Ucraina a solicitat ieri eforturi internaţionale pentru a se menţine deschise căile maritime ale Mării Negre folosite pentru a transporta milioane de tone de cereale în ţările africane, informează Agerpres.
Un oficial ucrainean a declarat la Summitul ţărilor cel mai puţin dezvoltate de la Doha că 2,7 milioane de tone de cereale au fost expediate din noiembrie, când Kievul şi-a lansat programul "Grâne din Ucraina", în principal destinat celor mai sărace ţări africane.
Ucraina intenţionează să trimită cel puţin încă 60 de nave "în ţările cele mai afectate de foamete şi secetă din Africa şi Asia", a adăugat Maksim Subh, emisarul special al Ucrainei pentru Orientul Mijlociu şi Africa. Cele mai sărace naţiuni ale lumii plătesc "cel mai mare preţ" pentru invazia Rusiei în Ucraina, a spus el.
Rusia şi Ucraina sunt printre principalii exportatori de cereale, conform sursei. În urma invaziei, Moscova a blocat principalele porturi ucrainene, oprind toate exporturile de cereale, în special către Africa şi Asia. Blocada a provocat parţial o creştere a preţurilor la alimentele de bază în întreaga lume.
Un acord care prevedea asigurarea unui coridor maritim securizat în Marea Neagră pentru transportul cerealelor din trei porturi ucrainene a fost semnat în iulie sub egida ONU şi a Turciei şi a permis exportul a aproximativ 20 de milioane de tone de cereale. Reînnoit la jumătatea lunii noiembrie, el va expira pe 18 martie.
"Războiul a agravat criza alimentară în întreaga lume", a subliniat Maksim Subh la summitul de la Doha.
Guvernele statelor occidentale şi Uniunea Europeană au donat peste 150 de milioane de dolari programului "Grâne din Ucraina", care urmăreşte în parte să contracareze acuzaţiile Rusiei, conform cărora Ucraina este în mare parte responsabilă pentru criza alimentară internaţională, se mai precizează în sursă.
Subh a cerut ţărilor membre ONU "să îşi unească eforturile pentru a asigura funcţionarea neîntreruptă a coridorului de cereale al Mării Negre" şi a acuzat Rusia că a lăsat să se înţeleagă că este gata să impună o nouă blocadă.
Conform acordului din iulie, Rusia poate exporta şi îngrăşăminte fără a fi sancţionată, dar Moscova insistă asupra faptului că o parte a acordului nu este respectată.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.03.2023, 11:47)
Interesanta cerere, "transport spre Africa",
pana acum a ajuns aici 18 % din cereale exportate de Ucraina
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.03.2023, 14:57)
In China cat a ajuns?