Actualizare
Transelectrica: "Procesul din instanţă nu a afectat relatia dintre Transelectrica şi ANRE"
Procesul din instanţă nu a afectat relatia dintre Transelectrica şi ANRE, precizează compania, într-un comunicat. Acesta mai arată: "Contestaţia privind recalcularea valorii RRR a fost depusă de către CNTEE Transelectrica SA în anul 2014. Instanta de judecată a stabilit următorul termen pentru finalizarea unei expertize contabile pentru data de 25.09.2018. Această situaţie nu a afectat relaţia excelentă cu ANRE şi nici rezultatele financiare ale companiei".
-----
Transelectrica a acţionat în judecată Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru diminuarea tarifului reglementat de transport al energiei electrice printr-un ordin de acum patru ani, fapt care a prejudiciat compania de transport energie cu 138 de milioane de lei, arată un raport transmis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Operatorul solicită fie modificarea Ordinului ANRE, fie emiterea unuia nou, în care să se efectueze recalcularea tarifului reglementat la nivelul de 9,87% sau, în măsura în care va fi respinsă această cerere, folosind acelaşi procent de 8,52% stabilit de ANRE pentru anul 2013 şi semestrul întâi din 2014.
Transelectrica informează, în raportul citat: "În data de 26.06.2014, a fost emis Ordinul ANRE nr. 51, publicat în Monitorul Oficial nr. 474/27.06.2014, privind aprobarea tarifului mediu pentru serviciul de transport, a tarifului pentru serviciul de sistem şi a tarifelor zonale aferente serviciului de transport, practicate de Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA şi de abrogare a anexei nr. 1 la Ordinul preşedintelui ANRE nr. 96/2013 privind aprobarea tarifului mediu pentru serviciul de transport, a tarifului pentru serviciul de sistem, a tarifelor zonale aferente serviciului de transport şi a tarifelor pentru energia electrică reactivă, practicate de operatorii economici din cadrul sectorului energiei electrice.
Valorile luate în calculul ratei reglementate a rentabilităţii (RRR1) de către ANRE conform Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de transport al energiei electrice aprobată prin Ordinul ANRE nr. 53/2013 (Metodologie), au determinat o valoare a RRR de 7,7%.
CNTEE Transelectrica SA consideră că aplicarea prevederilor art. 51 din Metodologie prin stabilirea parametrului Beta la valoarea de 0,432 va determina prejudicierea financiară a societăţii prin scăderea rentabilităţii cu o valoare estimată de 138,4 milioane lei, având un impact semnificativ asupra intereselor financiare ale societăţii".
Conform sursei citate, la termenul din 9.02.2016, instanţa de judecată a admis proba cu expertiza contabilă - specialitatea investiţii financiare şi alte entităţi de valori mobiliare şi a prorogat discutarea probei cu expertiza tehnică - specialitatea electro-energetică, după administrarea probei cu expertiza contabilă - specialitatea investiţii financiare şi alte entităţi de valori mobiliare.
La celelalte termene, instanţa a amânat judecarea cauzei, termenul pentru finalizarea expertizei fiind stabilit pentru data de 25 septembrie 2018.