UE cere Marii Britanii să facă un compromis pentru a încheia un acord comercial

J.P.
Internaţional / 16 octombrie 2020

UE cere Marii Britanii să facă un compromis pentru a încheia un acord comercial

Uniunea Europeană a cerut joi Marii Britanii să facă un compromis referitor la noul lor parteneriat economic, sau să se pregătească pentru perturbări în relaţiile comerciale în mai puţin de 80 de zile, dar a atras o reacţie rece din partea Marii Britanii, care s-a declarat "dezamăgită", conform news.ro.

Premierul britanic Boris Johnson va răspunde şi îşi va prezenta punctul de vedere faţă de discuţii vineri, a declarat negociatorul său pentru Brexit.

Cu măşti pe faţă şi păstrând distanţa unii faţă de alţii, pe fondul revenirii la o creştere puternică a infecţiilor cu COVID-19 în UE, liderii blocului comunitar reuniţi la Bruxelles au acordat mai mult timp pentru negocierile cu Marea Britanie asupra unui nou pact comercial înainte de sfârşitul anului.

"Suntem îngrijoraţi de lipsa progresului. Şi facem apel la Marea Britanie să facă mişcările necesare ", a declarat preşedintele summitului, Charles Michel, adăugând că blocul a dorit un acord, dar nu cu orice preţ, fiind pregătit şi pentru o despărţire bruscă din 2021.

Negociatorul britanic pentru Brexit, David Frost, a declarat pe Twitter că este "dezamăgit". "De asemenea, Frost a spus că este surprins de sugestia că pentru a obţine un acord toate mişcările viitoare trebuie să vină din Marea Britanie", a adăugat el.

Marea Britanie a părăsit UE în ianuarie şi, într-o perioadă de tranziţie, foştii aliaţi au fost blocaţi în negocieri complexe pentru a menţine comerţul anual de 1.000 de miliarde de euro fără tarife sau cote, din 2021.

Discuţiile au restrâns diferenţele privind probleme pornind de la asistenţa socială la transporturi, dar trei domenii controversate au împiedicat până acum un acord: concurenţă loială, soluţionarea litigiilor şi pescuitul, care este deosebit de important pentru Franţa.

"În niciun caz pescarii noştri nu vor fi sacrificaţi pentru Brexit. Dacă termenii potriviţi nu vor putea fi găsiţi la sfârşitul acestor discuţii, suntem pregătiţi pentru relaţii viitoare fără acord", a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron..

Întrucât companiile şi pieţele sunt din ce în ce mai îngrijorate pe măsură ce termenul se apropie, liderii UE au subliniat unitatea celor 27 de naţiuni.

"Vrem un acord, dar evident că nu la orice preţ. Trebuie să fie un acord echitabil care să servească interesele ambelor părţi. Acest lucru merită toate eforturile ", a declarat cancelarul german Angela Merkel.

Irlanda, membrul UE cel mai expus la orice ruptură haotică, a declarat că relaţiile comerciale armonioase între cea de-a şasea mare economie din lume şi cel mai mare bloc comercial la nivel global sunt cu atât mai importante având în vedere ravagiile economice ale crizei COVID-19.

Pandemia a împins Europa într-o recesiune fără precedent şi multe naţiuni reintroduc restricţiile pentru a combate al doilea val de infecţie care străbate continentul, odată cu apropierea iernii.

Şeful Executivului UE, Ursula von der Leyen, a părăsit brusc întâlnirea pentru a intra în autoizolare preventivă, după ce unul dintre angajaţii ei a fost testat pozitiv pentru noul coronavirus.

Având în vedere starea economică dificilă şi instabilitatea globală, ar fi "o nebunie" dacă cele două părţi să nu reuşească să cadă de acord asupra unui acord, a declarat premierul olandez Mark Rutte.

Mulţi participanţi de pe pieţele financiare se aşteaptă la un acord limitat până la începutul lunii noiembrie, deşi după câteva săptămâni de tensiuni.

UE a avertizat că nu va lăsa drepturile de pescuit să fie soluţionate ultimele şi a subliniat că acestea trebuie să facă parte dintr-un acord mai larg, alături de probleme precum legăturile energetice în care Londra are o poziţie mai slabă.

Părţile sunt, de asemenea, departe de stabilirea garanţiilor privind concurenţa loială, care includ standardele sociale, de muncă şi de mediu, precum şi ajutorul de stat.

Marea Britanie doreşte să îşi poată reglementa în mod liber propriile subvenţii corporative în viitor, în timp ce UE încearcă să obţină reguli comune. În caz contrar, UE afirmă că Marea Britanie nu poate avea acces gratuit la preţuita sa piaţă unică de 450 de milioane de consumatori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb