UDMR se înfige bine în Salrom

A.T.
Ziarul BURSA #Companii / 16 iulie 2014

UDMR se înfige bine în Salrom

UDMR ar fi obţinut, în urma negocierilor cu PSD, postul de director general adjunct al companiei Salrom, unicul producător de sare din ţara noastră, controlat de stat, prin Ministerul Economiei, potrivit unor surse apropiate negocierilor.

Unele voci politice afirmă că motivul pentru care UDMR îşi doreşte un post în conducerea Salrom ar fi faptul că 60-70% din exporturile companiei sunt către Ungaria (pentru combinatul chimic Borşodchem, sare alimentară, sare pentru deszăpezirea drumurilor): "Industria chimică este strategică pentru Ungaria. Combinatul chimic de la Borsodchem, care este concurentul Oltchim, asigură circa 3% din PIB-ul Ungariei şi a avut un profit de 1,2 miliarde de euro anul trecut. Chiar dacă este controlat de un fond de investiţii chinez, combinatul este un mare contributor la economia maghiară. Probabil că unii îşi fac socoteli că Borsodchem ar putea obţine discount-uri mai mari de la Salrom. Şi dacă n-ar fi asta miza, Salrom este, totuşi una dintre cele mai profitabile companii de stat din portofoliul Ministerului Economiei".

Surse din Ministerul Economiei, resping, însă acest scenariu, susţinând că Salrom vinde materie primă către Borsodchem la un preţ foarte bun pentru combinatul din ţara vecină: "Borsodchem poate cumpăra sare şi din Polonia şi din Ucraina sau chiar din alte ţări prin porturile din Croaţia, România sau Bulgaria. Este clientul Salrom pentru că societatea îi oferă un preţ competitiv. Salrom are rezultate financiare foarte bune şi, evident, nu vinde produse sub costuri. În plus, Fondul Proprietatea, care deţine 49% din acţiuni, este cel mai bun paznic, analizând cu atenţie toate cheltuielile companiei.

Cel mai probabil, dorinţa UDMR de a avea postul de director general adjunct de la Salrom ţine de imagine, aducând un plus partidului care vrea cu orice preţ să stea la guvernare, dar şi să aibă o bună poziţie de negociere cu partidele din Ungaria".

Contactat telefonic de ziarul BURSA, Aurel Bucur, directorul general al Salrom, ne-a declarat că dacă se ia decizia ca adjunctul domniei sale să fie numit de UDMR, domnia sa nu are nimic de comentat: "În salina de la Praid avem personal şi conducere de etnie maghiară. Este una dintre cele mai performante saline pe care le avem. Avem specialişti buni acolo. Eu personal nu am nimic împotriva unei astfel de numiri, iar din punct de vedere al evoluţiei societăţii nici nu se pune problema. Am dat dovadă de transparenţă şi am reuşit să ne menţinem rezultatele financiare foarte bune. Ne propunem să ne menţinem performanţa aceasta şi în viitor".

Salrom a mai avut director general numit de UDMR şi în perioada 1996-2000. De asemenea, numărul doi din societate a fost numit de UDMR şi în perioada 2008-2012.

Anul trecut, compania a realizat un profit de 38,7 milioane de lei, în creştere cu 86% faţă de 2012. Cifra de afaceri a Salrom s-a ridicat la 308,3 milioane de lei, fiind mai mare cu 13% faţă de cea realizată în anul 2012.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. mutarea cred ca vizeaza privatizarea salrom, ungurii de la borsodchem fiind direct interesati sa cumpere Salrom...

    1. ungurii de la borsodchem sunt chinezi si nu vor sa cumpere salrom si nici oltchim. vor doar sa aiba un avantaj concurential pe piata. sa vedem daca vor reusi.

      .......sa vedem daca vor reusi ....sau :sa vedem daca vor 

      r(e)usii ?

      ......  

    Noi nu vindem tara, o dam pe gratis pentru un comision mic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb