Turnul "Cathedral Plaza" s-a ridicat până în Parlamentul Europei

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 7 iunie 2007

Turnul "Cathedral Plaza" s-a ridicat până în Parlamentul Europei

Dacă autorizaţia de construcţie a imobilului de lângă Catedrala "Sf. Iosif" va fi declarată ilegală, Arhiepiscopia Romano-Catolică va cere demolarea clădirii Dosarul "Cathedral Plaza" a fost strămutat de două ori, neavând loc niciun termen de judecată în mai bine de un an

Problemele apărute în urma derulării lucrărilor de construire a imobilului cu 19 etaje de lângă Catedrala "Sf. Iosif" din Bucureşti se află în dis­cuţie în Parlamentul European. Monseniorul Cornel Damian, episcop auxiliar, a anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că Parlamentul European a emis o declaraţie prin care cere Comisiei Europene să intervină pe lângă Guvernul României pentru rezolvarea situaţiei.

Procesul intentat în urmă cu peste un an de Arhiepiscopia Romano-Catolică împotriva Primăriei sectorului 1 şi Ministerului Culturii şi Cultelor, pentru sus­pendarea autorizaţiei de construcţie, considerată ilegală, şi stoparea lucrărilor nu a avut niciun termen până în prezent, prima înfăţişare urmând să aibă loc în ziua de 26 iunie. Între timp, dosarul respectiv a fost strămutat de două ori, la Constanţa şi Craiova, fapt în premieră în justiţia româ­nească, potrivit avocatului Daniel Fenechiu, care a subliniat că au fost încălcate patru texte de lege.

După o serie de adrese înaintate autorităţilor române, prin care se cerea sprijinul pentru conservarea şi protejarea lăcaşului de cult - monument istoric - de pericolul pe care îl prezintă ridicarea clădirii "Cathedral Plaza" în imediata sa apropiere, Arhiepiscopia s-a adresat structurilor europene. Astfel, declaraţia emisă de Parlamentul European a fost semnată, în circa trei zile, de 65 de parlamentari europeni, în prezent derulându-se procedurile pentru strângerea unui număr de 393 de semnături. Acest lucru este necesar pentru adoptarea declaraţiei, deja promovată şi lansată, a precizat domnul Fenechiu.

Structura clădirii cu regimul de înălţime patru subsoluri, parter şi 19 etaje a fost ridicată în totalitate, în prezent lucrându-se la montarea plăcilor din beton, care "vor apăsa foarte mult asupra terenului vecin cu Catedrala", a precizat inginerul Daniel Baciu, consilier al Arhiepiscopiei pe probleme de construcţii. Domnia sa a spus că cel mai mare pericol va fi în momentul producerii unui potenţial cutremur, "unda produsă de mişcarea turnului având o rază de 60 de metri în jurul Catedralei". Ori, între Catedrală şi noul imobil este o distanţă de numai 8 metri.

Motivul pentru care reprezentanţii Arhiepiscopiei susţin că autorizaţia de construire a clădirii "Cathedral Plaza" a fost emisă în mod ilegal este, printre altele, inexistenţa unei expertize, precum şi concesionarea ilegală, fără licitaţie, a circa 200 de metri pătraţi de teren, de către Primăria Capitalei beneficiarului imobilului.

Dacă justiţia va hotărî că autorizaţia este, într-adevăr, ilegală, Arhiepiscopia va cere demolarea clădirii al cărei beneficiar este compania "Millenium Building", a declarat Monseniorul Damian.

O delegaţie a Arhiepiscopiei a depus, zilele trecute, la Preşedinţie, Guvern şi Parlament câte o copie a listelor care cuprind peste 150.000 de semnături strânse de la cetăţeni români care protestează împotriva edificării acestei construcţii. De asemenea, reprezentanţii Arhiepiscopiei solicită autorităţilor centrale adoptarea "publică, fermă şi neechivocă" a unei poziţii cu privire la cazul "Cathedral Plaza"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb