• Dacă autorizaţia de construcţie a imobilului de lângă Catedrala "Sf. Iosif" va fi declarată ilegală, Arhiepiscopia Romano-Catolică va cere demolarea clădirii Dosarul "Cathedral Plaza" a fost strămutat de două ori, neavând loc niciun termen de judecată în mai bine de un an
Problemele apărute în urma derulării lucrărilor de construire a imobilului cu 19 etaje de lângă Catedrala "Sf. Iosif" din Bucureşti se află în discuţie în Parlamentul European. Monseniorul Cornel Damian, episcop auxiliar, a anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că Parlamentul European a emis o declaraţie prin care cere Comisiei Europene să intervină pe lângă Guvernul României pentru rezolvarea situaţiei.
Procesul intentat în urmă cu peste un an de Arhiepiscopia Romano-Catolică împotriva Primăriei sectorului 1 şi Ministerului Culturii şi Cultelor, pentru suspendarea autorizaţiei de construcţie, considerată ilegală, şi stoparea lucrărilor nu a avut niciun termen până în prezent, prima înfăţişare urmând să aibă loc în ziua de 26 iunie. Între timp, dosarul respectiv a fost strămutat de două ori, la Constanţa şi Craiova, fapt în premieră în justiţia românească, potrivit avocatului Daniel Fenechiu, care a subliniat că au fost încălcate patru texte de lege.
După o serie de adrese înaintate autorităţilor române, prin care se cerea sprijinul pentru conservarea şi protejarea lăcaşului de cult - monument istoric - de pericolul pe care îl prezintă ridicarea clădirii "Cathedral Plaza" în imediata sa apropiere, Arhiepiscopia s-a adresat structurilor europene. Astfel, declaraţia emisă de Parlamentul European a fost semnată, în circa trei zile, de 65 de parlamentari europeni, în prezent derulându-se procedurile pentru strângerea unui număr de 393 de semnături. Acest lucru este necesar pentru adoptarea declaraţiei, deja promovată şi lansată, a precizat domnul Fenechiu.
Structura clădirii cu regimul de înălţime patru subsoluri, parter şi 19 etaje a fost ridicată în totalitate, în prezent lucrându-se la montarea plăcilor din beton, care "vor apăsa foarte mult asupra terenului vecin cu Catedrala", a precizat inginerul Daniel Baciu, consilier al Arhiepiscopiei pe probleme de construcţii. Domnia sa a spus că cel mai mare pericol va fi în momentul producerii unui potenţial cutremur, "unda produsă de mişcarea turnului având o rază de 60 de metri în jurul Catedralei". Ori, între Catedrală şi noul imobil este o distanţă de numai 8 metri.
Motivul pentru care reprezentanţii Arhiepiscopiei susţin că autorizaţia de construire a clădirii "Cathedral Plaza" a fost emisă în mod ilegal este, printre altele, inexistenţa unei expertize, precum şi concesionarea ilegală, fără licitaţie, a circa 200 de metri pătraţi de teren, de către Primăria Capitalei beneficiarului imobilului.
Dacă justiţia va hotărî că autorizaţia este, într-adevăr, ilegală, Arhiepiscopia va cere demolarea clădirii al cărei beneficiar este compania "Millenium Building", a declarat Monseniorul Damian.
O delegaţie a Arhiepiscopiei a depus, zilele trecute, la Preşedinţie, Guvern şi Parlament câte o copie a listelor care cuprind peste 150.000 de semnături strânse de la cetăţeni români care protestează împotriva edificării acestei construcţii. De asemenea, reprezentanţii Arhiepiscopiei solicită autorităţilor centrale adoptarea "publică, fermă şi neechivocă" a unei poziţii cu privire la cazul "Cathedral Plaza"