Ucraina: România s-a obişnuit cu ideea că va încasa un miliard de dolari pe acţiunile de la Krivoi Rog

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 mai 2011

Fondul Proprietăţii de Stat din Ucraina nu are în vedere privatizarea combinatului de la Krivoi Rog deoarece trebuie mai întâi ca guvernul de la Kiev să ajungă la înţelegeri cu celelalte ţări participante, în special cu România, care vrea un miliard de dolari pe acţiunile sale, potrivit instituţiei. "Până la un consens în relaţiile cu celelalte ţări, este imposibil să avansăm către privatizare", a declarat într-o conferinţă de presă şeful Fondului, Aleksander Riabcenko, citat de agenţia UkrInform. Potrivit acestuia, aşteptările părţii române sunt foarte ridicate şi este puţin probabil ca România să dea înapoi.

Oficialul a adăugat că "aceste aşteptări s-au concretizat" într-o sumă de un miliard de dolari. "Au renumărat toţi acei peleţi în dolari şi a apărut acest număr frumos şi rotund. S-au obişnuit deja cu ideea că vor primi această sumă de la Ucraina. Acum este foarte problematică o înţelegere", a afirmat Riabcenko, citat de Mediafax.

Construcţia combinatului minier şi de prelucrare Krivoi Rog a început în 1983 în Uniunea Sovietică, părţile implicate fiind Ucraina, Republica Democrată Germană (Germania de Est), Cehoslovacia, Ungaria şi România.

După dezmembrarea Uniunii Sovietice, Ucraina a primit 56,4% din acţiuni, România 28% şi Slovacia 15,6%, iar construcţia complexului a fost îngheţată în 1990, lucrările fiind finalizate în proporţie de 70%.

România a investit în combinatul Krivoi Rog, înainte de anul 1989, circa 800 milioane dolari.

În ultimii ani, autorităţile de la Bucureşti au anunţat în mai multe rânduri că vor să renunţe la participaţia deţinută la combinatul din Ucraina. Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a declarat în luna mai a anului trecut că statul ar putea vinde participaţia la Krivoi Rog grupului ArcelorMittal, cu care a început discuţii tehnice pe această temă. Investiţiile în construcţia combinatului s-au ridicat până în 1990 la 1,65 miliarde de dolari, dintr-un total de 2,4 miliarde de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb