Turcia şi România au semnat un protocol de înfiinţare a unei comisii economice comune

Ziarul BURSA #Companii / 22 aprilie 2004

Ministrul de stat turc, Kursad Tuzmen, şi ministrul român al economiei şi comerţului, Dan Ioan Popescu, au semnat, ieri, la Ankara, protocolul de înfiinţare a unei Comisii economice comune, transmite Rompres. Kursad Tuzmen a declarat că oamenii de afaceri turci consideră Ro-mâ-nia o destinaţie favorită pentru investiţiile lor.

La rîndul său, Dan Ioan Popes-cu a reamintit faptul că Turcia a sprijinit eforturile Româ-niei de aderare la NATO şi a informat că România doreşte să sprijine Turcia în eforturile sale de aderare la Uniunea Europeană. Ministrul român a precizat că o delegaţie turcă va vizita România în luna septembrie.

Dan Ioan Popescu s-a deplasat la Ankara cu ocazia lucrărilor celei de-a XXI-a reuniuni a Comisiei mixte turco-române, care a fost co-prezidată de minis-trul român şi de ministrul de stat turc, Kursad Tuzmen.

În România activează 8.666 firme turceşti şi 15.000 de oameni de afaceri turci, iar investiţiile turceşti au atins 420 de milioane de dolari, a adăugat Tuzmen. Cea de-a XXI-a reuniune a Comisiei mixte s-a des-fă-şurat sub conducerea lui Tuz-men şi a vice-premierului şi ministrului romîn al Economiei şi Comerţului, Dan Ioan Popescu.

Tuzmen a spus că încurajează oamenii de afaceri din Turcia să facă investiţii în România şi a adăugat că Turcia este gata să sprijine oamenii de afaceri ro-mâni să investească în Turcia.

Subliniind că firmele turceşti au pătruns în multe domenii din România, inclusiv în sectorul bancar datorită privatizărilor de pînă acum, şi că au întreprins acţiuni în domeniul contractărilor în valoare de 500 de milioane de dolari, Tuzmen a spus că noile oportunităţi de afaceri ar trebui deschise în momentul în care va fi îndeplinit proiectul de transfer de gaze naturale către Europa via Turcia.

Tuzmen a afirmat că noile reglementări privind vizele din data de 1 aprilie au creat dificultăţi în cercurile de afaceri şi au pus în evidenţă faptul că România va oferi facilităţi pentru protejarea şi continuarea re-laţiilor comerciale. Volumul schimburilor comerciale a fost de 755 milioane de dolari în 1996 între cele două ţări şi a atins 1,8 miliarde de dolari în 2003. Pentru 2004, obiectivul este de două miliarde de dolari, valoarea totală a schimburilor. Dan Ioan Popescu a afirmat că relaţiile politice bilaterale reprezintă o bază bună pentru relaţiile economice dintre cele două ţări. Remarcînd faptul că este mulţumit de funcţionarea acordului de liber schimb semnat cu Turcia şi intrat în vigoare în 1998, Popescu a afirmat că s-a acordat o mare importanţă pro-iectelor româneşti din domeniul energiei în Turcia. Vizitele reprezentanţilor români din domeniul energetic în Turcia vor avea o mare importanţă pentru dezvoltarea relaţiilor de afaceri.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb