acordului privind cerealele). Suntem precauţi, dar sperăm să obţinem un succes".
Tot ieri, cei mai importanţi responsabili pentru politicile economice ale Turciei au avut întâlniri cu omologi din Rusia, însoţindu-l pe preşedintele Erdogan. Surse citate de Reuters au declarat că ministrul de Finanţe de la Ankara, Mehmet Simsek, şi Hafize Gaye Erkan, guvernatorul băncii centrale, au participat la întâlnirile de la Soci. Simsek şi Erkan au fost numiţi în funcţie în luna iunie, după realegerea lui Erdogan pentru un nou mandat prezidenţial. Cei doi au ca sarcină revenirea la politici economice mai corecte decât cele practicate anterior, în context electoral, şi care au dus la o înrăutăţire a sitaţiei economiei Turciei.
Preţul grâului cu livrare în luna decembrie a scăzut cu 1,1% vineri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 5,95 dolari/buşel, iar preţul porumbului cu livrare în decembrie a urcat cu 0,7%, la 4,81 dolari/buşel. Pieţele americane au fost închise ieri, SUA sărbătorind Ziua Muncii.
--------------------------------------------------------------
Turcia, stat membru NATO, are legături strânse atât cu Moscova, cât şi cu Kievul. Turcia s-a opus invaziei Rusiei în Ucraina, dar în acelaşi timp nu a aderat la sancţiunile occidentale împotriva Moscovei şi a avansat în cooperarea sa economică cu Rusia.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.09.2023, 10:20)
Putin nu apuca Craciunul aici. Merge sa bea un vin cu Ceocescu.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.09.2023, 12:36)
Ii este dor de Prigojin.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.09.2023, 17:56)
habar nu ai ce vorbesti ,
visezi sau speri