Cei mai bogaţi oameni de pe glob se pregătesc pentru un 2020 potenţial turbulent, având în vedere încetinirea economiei globale care nu pare să aibă sfârşit, potrivit UBS Global Wealth Management.
Majoritatea investitorilor bogaţi se aşteaptă la o scădere semnificativă a pieţelor înainte de sfârşitul anului viitor, iar 25% dintre aceştia au declarat că au vândut active de risc, cum ar fi acţiuni, mărfuri şi obligaţiuni cu randament ridicat şi au trecut în numerar, conform sondajului UBS realizat pe un eşantion de peste 3400 de respondenţi ultra bogaţi la nivel mondial, cu deţineri de cel puţin un milion de dolari în active investibile.
Conflictul comercial dintre SUA şi China şi încetinirea economiei globale reprezintă principalele îngrijorări geopolitice ale celor chestionaţi, în timp ce viitoarele alegeri prezidenţiale americane sunt văzute ca o altă ameninţare semnificativă pentru portofoliile pe care le deţin.
Paula Polito, agent de strategie pentru clienţi la UBS, declara, potrivit Zerohedge: "Schimbarea rapidă a mediului geopolitic este cea mai mare preocupare pentru investitorii din întreaga lume. Ei văd că interconectarea globală şi reverberaţiile schimbărilor afectea-ză portofoliile lor mai mult decât fundamentele tradiţionale de afaceri, o schimbare marcantă din trecut".
Aproximativ 80% dintre res-pondenţi se aşteaptă ca volatilitatea să crească până în 2020, iar 55% consideră că o vânzare semnificativă în piaţă ar putea avea loc înainte de al patrulea trimestru din 2020.
În plus, 60% dintre respondenţi se aşteaptă să crească nivelul de numerar în trimestrul următor, adică vânzarea stocurilor. În acelaşi timp, 62% dintre ultra bogaţii chestionaţi intenţionează să-şi mărească diversificarea pe clase de active. Cei mai mulţi au spus că prudenţa sporită se datorează unei posibile căderi pe pieţele de acţiuni globale.
Michael Crook, managerul echipei de strategie de investiţii a UBS, consideră: "Se pare că investitorii vor să răs-pundă la incertitudinea pe termen scurt, reducându-şi într-adevăr orizonturile de timp şi trecând la active care par mai sigure ca de exemplu numerarul.
Mulţi dintre aceşti oameni inves-tesc, în mod obişnuit, pe un orizont de timp de măsura deceniilor şi pentru generaţiile viitoare, iar asta pare o nepotrivire".
Acest sentiment este împărtăşit şi de miliardarul Stephen Lansdown, co-fondator al firmei de servicii financiare Hargreaves Lansdown. Domnia sa declara, luna trecută, în cadrul unui eveniment de lansare a cercetărilor Guernsey Finance asupra familiilor înstărite, că "are foarte mulţi bani lichizi în acest moment", deoarece pieţele l-au dezamăgit.
Totuşi, se pare că investitorii bogaţi sunt prudenţi strict pe termen scurt. Aproape 70% dintre respondenţi la nivel global sunt optimişti în ceea ce priveşte randamentul inves-tiţiilor în următorii 10 ani.
Totodată, un alt raport al UBS Group din luna mai arăta că investitorii bogaţi din întreaga lume deţin un nivel relativ ridicat de numerar şi poate că devin prea precauţi.
Compania responsabilă cu managementul "bogăţiei lumii" informa atunci, în urma unui sondaj, că 32% din portofoliile cu valoare netă mare sunt în numerar. În Asia şi America Latină, proporţia era de 36%, comparativ cu 31% în Elveţia şi 35% în restul Europei. În SUA, aceasta ajungea la doar 23%.
Paula Polito declara în luna mai, citată de Bloomberg: "Cash-ul este un atu sigur pentru o strategie de lichiditate, dar una riscantă pentru longevitate. Vedem niveluri ridicate de numerar la nivel global. Acesta este un moment bun pentru investitori să ia în considerare un portofoliu mai diversificat".
Aceste mişcări la nivel global arătau că investitorii au păstrat ceva bani pe margine, chiar dacă pieţele au crescut solid în 2019.
Putem spune că temerile investiorilor sunt întemeiate dacă ne gândim că în 2018 bogaţii lumii au sărăcit, pentru prima dată de la criza din 2008, din cauza incertitudinilor geopolitice şi a pieţelor bursiere volatile, după cum arată un alt raport publicat de UBS şi PwC.
Averea miliardarilor din întreaga lume a scăzut anul trecut cu 388 miliarde dolari, până la 8.539 miliarde dolari. Cea mai afectată a fost China şi regiunea Asia-Pacific la nivel general.
Averea netă a celor mai bogaţi chinezi a scăzut cu 12,8% în dolari pe fondul prăbuşirii pieţelor bursiere şi a unei monede locale mai slabe, în condiţiile în care în 2018 a doua mare economie a lumii a înregistrat cel mai slab ritm de creştere economică din ultimele trei decenii.
Potrivit raportului elaborat de UBS/PwC, numărul miliardarilor chinezi a scăzut cu 48 până la 325, însă chiar şi aşa, gigantul asiatic a produs 56 de noi miliardari în 2018, adică unul pe săptămână.
La nivel global, numărul miliardarilor a scăzut peste tot, exceptând SUA, unde la finele lui 2018 erau 89 de miliardari faţă de 80 la finele lui 2017. "Acest raport scoate în evidenţă rezistenţa economiei americane", a subliniat John Matthews, directorul diviziei de private wealth management la UBS în Statele Unite.
În regiunea Asia-Pacific, numărul miliardarilor a scăzut cu 7,4% până la 753. În Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, averea miliardarilor a scăzut cu aproape 6,8% până la 2.400 miliarde dolari. În Germania, ţară care după SUA şi China are cei mai mulţi miliardari, numărul acestora a scăzut cu nouă până la 114 miliardari.
Datele UBS/PwC mai arată că numărul femeilor miliardare a crescut cu 46% în ultimii cinci ani, astfel că acum sunt 233 femei miliardare, în creştere faţă de 60 în 2013.
Pieţele bursiere şi-au revenit după scăderea înregistrată la finele lui 2018, dar cu toate acestea cele mai bogate familii rămân îngrijorate în legătură cu evoluţiile globale precum tensiunile comerciale şi Brexit până la populism şi schimbările climatice.
Să nu uităm că la începutul anului 2016, în doar o săptămână, primii 400 cei mai bogaţi locuitori ai planetei au pierdut, în total, 194 de miliarde de dolari din cauza încetinirii economiei chineze şi a prăbuşirii preţului la petrol. Potrivit Bloomberg, 47 de miliardari au pierdut atunci câte un miliard de dolari.
1. Alarme si dezinformari SRL
(mesaj trimis de Liberalul din sandale cu ciorapi albi în data de 14.11.2019, 09:25)
La vanzare fratilor ca superbogatii stau pe bani si ce s-au gandit :Hai sa-i speriem pe fraierii astia care mai au ceva prin portofel sa ne vanda ieftin ca vine dezastrul iar pe termen lung perspectiva este stabila .
S-a terminat stocul de Lamborghini ,Ferari sau ce ?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de MAKE în data de 14.11.2019, 10:32)
Stimate cititor, superbogatii despre care vorbim sint intratit de bogati, incit ei nu mai fac nimic ca sa se imbogateasca, ci sistemul le varsa bogatia in buzunar, in mod automat.
Exista acest nivel pentru circa 12 milioane de paminteni.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Jiji în data de 14.11.2019, 11:11)
Adica banii pe care ii arunca pe fereastra se intorc inzecit pe USA :-)
2. Ia-ti cizmele , liberalule ! :)
(mesaj trimis de Un guru în data de 14.11.2019, 11:52)
Domn liberal , ideea era ca vine iarna :) Si la bursa :) Si matale tot in sandale :)
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Liberalul din sandale cu ciorapi albi în data de 14.11.2019, 14:19)
Trebuie sa strang ceva marunt sa-mi iau cizme dar dupa ce iesi Catu la declaratie cred ca am belit-o dupa ce ne spuse ca ne prabusim si noi, da si creierii lui cu tot cu neuroni si sinapse ca vede doar gauri.
E gaurolog ? Intreb si eu niste oameni educati ce citesc acest ziar ca sa ma lamuresc daca imi iau cizme sau bilet de avion spre Botswana ?
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Pai în data de 14.11.2019, 14:39)
La cum suntem tratati de straini in tara noastra mai bine pleci prin europa lol
2.3. Clar cizme :) (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Un guru în data de 14.11.2019, 14:41)
Ideea e ca articolul e despre ultra bogati si tu stai cu ochii la gauri :) Te-a dus asta cu gandul la Catu ? Prea sarac :) Un baronel rosu mic de tot il ia din start la avere :) Pe meleagul mioritic sunt doar bogati si saraci si ultra saraci . Acum astia ai lui tanti Veo viseaza mereu elicopterul cu bani parcat la PSD in garaj iar liberalii ar vrea sa astupe gaurile doar taind :) Adevarul e pe la mijloc :) si apropo de Bostwana si celebra ei moneda e clar ca daca doar tai nu mai ai cu ce astupa gaura :) E valabil si economic si fiziologic :))