Marea Britanie a suspendat luni procedurile de luare a deciziilor în cazul cererilor de azil ale sirienilor, alăturându-se altor ţări din Uniunea Europeană, între care Germania, Austria şi Franţa, care au luat măsuri similare, după ce forţele rebele au cucerit capitala Damasc în weekend, iar regimul lui Bashar al-Assad a căzut. Şi în timp ce Organizaţia Naţiunilor Unite face apel la "răbdare şi vigilenţă" pe tema întoarcerii refugiaţilor, Turcia a redeschis un punct de trecere a frontierei închis din 2013 pentru a permite refugiaţilor sirieni să plece acasă, relatează Reuters.
"Ministerul de Interne a suspendat deciziile privind cererile de azil siriene în timp ce evaluăm situaţia actuală", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne de la Londra. "Avem sub revizuire constantă toate directivele referitoare la cererile de azil, astfel încât să putem răspunde la problemele emergente", a adăugat oficialul.
Decizia Regatului Unit vine după ce Germania, Austria, Franţa, Danemarca şi Norvegia au ordonat oprirea procesării cererilor de azil ale sirienilor după ce preşedintele Bashar al-Assad a renunţat la putere şi a fugit în Rusia, după 13 ani de război civil. De asemenea, Grecia a suspendat cererile de azil a aproximativ 9.000 de sirieni, a declarat pentru Reuters o sursă guvernamentală elenă de rang înalt, scrie Reuters.
Războiul a forţat milioane de sirieni să părăsească ţara. Majoritatea au plecat în Turcia şi în alte ţări vecine, dar sirienii au reprezentat, de asemenea, o mare parte din cei peste un milion de oameni care au fugit în Germania şi Austria în timpul crizei migraţiei europene din 2015 şi 2016.
În Regatul Unit, până la sfârşitul lunii februarie 2021, peste 20 000 de refugiaţi sirieni fuseseră reinstalaţi în cadrul unui program guvernamental, potrivit Refugee Council.
Pe de altă parte, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat luni redeschiderea unui punct de frontieră închis din 2013 pentru a permite refugiaţilor sirieni să se întoarcă acasă. "Pentru a evita ambuteiajele şi a facilita fluidizarea traficului, deschidem punctul de trecere a frontierei Yayladagi pentru traversări", a declarat şeful statului turc într-un discurs rostit după o reuniune a cabinetului.
Turcia, membră NATO, găzduieşte aproximativ 3 milioane de migranţi şi refugiaţi sirieni, fiind cea mai mare gazdă a sirienilor care au fugit de războiul civil.
Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) a îndemnat însă luni la "răbdare şi vigilenţă" în chestiunea întoarcerii refugiaţilor sirieni în ţara lor după căderea lui Bashar al-Assad. "UNHCR recomandă să rămânem concentraţi asupra problemei returnărilor" şi speră că evoluţiile de pe teren vor "permite în cele din urmă returnări voluntare, sigure şi durabile - cu refugiaţi capabili să ia decizii în cunoştinţă de cauză", a scris şeful agenţiei ONU, Filippo Grandi, într-un comunicat citat de AFP.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2024, 20:34)
Erdogan isi inchipuie ca astia se vor inghesui sa se intoarca acasa!