Turcia creşte taxele vamale pentru anumite produse din SUA

Ziarul BURSA #Internaţional / 17 august 2018

Turcia creşte taxele vamale pentru anumite produse din SUA

Turcia a majorat, în această săptămână, tarifele vamale pentru anumite produse importate din SUA, variind de la automobile la ţigarete, pe fondul unei crize financiare şi al tensiunilor crescute dintre Washington şi Ankara, informează Reuters.

Potrivit unui decret semnat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi publicat în Monitorul Oficial, au fost introduse tarife vamale suplimentare pentru 22 de produse. Au fost vizate în special autoturismele americane, pentru care vor fi percepute tarife vamale suplimentare de 120%, precum şi băuturile alcoolice produse în SUA, cărora li se vor aplica tarife vamale suplimentare de 140%. Alte creşteri sunt prevăzute pentru produse precum cosmetice, orez şi cărbune, potrivit Agerpres.

Vicepreşedintele turc Fuat Oktay a justificat pe Twitter aceste măsuri în numele "principiului reciprocităţii, ca răspuns la atacurile deliberate comise de guvernul american împotriva economiei turceşti".

Relaţiile între Ankara şi Washington s-au tensionat puternic în ultimele săptămâni, după ce SUA au impus sancţiuni şi au ridicat tarifele la importurile de aluminiu şi oţel din Turcia, în urma unei dispute legate de încarcerarea de către Ankara a unui pastor evanghelic american. În replică, Erdogan a denunţat un "complot politic" împotriva ţării sale şi ameninţă că va riposta prin căutarea de noi pieţe şi aliaţi.

FMI nu a primit semnale că Turcia îi va solicita ajutorul

Turcia trebuie să urmeze politici macroeconomice sănătoase şi să reducă dezechilibrele într-o perioadă de volatilitate pe piaţă, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Fondului Monetar Internaţional, în condiţiile tensiunilor crescute dintre Washington şi Ankara.

Purtătorul de cuvânt, care a dorit să îşi păs­treze anonimatul, a mai spus că nu există semnale potrivit cărora autorităţile turce se gândesc să solicite asistenţa Fondului Monetar Internaţional.

"Având în vedere recenta volatilitate de pe piaţă, noua administraţie va trebui să-şi demonstreze angajamentul pentru politici macroeconomice sănătoase pentru a promova stabilitatea şi a reduce dezechilibrele, asigurând în acelaşi timp independenţa operaţională deplină a băncii centrale, pentru ca aceasta să îşi poată urmări mandatul de a asigura stabilitatea preţurilor", a declarat purtătorul de cuvânt, adăugând că Fondul monitorizează îndeaproape situaţia.

Lira turcească a pierdut peste 40% din valoare în raport cu dolarul de la începutul acestui an, pe fondul îngrijorărilor cu privire la efectele influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, a apelurilor sale repetate pentru dobânzi mai mici şi a înrăutăţirii relaţiilor cu SUA. Prăbuşirea lirei s-a făcut resimţită pe pieţele globale.

Surse: Qatarul a promis investiţii de 15 miliarde dolari în Turcia

Potrivit unor surse guvernamentale citate de Reuters, Qatarul a promis să investească 15 miliarde de dolari în Turcia, banii urmând să fie direcţionaţi spre băncile şi pieţele financiare din această ţară. Intenţia principalului aliat al Turciei din Golful Persic a oferit un sprijin important lirei turceşti, care se adaugă deciziilor adoptate de Banca Centrală a Turciei vizând înăsprirea lichidităţii şi limitării vânzărilor de valută.

Ieri, ministrul turc de Finanţe, Berat Albayrak, avea programată o întâlnire cu investitorii, întâlnire considerată crucială de analişti cu privire la capacitatea autorităţilor de la Ankara de a convinge pieţele că politicile sale monetare nu sunt subordonate influenţei politice.

Secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Sanders, a avertizat recent că administraţia Trump "nu va uita" felul în care guvernul turc l-a tratat pe pastorul american Andrew Brunson, declarând că Turcia şi-a creat singură probleme financiare, scrie Politico, potrivit news.ro.

"Credem că Turcia şi mai ales preşedintele Erdogan au avut un tratament incorect faţă de pastorul Brunson, despre care ştim că este o persoană bună şi un creştin puternic, care nu a greşit cu nimic. Iar acest lucru nu îl vom uita", a declarat Sanders.

Andrew Brunson a fost arestat în octombrie 2016 de către guvernul turc, fiind acuzat că a ajutat o organizaţie teroristă şi de spionaj. Un tribunal i-a respins miercuri apelul lui Brunson de a fi eliberat din arestul la domiciliu.

Sanders a exclus ideea că politicile SUA faţă de Turcia sunt de vină pentru problemele financiare ale statului turc.

"Turcia şi-a creat singură problemele economice, ele fac parte dintr-o tendinţă pe termen lung şi nu sunt rezultatul acţiunilor SUA", a menţionat Sanders.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Se poate rezolva simplu criza: Erdogan sa ii convinga pe bunii lui prieteni (rusii si iranienii) sa ii dea petrol pe care sa il plateasca in Lire la un pret fix. Succes!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb