ÎN CAZUL EVACUĂRII MANIFESTANŢILOR DIN PIAŢA VICTORIEI, Jandarmeria a acţionat ilegal

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 17 august 2018

Jandarmeria a acţionat ilegal

Conducătorii Jandarmeriei au încălcat mai multe dispoziţii legale cu prilejul intervenţiei brutale din noaptea de 10-11 august 2018. Oricâte motive justificative ar găsi fostul şef interimar al Jandarmeriei, Sebastian Cucoş, şeful Brigăzii de Intervenţii Speciale - colonelul Cătălin Paras­chiv, Laurenţiu Cazan, comandantul acţiunii jandarmilor, şi purtătorii de cuvânt ai Jandarmeriei Marius Militaru şi Georgian Enache, niciunul dintre acestea nu înlătură consecinţele grave ale încălcării legii de către cei care au comandat represiunea nedreaptă a manifestanţilor paşnici din Piaţa Victoriei.

Şefii Jandarmeriei şi ai dispozitivelor dislocate la evenimentele din 10 august s-au apărat susţinând că evacuarea pieţei s-a impus din cauza faptului că mai mulţi jandarmi au fost atacaţi cu pietre şi cu obiecte de mobilier stradal, care le puneau în pericol viaţa şi integritatea fizică.

Încălcarea legii de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei

Conform dispoziţiilor art. 35 din legea 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei, persoanele care săvârşesc fapte contrare legii vor fi imobilizate, îndepărtate cât mai repede de la locul tulburărilor şi conduse, după caz, la cea mai apropiată unitate de poliţie sau de jandarmi, pentru a se lua, cu privire la acestea, măsurile de sancţionare prevăzute de lege.

În acelaşi context, art. 33 prevede că folosirea mijloacelor prevăzute la art. 29 (n.r. - de intervenţie în forţă) se face în mod gradual şi nu trebuie să depăşească nevoile reale pentru imobilizarea persoanelor turbulente sau agresive ori pentru neutralizarea acţiunilor ilegale şi va înceta de îndată ce scopul misiunii a fost realizat.

Dispoziţiile acestor două articole din legea privind organizarea şi func­ţionarea Jandarmeriei române au fost respectate de Sebastian Cucoş şi de Cătălin Paraschiv, atât timp cât intervenţia în forţă nu s-a limitat la izolarea şi săltarea persoanelor violente care nu aveau nimic de a face cu protestul paşnic aflat în derulare în Piaţa Victoriei.

Actul normativ mai conţine un paragraf privind intervenţia în forţă. Conform art. 36 se interzice folosirea mijloacelor prevăzute la art. 29 împotriva femeilor cu semne vizibile de sarcină, împotriva persoanelor cu semne vădite de invaliditate şi împotriva copiilor, cu excepţia cazurilor în care aceştia înfăptuiesc un atac armat ori în grup, care pune în pericol viaţa sau integritatea corporală a uneia ori a mai multor persoane.

În aceste condiţii, îl întrebăm pe colonelul Cătălin Paraschiv de ce a ordonat şi coordonat intervenţia în forţă privind evacuarea Pieţei Victoriei, atâ­ta vreme cât art. 36 îi interzicea să facă acest lucru deoarece printre protestatarii paşnici se numărau femei gravide, invalizi şi copii?

Explicaţia oferită de colonelul Cătălin Paraschiv, şeful brigăzii Vlad Ţepeş, cum că intervenţia a avut loc pe baza unor date eronate privind omorâ­rea unor jandarmi, nu este susţinută de probele din teren, de la faţa locului. Şi chiar dacă s-ar fi ajuns în această situaţie, singura măsură pe care colonelul Paraschiv o putea lua era intervenţia fără somaţie, conform art. 31 alin. 3 care stipulează că avertizarea şi somarea nu sunt necesare în cazul în care asupra personalului de ordine se exercită acte de violenţă care pun în pericol iminent viaţa, integritatea corporală sau sănătatea acestuia. Dar chiar şi în acest caz, jandarmii coordonaţi de Cătălin Paraschiv erau nevoiţi să respecte prevederile actului normativ care stabilesc că forţa nu va fi folosită împotriva gravidelor, invalizilor şi copiilor.

Comandantul acţiunii jandarmilor în Piaţa Victoriei din 10 august, Laurenţiu Cazan, a declarat, ieri, că, la primele incidente care s-au înregistrat în jurul orelor 16:00, "în majoritate erau persoane care au participat în Piaţa Victoriei". El a mai spus: "Nu am vrut să creăm tensiune. Pentru mine ar fi fost foarte uşor ca la momentul 16:30 să resptabilesc ordinea publică şi gânditi-vă ce tensiuni erau".

Care tensiuni, domnule Cazan? Menţionez că vineri, la ora 16:30, am fost prezent în Piaţa Victoriei, iar în zona dinspre Aviatorilor s-a dat cu gaze lacrimogene, deşi situaţia nu impunea acest lucru. Laurenţiu Cazan nu pomeneşte nimic despre instigarea protestatarilor de către subalternii săi care au folosit în exces şi abuziv gazele din dotare în momente în care această acţiune nu era necesară.

Complicitate morală a factorilor de decizie

Niciuna dintre aceste dispoziţii ale propriei legi de organizare şi funcţionare a jandarmeriei nu a fost respectată de colonelul Paraschiv, care a preferat, într-un interviu acordat ziarului Kamikaze, să spună că a acţionat legal. Cum a acţionat legal din moment ce subordonaţii săi au încălcat clar, flagrant, articole întregi din legea 550/2004? Sunt întrebări la care Paraschiv nu a răspuns sau a preferat să dea vina pe alte dispozitive de jandarmi care nu îi erau subordonate.

La fel au evitat răspunsurile şi cei doi purtători de cuvânt ai jandarmeriei - Marius Militaru şi Georgian Enache - care au susţinut că jandarmii au acţionat legal.

La fel de legal susţine că a acţionat şi Laurenţiu Cazan, care aruncă fumigena privind existenţa unei maşini cu sticle incendiare pe bulevardul Ion Mihalache, autoturism care însă nu a fost reţinut de poliţiştii prezenţi în zonă şi care nu poate constitui drept probă în apărarea jandarmilor.

Identic a fost şi răspunsul ministrului de interne, Carmen Dan, care a preferat să îşi însuşească opinia jandarmeriei cu privire la legalitatea intervenţiei în forţă şi nu s-a mai obosit să citească actele mormative ce reglementează activitatea acestei instituţii publice.

Prin atitudinea lor, toţi cei enumeraţi mai sus se transformă în complici morali ai acţiunilor represive din noaptea de 10-11 august 2018 din Piaţa Victoriei. Suntem curioşi cum vor scăpa de acuzaţiile care vor fi formulate de Parchetul General, neputând invoca în favoarea lor nici excesul neimputabil, nici starea de necesitate, nici exercitarea unui drept sau îndeplinirea unei obligaţii şi nici legitima apărare. Toate aceste cauze de impunitate prevăzute de Codul Penal în articolele 19, 20, 21, 23 şi 26 nu se aplică în cazul intervenţiei din Piaţa Victoriei.

Legitima apărare nu se aplică pentru că limitele ei au fost depăşite de către jandarmi în momentul în care au lovit şi gazat persoane care protestau paşnic. Starea de necesitate nu se aplică pentru că nu a fost instituită sau declarată de nicio instituţie competentă.

Exercitarea unui drept sau îndeplinirea unei obligaţii nu se aplică deoarece nu au avut loc în condiţiile şi limitele prevăzute de legea de organizare şi funcţionare a jandarmeriei române.

Iar excesul neimputabil nu se aplică deoarece jandarmii ştiau bine ce fac şi că acţiunile lor vor produce consecinţe mai grave decât pericolul care nu era înlăturat.

Neintervenind aceste cauze de neimputabilitate penală, toţi cei implicaţi în evacuarea ilegală a manifestanţilor paşnici din Piaţa Victoriei vor fi obligaţi să răspundă penal pentru purtare abuzivă, pentru abuz în serviciu şi chiar pentru vătămare corporală simplă sau gravă, în funcţie de fiecare caz în parte.

Dat fiind faptul că mai multe dispoziţii legale au fost încălcate, aşteptăm ca Parchetul General să încheie cât mai repede cercetarea in rem asupra faptelor petrecute în 10 august în Piaţa Victoriei şi să vedem dacă îi vor trage la răspundere penală, in personam, atât pe şefii jandarmeriei, cât şi pe jandarmii care s-au comportat ilegal, precum şi pe ministrul de interne Carmen Dan care nu cunoaşte legislaţia în vigoare.

Opinia Cititorului ( 32 )

  1. In prostia lor participantii uita ca se aflau intr-o stare continuua si persistenta de incalcare a legii. Mitingul nu era autorizat iar din pct de vedere legal jandarmii trebuiau sa intervina din minutul 1 in care lumea se aduna. Femeile isterice ca isi aduc copiii la miting nu cred ca au dreptul moral sa se planga, protectia copilului ar trebui sa se sesizeze. (daca eram in Suedia demult problema era rezolvata).

    Este ciudat cum se urla ca se vrea stat de drept dar se pare ca doar pentru politicieni.  

    1. Serios? Nu cumva faci parte tocmai dintre cei care au acţionat ilegal?

      Serios? Si cine sa autorizeze mitingul, doamna Firea?S-a facut cerere pentru autorizatie, dar nu s-a primit de la madam Firea

      Printre efecte e si impresia ca esti detinatorul adevarului suprem.

      Va inteleg ca sunteti suparati ca se anuntau 1 milion si au fost 50.000 sau ca "puhoiul" de la granita s-au dovedit maxim 1000 de oameni. Probabil ca din cauza asta s-a si trecut la planul B - violente - in caz contrar iesea un urias esec al serviciilor care isi scosesera la bataie toate resursele pentru orgniazarea miting.

      De fapt aici e tragedia : si-au desconspirat toti oamenii din tara si strainatate pentru o miza politica ieftina... 

      Cristi, daca spui "in prostia lor" despre participantii protestului diasporei, atunci cum ii mai faci pe participantii rurali ai manifestatiei PSD?

      Imbecili?

      Dancilesti? 

      Apropo de "dl Cristi , Cristi C." etc si alti specialisti de la departamentul de securitate, divizia de propanda externa, mai multa atentie in exprimare dragii mei. Ieri , un mocofan ( un incepator) intr-un comentariu facut la un articol din Bursa , ceva cu ONU, a scris un cuvant care nu se foloseste in Romania :"harneala". Asta suna mai mult a regionalism , arhaism moldovenesc. Nu stiu de unde va recrutati vuvuzelele care scriu pe toate siturile dar ar trebui sa fiti un pic mai atenti la exprimare acolo la departamentul de propaganda externa... :)

      Ce uita unii sefi de jandarmi e rolul de prevenire a evenimentelor.Daca ai elemente serioase la ora 17 ca in piata sunt persoane violente le izolezi cat timp poti foarte usor ca sa il citez pe dl sef altfel e clar ca timpul trece , nr de participanti creste si cei violenti vor fi mai greu de prins fara a-i pune in pericol pe cei pasnici.Era simplu cum singur a spus sa faca ordine de la ora 17 daca se impunea asta

      Ai nevoie de ochelari maestre. Au fost 120.000 în prima zi şi 100.000 în a doua zi. Şi nu au fost aduşi cu autocarele aşa cum şi+a adus PSD susţinătorii la mitingul din 8 iunie. Ciocul mic şi joc de gleznă, că dezinformezi grav.

      ...

      ...

    Nu vreau sa traiesc intr-o tara in care democratia cu cea mai reprezentativa trasatura- votul, este nesocotita. Procuratura se concentreaza pe raspunsul jandarmilor, cautand chichite procedurale dar NU investigheaza un miting violent neautorizat, pregatit de cateva canale de televiziune care se vad cu ochiul liber, sustinut de cativa ziaristi de la cateva ziare , iarasi foarte vizibil. Indiferent cum ar fi guvernul Dancila este un pas inapoi in democratia romaniei si in securitatea nationala existenta unui grup care poate organiza demonstratii la buna voie. Televiziunile participante la puci lucreaza in continuare zi si noapte pentru timorarea fortelor de ordine , pentru ca viitorul puci sa aiba cale libera. Am ajuns o tara de talhari in care democratia nu conteaza. Statul a ajuns talhar prin infiltratii lor care au privatizat justitia si institutiile de forta.

    1. Cand iti dai titlul "Articol de propaganda infecta", te referi la ceea ce scrii tu, nu-i asa?

      De unde ai tras tu concluzia că a fost un miting violent? Nu cumva din spălătura pe care ţi-o livrează zilnic Antena 3 şi România Tv? Sau poate chiar tu livrezi aceste manipulări ordinare. Guvernul Dăncilă este cel mai prost guvern PSD din istorie. Până şi hoţul de Adrian Năstase a avut un guvern de oameni competenţi, nu ca analfabeta din Videle unsă prim-ministru de birjarul din Gratia.

      Nu-i birjar, e frizer. N-are halat alb, dar il da de gol mustata.

      ... sa nu uitam ca aceste televiziuni si acesti talhari infiltrati aproape controleaza justitia, reusind astfel sa condamne definitiv mari oameni de stat ai acestui popor - altfel intrutotul nevinovati, dupa cum bine se stie - cum ar fi d-nii Dragnea, Radulescu, d-na Udrea si alti extrem de distinsi si competenti domni, doamne si domnite.

      Despre mitinguri, treaba-i clara. D-na Firea nu autorizeaza nimic (nimic impotriva PSD/Guvern adica), deci toate mitingurile devin ilegale, deci trebuie interzise, deci linistea se pogoara asupra tarii, astfel incat doamna Dancila & Co sa se poata concentra la munca dansilor intru propasirea poporului, precum si la alte sarcini eroice si aproape imposibile, cum ar fi invatarea limbii romane.  

      In ceea ce priveste lipsa dvs. de dorinta de a mai trai in Romania, exista doar doua variante. Una e sa emigrati - dar asta ar insemna sa va duceti la munca, ceea ce probabil nu va entuziasmeaza deloc.

      Pentru a doua va ofer eu, din banii mei munciti, o bucata de sapun. 

      Ceea ce faceti voi are nevoie de secretizare si ascundere. Ce va prieste este minciuna, propaganda ieftina pentru nimeni ca voi. Prin violenta si minciuna deveniti si voi cineva pentru o perioada de timp. Ma indoiesc ca ati muncit vreodata altceva in afara de specula marunta sau ati atarnat pe la vreo institutie racordata la buget. Marii nevinovati sunt Blaga neprihanitul, Orban preacuratul care a recunaoscut spaga dar nu a stiut ca trebuia sa-i spuna lui Urdarescu sa ia chitanta, Johannis care nu a stiut ca sotia sa a cerut primariei pe care o conducea retrocedarea unei case, Ioan Oltean caruia Crinuta Dumitrean intre doua felatii ii retroceda ce voia, Blejnar care NU se juca de-a cisternele cu motrorina si lista ar putea continua ore in sir. Banii lor curati va dau voua dreptul sa urlati in piata cat vreti. Sa demontam ultima minciuna: Firea v-a dat autorizatie numai ca voi vreti sa faceti totul pe langa lege. Nemernici care vreti sa furati esenta democratiei, votul.

      ...floarea si mandria Romaniei - adica puscariabilii si deja-condamnatii penal.

      Altfel, e tare amuzant sa citesc cum un pro-pesedist vorbeste despre minciuna, secretizare si capuse la buget. 

      Iar aia despre care scrieti si pe care oricum nu dau doi bani - cum ar fi Blaga sau Orban sau Oltean - au avut macar minimul bun simt sa nu incerce sa schimbe legile justitiei in timp ce erau urmariti penal sau, inca si mai rau, DUPA ce-au fost condamnati.

      Asta numai un pesedist demn, vertical si incoruoptibil poate s-o faca. 

      Dar despre Dragnea, Nastase, Dan Voiculescu-cel care va da papica, nu spui nimic?

      Ei stapanesc inca justitia, Cat o vor mai stapani vor fi nevinovati. Pentru ei, voi sunteti doar o masa de manevra. Nemernici, ticalosi, perversi, mincinosi dar tot DOAR masa de manevra.

      Mostre de nobletea si buna crestere a pesedistului adevarat in toata splendoarea lui - toti ceilalti sunt "Nemernici, ticalosi, perversi, mincinosi" si, fireste, vorba d-lui Radulescu, trebuie calcati in picioare, mitraliati etc.

      Altfel, eu nu m-am suparat pe dvs., iar oferta de mai sus, aia cu bucata de sapun, ramane valabila. 

    Autorul a omis cu buna stiinta sa arate:instigatorii lideri politici,institutii publice si TV,manipulatorii,provocatorii, turbulentii si apoi sa spuna ca jandarmii au folosit metode si material militar ca afara .

    1. "Instigator", ",manipulator", "provocator" si "turbulent" este definitia securistilor stalinisti pentru "protestatar".

    In rezumat as spune ca a fost un miting pasnic in care cativa derbedei au dat prilejul unor jandarmi de a folosi mai mult forta decat inteligenta

    Trei întrebări:

    1.Potrivit lui Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeniei, “trei jandarmi au fost răniți, unul dintre aceştia fiind dus la spital pentru îngrijiniri medicale. Unii protestatari au aruncat cu pietre, steaguri, pungi cu fecale şi pungi cu urină spre jandarmi.” 

    Intrebare: A văzut cineva o singură astfel de pungă ? 

    Sau jandarmii au fost dotați pe perioada mitingului cu pamperși și apoi s-a așteptat ca cineva să-i „umple” pentru a putea prezenta "dovada" într-o pungă ? :) 

    2.Maiorul Laurenţiu Cazan, care a coordonat acţiunea jandarmilor la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei, “a anunţat joi că în timpul mitingului, în zona Ion Mihalache, a fost descoperită o maşină cu cocktailuri Molotov, din care unele persoane "se aprovizionau pentru a acţiona”. 

    Intrebare: Unde este acea mașină și șoferul (plus pasagerii) ei ? 

    3.Câți dintre cei turbulenți din Piata Victoriei au fost arestați ? Cumva doar cei doi care au agresat „jandarmerita” si aceia doar după contribuția cetățenilor la identificarea lor ?

    Nu se miră nimeni că, după atâtea ore de miting și provocări, nu avem nici măcar un nume de persoană turbulentă ridicată, anchetată, propusă pentru judecată ? 

    1. Cum se face ca turbulentii aia apar doar la momentul potrivit? Asa a fost si in februarie 2017 . Au aparat o data dupa care nu i-a mai vazut nimeni timp de un an si jumatate , perioada in care mitingurile se desfasoara pasnic.

      Cine sunt acesti huligani ? De ce jandarmeria se poarta atat de timorat, de retinut cu huliganii , in schimb nu are nici o jena sa toarne cu gaze si cu pumni peste oamenii pasnici ? Sunt acesti huligani , diversionisti coordonati politic ? De ce timp de 16 luni , din februarie 2017 autoritatile nu au aflat nimic relevant despre acesti diversionisti ? Cum sunt ei organizati, cine ii conduce in teren , cine ii coordoneaza ?  

      nu stiu cine sunt ,dar sunt puternici.cu toata dragostea,au reusit sa il corupa si pe b. chireac, si el a vazut camanifestantii din piata victoriei au fost pasnici . din nou se numara victimele ca in cazul colectiv, ca sa demisioneze guvernul, ca atunci cand a plecat ponta la ordin, si iohannis s-ia facut guvernul sau , nu ar fi mai bine sa demisioneze jihannis si sa plece la mamica lui si sa ne lase in pace?

      Ioane, un singur cuvant: ANALFABETA!

      Ioane, un singur cuvant: ANALFABETA!

      Au aflat cum sa nu afle :) Sa pui niste jandarmicu burtica sa prinda niste golani iuti e greu , foarte greu :) Mai usor te iei de ziaristi , de babe , de mototoli care nu fug crezand ca daca nu sunt golani nu papa bataita ,etc Pulanu nu stie carte :)

    Evident ca autoritatile au actionat illegal.

    In plus, au dezinformat cu buna stiinta, inventand infractiuni care nu exista, iar daca exista e mai grav, nu au reusit sa prinda infractorii (vezi masina cu sticle incendiare). Oare de ce, erau cumva oamenii lor?  

    Au fost sute de agitatori pe care ii cunosc pt ca ii aveau deja in evidenta, dar nu au vrut sa-i prinda. Daca ii prindeau, nu mai aveau motive sa terorizeze populatia.

    Acelasi scenariu ca la revolutie si mineriade.  

    Actiunea a fost legala dar prost gandita si efectuata cu nerespectarea legii de catre unii jandarmi .Care vor trebui sa plateasca la fel ca unii golani prezenti in piata.Eu i-as caza impreuna la Rahova sa se bata in pietre si pulane cat vor pana invata respectul pt oamenii pasnici si legea.

    S - a luptat PSD cu PSD să spargă ADUNAREA ...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb