Creşterea preţurilor şi colapsul lirei au determinat Turcia să acceseze pieţele internaţionale pentru a-şi asigura aprovizionarea cu grâu şi a contracara inflaţia provocată de preţurile la alimente, în cadrul eforturilor autorităţilor de la Ankara de a redobândi controlul asupra economiei, transmite Bloomberg.
Autoritatea de stat pentru cereale din Turcia, TMO, intenţionează să organizeze licitaţii internaţionale pentru a cumpăra grâu, a declarat un oficial de la TMO, precizând că achiziţiile vor fi făcute imediat după sărbătoarea naţională Bayram de săptămâna aceasta, conform Agerpres.
Cotaţiile grâului la Bursa de la Chicago au crescut cu aproximativ o treime în acest an pe fondul îngrijorărilor cu privire la oferta mondială, după ce seceta a afectat culturile în principalele exportatoare de cereale. O corecţie a preţurilor în ultimele două săptămâni a atras deja marii importatori pe piaţă, în frunte cu Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, care şi-a accelerat achiziţiile.
Producătorii de făină din Turcia, traderii locali şi conducerea Autorităţii de stat pentru cereale din Turcia s-au întâlnit săptămâna trecută ca să evalueze situaţia, a dezvăluit oficialul citat de Bloomberg. Deşi Turkish Grain Board nu a luat încă o decizie cu privire la momentul şi cantitatea de grâu achiziţionată, a început deja să lucreze la detaliile licitaţiilor, a precizat oficialul.
Importatorii turci de grâu sunt supuşi la presiuni suplimentare după ce lira a înregistrat vineri o nouă cădere până la un minim istoric în raport cu dolarul, pe fondul tensiunilor dintre Washington şi Ankara.
Pentru a asigura livrările de grâu, Guvernul de la Ankara a permis scutirea de taxe pentru importul a 750.000 de tone de grâu până în luna mai 2019.
Potrivit datelor Consiliului internaţional al cerealelor (IGC), Turcia, ţara care este cel mai mare exportator mondial de făină, a importat aproximativ 6,5 milioane de tone de grâu în sezonul care s-a încheiat în luna iunie 2018