DSU, MESAJ PENTRU PERSOANELE GAZATE ÎN PIAŢA VICTORIEI: "Nu mai mergeţi la spital!"

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 17 august 2018

"Nu mai mergeţi la spital!"

Raed Arafat susţine că gazele folosite în Piaţa Victoriei nu au efect nociv

Folosirea masivă a gazelor iritante şi lacrimogene, în 10 august, în exces de jandarmi pentru alungarea protestatarilor din Piaţa Victoriei, atrage în continuare opinii contrare cu privire la efectele nocive ale acestora.

Pentru că în ultimele zile în spaţiul public au apărut mai mulţi medici care au sus­ţinut că gazele folosite excesiv de jandarmi pot avea efecte grave asupra căilor respiratorii şi organelor interne, opinii în urma cărora s-a înmulţit numărul persoanelor prezentate la secţiile de urgenţă ale spitalelor din Capitală, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a emis un comunicat oficial cu privire la această situaţie.

DSU susţine că a luat legătura cu producătorii substanţelor din compoziţia gazelor lacrimogene folosite de jandarmi în 10 august în Piaţa Victoriei, care au confirmat că acestea sunt fabricate conform standardelor europene şi internaţionale şi că efectele pe care le au sunt iritarea ochilor, a căilor respiratorii şi a pielii, de durată scurtă, cu excepţia situaţiei în care expunerea este una de lungă durată şi, mai ales, dacă aceasta are loc într-un spaţiu închis şi nu în aer liber. În comunicat se mai spune că "nu este necesară deplasarea populaţiei către unităţile de primiri urgenţă pentru efectuarea unor controale de rutină pentru simplul fapt că au fost în piaţă şi au fost expuse substanţelor lacrimogene, decât în situaţia excepţională în care există acuze/ simptome îngrijorătoare, care necesită consultarea unui medic".

Deoarece comunicatul emis de subordonaţii săi a iscat foarte multe comentarii negative din partea societăţii civile şi a persoanelor care au participat la evenimentele din 10 august, şeful DSU, Raed Arafat, a explicat, într-o postare pe pagina sa oficială de facebook, motivele pentru care Departamentul pe care îl conduce a emis respectivul comunicat. În postarea sa, Raed Arafat susţine: "Am dat acest comunicat mai ales după ce am fost sesizat de colegii de la UPU Floreasca asupra faptului că mai multe persoane se prezintă fără simptome solicitând a fi consultate şi să aibă analizele de sânge efectuate. Este clar că în cazul în care ai simptome sau probleme care te îngrijorează ca pacient este recomandat să ajungi la spital sau la un medic. Însă controalele de rutină nu sunt necesare, iar în cazul persoanelor care nu prezintă simptome sau sechele, analizele de sânge nu au ce demonstra, mai ales la o diferenţă de 5 zile, având în vedere că acest comunicat s-a emis în 15 august, când numărul persoanelor care veneau pentru consult a început să crească, nefiind necesară însă internarea a niciuneia dintre ele".

Arafat mai spune că în urma violenţelor 450 de persoane au primit îngrijiri de la echipajele SMURD, 290 cu simptome acute de expunere la gazele lacrimogene, 70 ajungând la spital, iar 9 au rămas internate pentru diferite probleme.

Şeful DSU a menţionat că numărul celor care s-au prezentat la medic după ce s-au aflat în Piaţa Victoriei a crescut după ce un medic psihiatru a publicat pe facebook un articol în care a prezentat toate aspectele legate de expunerea la substanţele lacrimogene şi riscurile pe termen mediu şi lung.

Raed Arafat susţine că a discutat cu specialiştii americani în toxicologie şi că aceştia i-au garantat că răspunsul formulat de DSU este în concordanţă cu toate studiile de specialitate din domeniu.

El respinge orice acuzaţie potrivit căreia DSU ar "ţine partea Jandarmeriei", iar comunicatul ar fi unul politic: "Din păcate, intenţia de a linişti populaţia care nu prezintă simptome sau semne, luând în considerare că peste 100.000 de persoane au fost la Piaţa Victoriei în noaptea de 10 August, a fost interpretată de către un grup de persoane ca o diversiune şi o dezinformare din partea noastră. Interpretarea şi mai absurdă este că ţinem partea Jandarmeriei impotriva populaţiei sau că am executat ordine politice şi că acest comunicat este unul politic. Ca persoană, dar şi ca instituţie, avem obligaţia de a păstra echidistanţă şi neutralitate pentru a putea duce la îndeplinire misiunea noastră corect. Noi nu putem fi de partea unuia sau de parte altuia când executăm misiunile în domeniul situaţiilor de urgenţă, singurul scop fiind interesul cetăţeanului pe care îl servim".

Conform comunicatului DSU, producătorii substanţelor utilizate au sub­liniat că astfel de substanţe, precum Chlorobenzylidenenmalonnitrile, cunoscute sub denumirea CS, sunt folosite şi de alte forţe de ordine din Europa şi din lume. În ceea ce priveşte efectele pe care le are această substanţă asupra corpului uman, ele includ iritarea ochilor, a căilor respiratorii şi a pielii, efectele fiind de durată scurtă, cu excepţia situaţiei în care expunerea este una de lungă durată şi, mai ales, dacă aceasta are loc într-un spaţiu închis şi nu în aer liber.

Potrivit recomandărilor Centrului pentru Controlul Bolilor din Statele Unite, tratamentul expunerii la gazele lacrimogene este unul simptomatic, neexistând medicamente specifice sau antidoturi. Astfel, tratamentul se asigură prin spălarea abundentă a ochilor şi a feţei la momentul expunerii şi prin tratamente specifice iritării tegumentelor şi a căilor respiratorii, dacă aceasta persistă.

Peste cincizeci de persoane au ajuns la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală în ultimele trei zile, cele mai multe prezentându-se pentru a li se face inves­tigaţii după ce au inhalat gaz lacrimogen folosit de Jandarmerie la protestul din 10 august.

SOCIETATEA CIVILĂ SE MOBILIZEAZĂ:

"Jandarmeria e toxică, cerem ajutorul ONU"

Ecourile evenimentelor din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei sunt departe de a se stinge, deşi a trecut o săptămână de la protestul paşnic al diasporei româneşti.

Nemulţumiţi de modul în care jandarmii au intervenit pentru a evacua participanţii paşnici la protestul anti-guvernamental, peste 45.000 de cetăţeni au semnat o petiţie iniţiată în urmă cu două zile şi intitulată "Jandarmeria e toxică. Cerem ajutorul ONU". Prin acest demers, semnatarii îi solicită noului Înalt Comisar pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, care va prelua mandatul la 1 septembrie, o poziţie oficială din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite de condamnare a violenţelor forţelor de ordine din 10 august din Piaţa Victoriei din Bucureşti. Petiţionarii cer ONU să facă o analiză proprie a dovezilor şi să evalueze acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului, dar şi să reconsidere oportunitatea prezenţei jandarmilor români în programele internaţionale de menţinere a păcii.

În petiţia iniţiată de comunitatea Declic se arată: "Pe parcursul zilei de 10 august, Jandarmeria Româ­nă a intervenit asupra manifestanţilor disproporţionat, în repetate rânduri. Au folosit gaze lacrimogene, proiectile cu şrapnel şi tunuri cu apă. Au fost expuşi intervenţiei Jandarmeriei mii de oameni de toate vârstele, inclusiv bătrâni, copii şi femei însărcinate care îşi exercitau dreptul democratic de a protesta. Fotografiile şi video-urile din acea zi arată că jandarmii au utilizat excesiv forţa, că au eliberat gaz iritant la intervale de 15 minute, că au lovit oameni la întâmplare, inclusiv pe cei cu mâinile ridicate într-un gest lipsit de agresivitate. Furiei jandarmilor au căzut pradă şi patru turişti israelieni şi peste opt jurnalişti, inclusiv de la televiziunea publică austriacă şi de la cotidianul german Deutsche Welle".

Potrivit datelor oficiale, 452 de persoane au necesitat îngrijiri medicale şi 70 au ajuns la spital, iar conform petiţiei instigarea jandarmilor la violenţă împotriva protes­tatarilor a fost făcută chiar de către şefii Jandarmeriei prin ştirile false propagate.

În document se mai arată: "S-a creat o întreagă legendă cum că o femeie jandarm ar fi fost rănită şi e «suspectă de fractură de coloană» în urma unei declaraţii oficiale a purtătorului de cuvânt. Femeia respectivă a fost filmată alergând la ieşirea din spital, la scurt timp după. Mai mult, la o zi după violenţe, Ministerul de Interne şi Jandarmeria Română au declarat că forţa a fost folosită în mod legitim şi că jandarmii au acţionat în auto-apărare pentru restabilirea ordinii publice. În conferinţa de presă, autorităţile au declarat că a fost imposibilă extragerea indivizilor violenţi ceea ce a justificat folosirea gazelor lacrimogene asupra întregii mulţimi prezente în piaţă. În consecinţă, cerem ONU să demareze o analiză proprie a dovezilor şi să evalueze acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului. Nu în ultimul rând, vă solicităm să reconsideraţi oportunitatea prezenţei jandarmilor români în programele internaţionale de menţinere a păcii".

Până în acest moment au fost formulate peste 206 plângeri penale în dosarul violenţelor de la protes­tul din 10 august din Piaţa Victoriei şi au fost audiate peste 80 de persoane de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. In cauza trebuie sa se mai documenteze! Gazul CS utilizat de jandarmi, chiar poate avea efecte secundare daca nu sunt luate masuri de decontaminare la nivelul pielii, hainelor, iar caile respiratorii au cel mai mult de suferit daca au fost inhalate de la mica distanta. Ca fapt divers, acest gaz este interzis in actiuni militare! Atunci?

    1. Cu toata dragostea mea pentru domnul Arafat ( ca sa ma exprim in stilul lui Chireac) cred ca de data asta s-a cam grabit cu concluziile. Cum poate dumnealui sa aprecieze la ce cantitati si concentratii de gaze lacrimogene si iritante au fost expusi manifestantii ? Ce conteaza ca prodususele sunt "omologate" , etichetate, cumparate legal etc daca au fost folosite fara discernamant in conditiile din piata Victoriei , un spatiu relativ inchis intre blocuri si fiind foarte cald ! Pana si un banal spray deodorant , daca inchizi un om in baie si golesti 3 spray-uri acolo, poate fi un produs foarte periculos.. si cu efecte pe termen lung .

      Daca gazele folosiite nu au efect nociv, il invitam sa traga in plamani aceste gaze ca sa ne dovedeasca ca are dreptate. Este usor sa dai verdicte cand in joc este sanatatea altora.

    nu va muri nimeni, din cauza ca a inhalat masiv gaze iritante şi lacrimogene, dar pe termen lung din cauza iritari sinusurilor apare o sensibilitate la mirosurile de la diferite produse de sinteza (parfum, detergenti, alimente cu E-uri, etc ) este la fel ca la rinita alergica, doar ca nu stii de la ce vine!! o parte din secreti nazale cad in interior adica in gat, asa apare o iritatie permanta a gatului (senzatie de arsura si lejera durere) tot din cauza acestor secretii produse de sinusuri, sint cazuri cind a fost afectata calitatea lacrimi care ajuta la curatirea globului ochiular (ochi uscati si rosii dimineata)

    ....Doctore Arafat .... ai dat cu "batul" in balta. Cum poti sa faci astfel de afirmatii ???mai ales mata care te pretinzi totusi ca esti doctor. In acea multime erau tot felul de persoane..invarsta,copii,femei gravide etc. Pe de alta parte aceste persoane sunt pentru prima data expusi la astfel de..."gazificari". Multi au intrat in panica...iar mata .afirmi sa nu mearga la doctor......doar in cazul de extrema . Cum poti sa afirmi asa ceva. D-le Arafat cu toata simpatia pe care o ai ....eru daca ti-as fi sef ..din partea mea ai suferi o mare sanctiune..poate chiar cu destituirea din functie.

    Rezonează - AȘA - pt. SCAUN ...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb