Ucrainenii pun la îndoială puterea lui Donald Trump de a pune capăt războiului

R.S.
Internaţional / 18 ianuarie

Ucrainenii pun la îndoială puterea lui Donald Trump de a pune capăt războiului

Mulţi ucraineni privesc cu scepticism promisiunile preşedintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, de a încheia rapid un acord de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina, care durează de aproape trei ani, relatează Reuters.

"Nu-mi pun nicio speranţă în el. În cele din urmă, totul depinde de noi", a declarat Liudmila Paribus, o studentă de 20 de ani, în centrul Kievului.

Această neîncredere este împărtăşită de numeroşi ucraineni, precum Marharita Deputat, o manageră de vânzări de 29 de ani, care a spus: "Soarta noastră este în mâinile noastre. Nu putem conta pe nimeni altcineva."

Hanna Horbaciova, în vârstă de 55 de ani, proprietara unei brutării din Dnipro, a fost nevoită să-şi părăsească casa din regiunea Doneţk acum un deceniu, când au început luptele între guvernul ucrainean şi miliţiile susţinute de Rusia. Ea a fost obligată să se mute din nou în 2022, când brutăria familiei din Toreţk a fost distrusă de bombardamente.

"Nu mă bazez pe un sfârşit negociat al conflictului. Putin nu se va opri la regiunile Doneţk, Zaporijia sau Dnipropetrovsk. Va merge mai departe", a spus Horbaciova.

Cu toate acestea, ea consideră că Trump are o şansă de a deveni "o icoană a păcii globale" dacă reuşeşte să îşi respecte promisiunile.

"Trump are oportunitatea de a intra în istorie ca salvator al unei mari naţiuni," a spus ea.

Un sondaj realizat în decembrie de compania Gradus Research arată că peste o treime dintre ucraineni cred că războiul s-ar putea încheia până la sfârşitul anului 2025, în creştere faţă de un sfert cu şase luni mai devreme. Cu toate acestea, 31% dintre respondenţi cred că războiul va dura "ani de zile," iar alţi 31% spun că este greu de spus.

Provocările unui posibil acord de pace

Poziţiile de negociere ale părţilor aflate în conflict rămân însă foarte îndepărtate. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă asupra unei invitaţii clare la NATO, văzută drept cea mai bună garanţie împotriva agresiunii viitoare a Rusiei. Pe de altă parte, Putin a declarat că este deschis să discute un acord de încetare a focului, dar exclude concesii teritoriale majore şi cere ca Ucraina să renunţe la ambiţiile de aderare la NATO.

Acordurile de pace anterioare, precum cele de la Minsk din 2014-2015, au eşuat rapid din cauza acuzaţiilor reciproce de încălcări, subliniind riscurile şi dificultăţile unui nou pact.

"Nimic nu ar funcţiona mai eficient decât invitarea Ucrainei în NATO," a declarat fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko.

În timp ce luptele continuă pe frontul de est, unde armata ucraineană încearcă să reziste avansului rusesc, experţii avertizează că orice acord de pace ar fi greu de implementat şi de menţinut.

"Toate încetările focului cu Rusia pe care le-am trăit nu au durat mai mult de cinci minute," a declarat Roman Kostenko, fost comandant al forţelor speciale şi actual parlamentar, potrivit Reuters.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Donald Trump ajunge daca nu mai sponsorizeaza Ucraina,

    cu bani+arme si pacea e ca si realizata, UE e slabuta de tot,

    restul texte de propaganda 

    1. Deci “benzinaria” mujica e la mana SUA:-)…mujicia, a doua armata din…Siria:-)…Concurenta intre desculti:-)

      Numai atata poti,

      rusofobule slabut de tot la IQ 

    Cam tot ce zice Trump sunt vorbe goale.

    Mai puțin declarația de dragoste pt Stormy. 

    1. Ce misto era cu Biden,

      care spunea numai vorbe pline de sens,

      drept ca nici numele copiilor nu mai stia  

    Volodimir Dezastrovici, actor din Kiev a declarat pentru Arici Pogonici: "pentru pace trebuie ca si noi sa facem concesii si sa acceptam conditiile Rusiei, nu sa asteptam minunea ca Putin sa se retraga asa dintr-o data de la noi din tara."

    La finalul declaratiei, acesta a mai spus ceva, dar care nu s-a inteles prea bine, ceva de genul hail hi.... 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7543
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2911
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0152
Gram de aur (XAU)Gram de aur447.9253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb