UE acuză MasterCard că umflă artificial costul plăţilor cu cardul

A.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 iulie 2015

Comisia Europeană a acuzat, ieri, în mod oficial compania MasterCard că "umflă artificial" costul plăţilor cu cardurile bancare în Europa, informează AFP. Comisia a înaintat MasterCard o "declaraţie de obiecţii" prin care susţine că regulile MasterCard împiedică băncile să ofere comisioane mai mici pentru comercianţii cu sediul într-un alt stat membru unde comisioanele sunt mai mici. În consecinţă, comercianţii nu pot profita de comisioanele mai mici din altă parte, iar competiţia transfrontalieră dintre bănci este limitată, ceea ce încalcă regulile antitrust europene.

"În prezent, bănuim că MasterCard umflă artificial costul plăţilor cu cardul, ceea ce îi afectează pe consumatorii şi comercianţii din UE. Suntem îngrijoraţi atât de regulile aplicate de MasterCard pentru tranzacţiile transfrontaliere în interiorul UE cât şi cu privire la comisioanele percepute de la comercianţi pentru a primi plăţi efectuate de cardurile emise în afara Europei", a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager.

Executivul comunitar a deschis o anchetă împotriva MasterCard în luna aprilie 2013. MasterCard va trebui acum să răspundă acuzaţiilor Bruxelles-ului. Ulterior, Comisia va lua o decizie finală, iar dacă se va dovedi că bănuielile sale sunt întemeiate ar putea decide să aplice o amendă de maximum 10% din cifra de afaceri a companiei, care a fost de 9,5 miliarde de dolari anul trecut, şi să ceară companiei să îşi schimbe practicile de afaceri.

Plăţile cu cardul joacă un rol cheie pe piaţa unică, atât pentru achiziţiile interne, cât şi pentru cumpărăturile peste graniţă sau cele efectuate online. Anual, peste 40% din plăţile non-cash ale consumatorilor şi companiilor europene se fac în prezent prin intermediul cardurilor.

În luna martie a acestui an, Parlamentul European a adoptat un act legislativ care limitează comisioanele pe care băncile le aplică între ele cu ocazia plăţilor efectuate cu cardul bancar. Noua lege europeană prevede că pentru tranzacţiile cu cardurile de credit comisionul va fi limitat la 0,3% din valoarea tranzacţiilor atât în cazul plăţilor transfrontaliere cât şi al celor domestice. Pentru cardurile de debit comisionul va fi limitat la 0,2% din valoarea tranzacţiilor, informează Agerpres.

Noile reguli se referă la cardurile de tip MasterCard şi Visa. În schimb, plafonarea comisioanelor nu va afecta unele carduri precum cele utilizate în sisteme cu trei părţi (cum este cazul American Express sau Diners).

Reprezentanţii "MasterCard": "Vom colabora cu Comisia Europeană"

Reprezentanţii "MasterCard" ne-au transmis: "MasterCard confirmă că a primit o «Comunicare de obiecţii» de la Comisia Europeană, referitoare la comisioanele de interchange pentru plăţile realizate cu cardurile de debit şi de credit ale posesorilor din afara Zonei Economice Europene (EEA), precum şi la regulile MasterCard cu privire la acceptarea transfrontalieră în cadrul EEA. Vom furniza un răspuns formal acestei comunicări şi, de asemenea, colaborăm cu Comisia Europeană în această privinţă, ca parte a unui dialog continuu şi constructiv. Pe parcursul acestui demers, am luat în considerare atât nevoile consumatorilor, cât şi ale comercianţilor, şi vizăm să încurajăm, în continuare, asimilarea plăţilor electronice, atât în cadrul, cât şi în afara Uniunii Europene".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. MasterCard Incorporated sau MasterCard Worldwide este o corporație multinațională de servicii financiare, cu sediul în Purchase, New York, Statele Unite, care emite cărți de credit și debit. - cine pe cine "mulge"? De colaborat vor colabora cind si-or vedea cei din CE ceafa!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb