UDMR va fi solidară cu partidele din coaliţia de la guvernare până la 1 ianuarie 2007

Ziarul BURSA #Politică / 30 august 2006

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) va fi solidară cu partidele din coaliţia de la guvernare până la 1 ianuarie 2007, data fixată pentru aderarea României la Uniunea Europeană (UE), a afirmat, ieri, într-o conferinţă de presă, liderul formaţiunii, Marko Bela. Declaraţia liderului UDMR a venit ca urmare a unei întrebări legate de o posibilă ieşire de la guvernare a Uniunii în cazul în care nu se va reuşi trecerea prin parlament a legii statului minorităţilor naţionale în forma în care a fost adoptată de Guvern.

Marko Bela a precizat că UDMR vrea să aducă o contribuţie esenţială la îndeplinirea criteriilor de aderare la UE, reiterând ideea că, după data menţionată, vor trebui regândite relaţiile din cadrul coaliţiei, va trebui rediscutat protocolul de funcţionare a acesteia şi chiar dezbătută tema minorităţilor. El a subliniat însă faptul că modul de soluţionare a problemei legate de legea minorităţilor va "influenţa în mod esenţial poziţia UDMR privind guvernarea şi coaliţia de guvernământ".

Liderul UDMR a mai spus că în cadrul întâlnirii pe care a avut-o, luni, cu ministrul ungar de externe, Kinga Goncz, şi-a exprimat nemulţumirea în privinţa abordării de către partenerii din coaliţia de guvernare de la Bucureşti a problemei minorităţilor. "Legea minorităţilor este numai un simptom din acest punct de vedere, demonstrând că foarte mulţi consideră, în ultima vreme, că nu mai trebuie să facem eforturi în privinţa îmbunătăţirii relaţiilor dintre români şi maghiari. Acest lucru nu este bun", a adăugat Marko Bela, citat de Rompres.

El s-a referit în continuare la recentele tensiuni apărute între minoritatea maghiară şi majoritatea slovacă, arătând că UDMR este "îngrijorat de acest lucru, fiindcă acest lucru dovedeşte în mod clar că, în acest spaţiu, din acest punct de vedere, lucrurile nu sunt ireversibile".

"Dacă nu suntem vigilenţi, dacă nu avem grijă ca în fiecare zi să abordăm în mod corect această relaţie, iată că lucrurile nu sunt ireversibile şi, de aceea, am solicitat şi doamnei ministru de externe a Ungariei ca guvernul de la Budapesta să aibă aceeaşi atitudine faţă de situaţia din Slovacia cum a avut-o şi în perioada trecută, şi anume că au fost atenţi faţă de ceea ce se întâmplă acolo", a mai declarat Marko Bela.

Liderul UDMR a reamintit faptul că UE a solicitat adoptarea a trei legi în perspectiva aderării, respectiv cea referitoare la finanţarea partidelor politice, cea de înfiinţare a Agenţiei Naţionale pentru Integritate şi legea minorităţilor. Întrebat cum comentează ultimele declaraţii ale liderului PD Cluj, deputatul Daniel Buda, referitoare la legea minorităţilor, Marko Bela, a spus: "Accept să preluăm legea minorităţilor din Ungaria, cuvânt cu cuvânt, articol cu articol, fără să schimbăm o virgulă".

Liderul Uniunii a admis că şi în ţara vecină există probleme legate de convieţuirea dintre etnii, afirmând chiar că guvernul de la Budapesta ar trebui să rezolve problema reprezentării minorităţilor în parlament.

În aceeaşi ordine de idei, Marko Bela a mai declarat că este normală preocuparea pe care autorităţile ungare o manifestă faţă de situaţia minorităţii maghiare, aşa cum cele de la Bucureşti sunt interesate de soarta românilor care trăiesc în comunităţi în ţările vecine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb