UE ar putea majora planul de salvare în valoare de 750 de miliarde euro

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 iunie 2010

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy

Grecia face obiectul unui program de salvare diferit, de 110 miliarde de euro, finanţat de statele care folosesc euro şi de FMI. "Ştiam că Grecia va fi o problemă, însă nimeni nu s-a aşteptat ca focul să se propage atât de agresiv şi să ameninţe Europa şi aproape întreaga lume", a spus preşedintele UE.

Programul de Stabilizare Financiară, în valoare de 750 de miliarde euro (905 de miliarde dolari), ar putea fi majorat dacă nu va fi rezolvată criza datoriilor, a declarat, ieri, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, care a devenit astfel primul lider european care emite ideea unui fond mai mare.

"Este suficient? În prezent nu există nici urmă de cerere pentru aceste fonduri. Dar dacă planul se va dovedi insuficient, răspunsul este simplu, vom face mai mult", a afirmat Van Rompuy.

Van Rompuy şi-a exprimat încrederea că Grecia nu va intra în incapacitate de plată şi nicio ţară nu va fi forţată să iasă din zona euro. "Există o mulţime de afirmaţii improvizate în presa internaţională privind restructurarea datoriilor, dar nu cred că se va ajunge la asta", a explicat preşedintele Consiliului European.

El estimează că actuala criză europeană a datoriilor nu va putea fi depăşită decât prin reforme economice profunde.

"Nu este de ajuns revitalizarea finanţelor publice, trebuie stimulată şi îmbunătăţită competitivitatea. În această privinţă, multe guverne lucrează la reformarea sistemului de pensii", a adăugat Van Rompuy.

Europa şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au lansat deja un semnal puternic prin înfiinţarea acestui mecanism de sprijin. Programul presupune fonduri de 440 de miliarde euro aduse de statele din zona euro, de 250 de miliarde euro din partea FMI şi o contribuţie de 60 de miliarde de euro din partea UE.

În timp ce din punct de vedere tehnic deprecierea euro cu 16% în acest an ar trebui să sprijine economia, este dificil de judecat în realitate impactul declinului monedei euro", a afirmat Herman Van Rompuy. El a adăugat: "Euro nu a scăzut intenţionat", iar moneda euro valorează acum mai mult decât la lansare, în ianuarie 1999, când se tranzacţiona cu 1,17 dolari. Joi, la Londra, euro se tranzacţiona la 1,2080 dolari.

S&P: Mecanismul UE pentru sprijinirea zonei euro nu rezolvă problema de finanţare a regiunii

Programul Uniunii Europene (UE) stabilit pentru sprijinirea statelor împovărate de datorii din zona euro cu acces limitat la pieţele de capital nu rezolvă problema de finanţare a regiunii. Moritz Kraemer, şeful unităţii europene a Standard & Poor"s, a declarat: "Privim fondul de stabilizare al UE aşa cum privim programele Fondului Monetar Internaţional (FMI) - el nu este soluţia. Dacă ai o problemă cu gradul prea mare de îndatorare, luarea unor credite adiţionale, indiferent dacă sunt de pe piaţă, de la partenerii europeni sau de la FMI, nu reprezintă, evident, o soluţie". Mecanismul de sprijin pentru zona euro, ratificat de miniştrii de Finanţe din regiune la începutul săptămânii, dă Greciei şi altor state din zona euro spaţiul de manevră pentru revitalizarea finanţelor publice, fără a fi penalizate zilnic de investitori, a adăugat Kraemer. El apreciază, totodată, că investitorii sunt mai pesimişti decât agenţiile de evaluare financiară referitor la zona euro.

"Am observat că investitorii au de la începutul anului o atitudine mai pesimistă în raport cu Grecia decât avem noi acum", a mai spus reprezentantul agenţiei de evaluare financiară.

S&P consideră, în prezent, că posibilitatea ca vreun stat din zona euro să intre incapacitate de plată este redusă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb