UCRAINA ŞI ACORDUL DE LA MINSK Ponta, după discuţii cu şefii Pentagon şi CIA: "Nimeni nu-şi face iluzii"

Valentin Busuioc
Internaţional / 13 februarie 2015

Actualizare 08:07 Poroşenko nu-i iartă pe cei care au doborât zborul MH17

O amnistie acordată părţilor aflate în conflict în estul Ucrainei, ca parte a noului acord de încetare a focului semnat la Minsk, nu îi va include pe cei care au doborât, anul trecut, zborul MH17 Malaysia Airlines, a promis ieri preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, citat de DPA.

"Nicio lege nu-i va ierta pe teroriştii care au organizat atacul împotriva victimelor nevinovate ale MH17. Noi nu îi vom ierta niciodată, iar ei trebuie să fie şi vor fi pedepsiţi de instanţe", a spus Poroşenko la Bruxelles, după discuţii cu liderii UE.

Liderul de la Kiev a mai spus că a transmis acest mesaj premierului olandez Mark Rutte. Majoritatea celor 298 de persoane aflate la bordul avionului de pasageri, doborât pe 17 iulie în estul Ucrainei, era formată din cetăţeni olandezi.

---

Actualizare 07:52 Iohannis se gândeşte la noi sancţiuni împotriva Rusiei

Ţara noastră înţelege pericolul sporit al conflictului armat din Ucraina şi se implică în soluţionarea lui, a declarat, ieri seară, preşedintele Klaus Iohannis, exprimându-şi hotărârea să discute despre introducerea unor noi sancţiuni la adresa Rusiei, scriu surse din presă.

Şeful statului a afirmat: "Am salutat hotărârea celor doi lideri, Angela Merkel şi Francois Hollande, care au fost aproape de preşedintele ucrainean Poroşenko într-o negociere deloc uşoară, şi-au asumat o misiune dificilă".

Demnitarul şi-a reiterat convingerea că singura soluţie pentru criza ucraineană este cea politică, bazată pe dialog şi care are în vedere încetarea vărsării de sânge.

Liderul de la Cotroceni a explicat: "Avem speranţe că respectarea independenţei, integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei va deveni o prioritate pentru toţi participanţii la aceste negocieri, ceea ce nu a fost până acum, în cazul Federaţiei Ruse. Am văzut textul noului Acord, primim înţelegerea cu încredere, dar suntem conştienţi că rămân tensiuni şi puncte sensibile, pe care nu le putem rezolva fără voinţă politică şi fără să rămânem uniţi".

Potrivit lui Iohannis, majoritatea punctelor asupra cărora s-a convenit ieri era inclusă şi în memorandumul de la Minsk din septembrie, adăugând: "Din această perspectivă, nu ne putem permite să ne iluzionăm că acum totul s-a rezolvat. În lipsa respectării celor convenite, suntem hotărâţi să discutăm despre introducerea de noi sancţiuni".

Domnia sa a considerat că întâlnirea cu Petro Poroşenko a fost una necesară şi dorită de ambele părţi. Klaus Iohannis a mai anunţat că a primit invitaţia de a merge cât mai curând la Kiev, iar săptămâna viitoare îl va primi pe ministrul de Externe din Ucraina.

"România înţelege pericolul sporit al conflictului armat din vecinătatea noastră şi se implică în soluţionarea lui. Am convenit să intensificăm cooperarea bilaterală. Împărtăşim interese comune legate de securitatea din regiunea noastră", a mai spus Iohannis.

---

Statele Unite ale Americii se bazează pe ţara noastră în calitate de cel mai de încredere partener din regiune, a declarat ieri seară premierul Victor Ponta, la un post TV, după discuţii cu şeful Pentagonului şi directorul CIA, adăugând, după semnarea noului acord de încetare a focului de la Minsk, că nimeni nu-şi face iluzii că înţelegerea este 100% garanţie că toate problemele din regiune s-au rezolvat.

Întrebat dacă există îngrijorări că evoluţia din regiune ar putea degenera chiar şi după Minsk, Ponta, aflat în Washington, a răspuns afirmativ: "Categoric da şi cred că nimeni nu-şi face iluzii (nici în România, nici la Washington) că ce s-a semnat astăzi este 100% că s-au rezolvat toate problemele în regiune. Să dea Dumnezeu să fie aşa, dar acorduri s-au mai văzut destule şi, după aceea, în realitate lucrurile nu au stat aşa".

Prim-ministrul a susţinut că SUA se bazează pe România şi ne consideră cel mai de încredere partener din regiune. Totodată, potrivit demnitarului, în ţara noastră nu a început un proces de încorporare a bărbaţilor în armată, cum au apărut unele informaţii, iar despre aşa ceva nu s-a discutat în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), fiind vorba despre "legile în vigoare care privesc pregătirea populaţiei civile pentru orice fel de situaţii de urgenţă".

Ieri, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat că s-a ajuns la un acord, la Minsk (în Belarus), pentru încetarea ostilităţilor în Ucraina începând cu 15 februarie.

NATO şi SUA au salutat acordul, exprimându-şi, în schimb, scepticismul legat de aplicarea documentului. Pentagonul a anunţat că va trimite 600 de militari în Ucraina, în martie, pentru antrenarea trupelor ucrainene implicate în războiul separatist.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Poroşenko nu-i iartă pe cei care au doborât zborul MH17" - adica pe timpitii care nu au fost in stare sa "sa faca" o treaba "special OP's ", curat si cu date "indubitabile" care sa acuze Rusia, la indicatiile pretioase ale lui "Big Brother" care nu a putut filma "ce trebuie" la verticala locului, la momentul oportun, cu satelitul "secret" de supraveghere a "cui trebuie"!

    "întâlnirea cu Petro Poroşenko a fost una necesară şi dorită de ambele părţi. Klaus Iohannis a mai anunţat că a primit invitaţia de a merge cât mai curând la Kiev" si "Statele Unite ale Americii se bazează pe ţara noastră în calitate de cel mai de încredere partener din regiune" ne arata ca "facem si vom face" treaba murdara a americanilor in zona, ca prin Romania se vor livra armele ce vor mentine conflictul din Europa, din carë, cica, facem parte, dar pe care o tradam, cum am tradat aiurea si alti parteneri "cu care eram aliati" de-a lungul istoriei, care nu va mai fi "asa cum a fost", caci "time cop" va altera evenimentele in asa fel ca incursiunile militare sa para legitime, pentru ignoranti. Iata ca stam in continuare in genunchi, asteptam ca "stapinul" sa ne scuipe iar "romanul" sa stea pe la carduri inalte si sa cerseasca "dati-mi shy mie... VISA..." ca niste oameni de tip III intr-o tara bananiera, ca tot habar nu au americanii unde-i Romania, de o pun in Africa undeva, cu capitala Budapesta, sau in tarimul de poveste al lui Draculea. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb