ZIARUL BURSA

17 august 2018
Ediţia din 15.08.2024
Grafică de MAKE

Catedrala Mântuirii Neamului - Tablou votiv -

Mihai AntonescuPolitică / 17 august 2018

Disecţia unui plan prost. Atât de prost că s-ar putea să meargă  

Cum s-a aplicat legea într-un cadru ilegal

Greşeli forţate şi neforţate, ca-n tenis

Tehnici de supravieţuire în diverse medii şi media

Cât de mult, cât de mare - nu-i de-ajuns

Copiii manifestă o amuzantă tendinţă de a exagera. Vărul lor cel voinic s-a luptat cu 66 de măgădăi, maşina visurilor lor aleargă cu 70.000 de kilometri pe secundă, cel mai bogat om din lume are, în opinia lor infantilă, un trilion de catralioane de dolari.

Politicienii sunt nişte copii mari.

Transelectrica a dat în judecată ANRE

PENTRU DIMINUAREA TARIFULUI REGLEMENTAT DE TRANSPORT AL ELECTRICITĂŢII Transelectrica a dat în judecată ANRE

E.O.Companii / 17 august 2018

Actualizare

Transelectrica: "Procesul din instanţă nu a afectat relatia dintre Transelectrica şi ANRE"

Procesul din instanţă nu a afectat relatia dintre Transelectrica şi ANRE, precizează compania, într-un comunicat. Acesta mai arată: "Contestaţia privind recalcularea valorii RRR a fost depusă de către CNTEE Transelectrica SA în anul 2014. Instanta de judecată a stabilit următorul termen pentru finalizarea unei expertize contabile pentru data de 25.09.2018. Această situaţie nu a afectat relaţia excelentă cu ANRE şi nici rezultatele financiare ale companiei".

----

Transelectrica a acţionat în judecată Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru diminuarea tarifului reglementat de transport al energiei electrice printr-un ordin de acum patru ani, fapt care a prejudiciat compania de trans­port energie cu 138 de milioane de lei, arată un raport transmis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Contrabanda cu ţigarete, în creştere abruptă

NOVEL RESEARCH: Contrabanda cu ţigarete, în creştere abruptă

EMILIA OLESCUCompanii / 17 august 2018

Piaţa neagră a ţigaretelor a urcat la 18,2%, în iulie 

Gilda Lazăr, JTI: "Contrabanda cu ţigarete a ajuns, din nou, subiect de discuţii în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării"

Piaţa neagră a ţigaretelor a avut o creştere abruptă, în această vară, la finalul lunii iulie ajungând la nivelul de 18,2% din totalul consumului (cu 2,1 puncte procentuale mai mult faţă de mai 2018), conform studiului Novel Research. Compania arată că acesta este cel mai ridicat nivel al contrabandei din acest an, depăşind media din 2017, de 16%.

Jandarmeria a acţionat ilegal

ÎN CAZUL EVACUĂRII MANIFESTANŢILOR DIN PIAŢA VICTORIEI, Jandarmeria a acţionat ilegal

George MarinescuPolitică / 17 august 2018

Conducătorii Jandarmeriei au încălcat mai multe dispoziţii legale cu prilejul intervenţiei brutale din noaptea de 10-11 august 2018. Oricâte motive justificative ar găsi fostul şef interimar al Jandarmeriei, Sebastian Cucoş, şeful Brigăzii de Intervenţii Speciale - colonelul Cătălin Paras­chiv, Laurenţiu Cazan, comandantul acţiunii jandarmilor, şi purtătorii de cuvânt ai Jandarmeriei Marius Militaru şi Georgian Enache, niciunul dintre acestea nu înlătură consecinţele grave ale încălcării legii de către cei care au comandat represiunea nedreaptă a manifestanţilor paşnici din Piaţa Victoriei.

Şefii Jandarmeriei şi ai dispozitivelor dislocate la evenimentele din 10 august s-au apărat susţinând că evacuarea pieţei s-a impus din cauza faptului că mai mulţi jandarmi au fost atacaţi cu pietre şi cu obiecte de mobilier stradal, care le puneau în pericol viaţa şi integritatea fizică.

"Nu mai mergeţi la spital!"

DSU, MESAJ PENTRU PERSOANELE GAZATE ÎN PIAŢA VICTORIEI: "Nu mai mergeţi la spital!"

G.M.Politică / 17 august 2018

Raed Arafat susţine că gazele folosite în Piaţa Victoriei nu au efect nociv 

Folosirea masivă a gazelor iritante şi lacrimogene, în 10 august, în exces de jandarmi pentru alungarea protestatarilor din Piaţa Victoriei, atrage în continuare opinii contrare cu privire la efectele nocive ale acestora.

Pentru că în ultimele zile în spaţiul public au apărut mai mulţi medici care au sus­ţinut că gazele folosite excesiv de jandarmi pot avea efecte grave asupra căilor respiratorii şi organelor interne, opinii în urma cărora s-a înmulţit numărul persoanelor prezentate la secţiile de urgenţă ale spitalelor din Capitală, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a emis un comunicat oficial cu privire la această situaţie.

Merge Cati la război

Cornel CodiţăEditorial / 17 august 2018

Cornel Codiţă

Despre Andronescu este vorba... desigur! Ecaterina cea Mare... bis! cum ar zice Ranetti. Autoarea celui mai semnificativ gest politic în România ultimului deceniu. Cel puţin! Referenţialele lui nu pot fi aflate decît sus... sus de tot, în straturile rarefiate ale politicii capabilă să dialogheze cu Eternitatea. În celebrul "J'Accuse!" al lui Zola, spre exemplu. Doar că acela era un gest public mai slab.

British Museum, odă colecţionarului

British Museum, odă colecţionarului

Marius TiţaInvestiţii Personale / 17 august 2018

Marius Tiţa

Multe se pot spune des-pre British Museum. În primul rând, este o instituţie în sine, nici numele nu i se traduce, este pur şi simplu British Museum. Aici găseşti tot ce vrei, urme de la orice civilizaţie de pe pământ, sculptură multă şi celebră, mai puţină pictură, dar bijuterii şi material arheologic la infinit. În celebra clădire a muzeului vedem o parte din uriaşele sale depozite. Obiectele beneficiind de o tratare profesionistă, studii ştiinţifice, punere în valoare, expunere chiar. În prezent, se anunţă 6 milioane de vizitatori anual. Vara este un ritm continuu, oamenii sunt o masă compactă care se mişcă brownian. Cu toate acestea, muzeul stă catastrofal cu aerul condiţionat, astfel că, în condiţiile de căldură excesivă din acest iulie, vizita la muzeu a fost chinuitoare, ca vizionarea unui documentar dintr-o cadă de proprie transpiraţie. Din loc în loc, supraveghetorii plictisiţi se chinuiau şi ei, mai ales că par a-şi urî munca. În plină vară, când e lumină cam până la ora 22, British Museum şi alte muzee londoneze închid la ora 18. De fapt închid deja pe la 18 fără 20, la 18 suntem deja perplecşi, înghesuiţi în faţa uriaşului muzeu, ocoliţi cu greu de personalul care o zbugheşte vertiginos.

Libra Internet Bank - profit dublu, la semestru

E.O.Bănci-Asigurări / 17 august 2018

Libra Internet Bank a înregistrat un profit net de 46,39 milioane lei, în primul semestru din acest an, dublu faţă de rezultatul obţinut în perioada similară a anului trecut (23,96 milioane lei), potrivit unui comunicat de presă al băncii.

Preţul electricităţii pe OPCOM, în uşoară scădere

DUPĂ CE PREŢUL ENERGIEI A FOST, IERI, CU 46% MAI MARE DECÂT ACUM DOUĂ SĂPTĂMÂNI, Preţul electricităţii pe OPCOM, în uşoară scădere

Ramona RaduCompanii / 17 august 2018

Preţul maxim al energiei electrice tranzacţionate pentru astăzi, pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), administrată de OPCOM, a atins nivelul de 332,09 lei/MWh, în intervalul orar 20.00-21.00. Preţul mediu al electricităţii vândute pe PZU a fost 266,44 lei/MWh (echivalentul a 57,19 euro/MWh), în uşoară scădere - 0,87% - faţă de cel aferent zilei de ieri (268,80 lei/MWh), când s-a cifrat la o valoare cu 46% mai mare decât cea înregistrată în urmă cu două săptămâni.

Profitul Transelectrica s-a menţinut la 98 milioane lei

ÎN PRIMUL SEMESTRU AL ANULUI CURENT Profitul Transelectrica s-a menţinut la 98 milioane lei

R.R.Companii / 17 august 2018

Veniturile totale au scăzut cu 29%, la 1,23 miliarde de lei, de la 1,73 miliarde de lei, în aceeaşi perioadă din 2017 

Transelectrica a înregistrat un profit net de 98,02 milioa-ne de lei, în primele şase luni ale anului curent, rezultat aflat într-o relativă stabilitate faţă de cel înregistrat în primul semestru al anului trecut, de 98,38 de milioane de lei, arată informaţiile publicate de companie pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Turcia creşte taxele vamale pentru anumite produse din SUA

Turcia creşte taxele vamale pentru anumite produse din SUA

Internaţional / 17 august 2018

Turcia a majorat, în această săptămână, tarifele vamale pentru anumite produse importate din SUA, variind de la automobile la ţigarete, pe fondul unei crize financiare şi al tensiunilor crescute dintre Washington şi Ankara, informează Reuters.

Potrivit unui decret semnat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi publicat în Monitorul Oficial, au fost introduse tarife vamale suplimentare pentru 22 de produse. Au fost vizate în special autoturismele americane, pentru care vor fi percepute tarife vamale suplimentare de 120%, precum şi băuturile alcoolice produse în SUA, cărora li se vor aplica tarife vamale suplimentare de 140%. Alte creşteri sunt prevăzute pentru produse precum cosmetice, orez şi cărbune, potrivit Agerpres.

Chipul regimului prin aburi de gaz

Cătălin AvramescuEditorial / 17 august 2018

Cătălin Avramescu

Fiecare dictatură are o duhoare a ei. Regimul Ceauşescu te umplea de praf. Copil fiind, aşteptam cu teamă momentul în care trenul trecea prin gara Comarnic. Oraşul era pudrat cu praf de ciment. Trebuia să închizi geamul compartimentului dacă doreai să mai respiri. La fel în celelalte oraşe: praf stârnit pe şantiere, praf pe hainele oamenilor, praf şi pulbere pe rafturile "alimentarelor". Şi de pe ogoarele muncite chinuit, de tractoare, se ridica praful, ca într-o profeţie biblică.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA

PIAŢA MONETARĂ Dobânzile overnight, în scădere

A.B.Bănci-Asigurări / 17 august 2018

BNR a afişat, ieri, un nivel mediu al dobânzii la depozitele overnight plasate (ROBOR) de 2,63%, în depreciere comparativ cu valoarea de 2,65%, înregistrată în şedinţa precedentă. Dobânda la depozitele atrase pentru o zi (ROBID) a fost de 2,33%,...

BVB Lichiditatea se menţine sub media anului

A.B.Piaţa de Capital / 17 august 2018

BET-FI, singurul indice care a închis şedinţa de tranzacţionare în teritoriu negativ 

Rulajul înregistrat în şedinţa de tranzacţionare de ieri a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost de 40,5 milioane de lei (8,71 milioane de euro), dar...

MACRO NEWSLETTER-17 August 2018

MACRO NEWSLETTER-17 August 2018

Macroeconomie / 17 august 2018

Preţurile de consum din Germania şi-au temperat creşterea anuală în iulie 2018, până la 2%, de la 2,1% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,3%, după o creştere de 0,1% în luna anterioară. Preţurile alimentelor şi-au temperat...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo