Uniunea Europeană a acceptat astăzi cererea de aderare depusă de Bosnia-Herţegovina, un pas înainte în ceea ce va fi, cel mai probabil, un lung proces pe care Sarajevo îl speră încheiat prin dobândirea statutului de membru al Uniunii, transmite Reuters.
Statele UE cer totuşi Bosniei să continue "reformele socio-economice şi în domeniile statului de drept şi administraţiei publice", iar Comisiei Europene să monitorizeze punerea în aplicare a deciziei din 2009 a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) privind accesul minorităţilor etnice, precum evreii şi populaţia romă, la înalte demnităţi în stat. În prezent, doar sârbii, bosniacii şi croaţii pot candida pentru aceste funcţii, iar problemă continuă să fie un obstacol pentru planurile europene ale Bosniei.
Potrivit UE, Bosnia a înregistrat totuşi progrese în două domenii esenţiale: înfiinţarea unei organism care să negocieze cu Uniunea şi adaptarea acordului din 2008 cu Croaţia, după ce aceasta a devenit membru al blocului comunitar.
"Astăzi este cu adevărat un moment istoric pentru drumul european şi pentru viitorul european al Bosniei-Herţegovina. Este una din veştile cele mai pozitive, în special pentru tineri", a subliniat prim-ministrul Denis Zvizdic.
Bosnia, ţară cu 3,5 milioane de locuitori, este divizată de-a lungul liniilor etnice, după războiul din anii 1990 în care au murit peste 100.000 de oameni.