UE: Este nevoie de reformarea sistemului financiar

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Politică / 17 octombrie 2008

UE: Este nevoie de reformarea sistemului financiar

Consiliul European a decis ca statele Uniunii Europene să acţioneze în vederea reformării sistemului financiar internaţional prin orientarea resurselor bugetare în mod coordonat şi complet pentru funcţionarea sistemului financiar, finanţarea economiei, creşterea economică accelerată şi crearea de locuri de muncă, a declarat ieri, la Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu în cadrul unei conferinţe de presă. Astfel, la nivelul Consiliului European s-a adoptat acordarea de 30 miliarde de euro pentru sprijinirea sectorului IMM-urilor. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a spus: "În momentul în care sis­temul bancar nu funcţionează şi aceste întreprinderi nu vor avea posibilitatea să se finanţeze, atunci este clar că ne îndreptăm spre un colaps economic".

Preşedintele României a mai anunţat că documentul final al Consiliului European mai prevede urmărirea creşterii res­ponsabilităţii conducătorilor instituţiilor financiare. "Măsura presupune crearea unei celule de criză căreia statele membre care ar intra în dificultate trebuie să i se adreseze, informând despre dificultăţile pe care le au în sistemul bancar", a mai precizat Băses­cu. Totodată, preşedintele a spus că statele UE au decis că e nevoie de consolidarea supravegherii sectorului financiar prin autorităţile naţionale de supraveghere care vor fi invitate să se întâlnească lunar pentru a face schimb de informaţii.

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu susţine că UE a reacţionat în mod conştient şi adecvat prin crearea celuluei de criză şi necesitatea unei coordonări la nivel european între băncile centrale pentru a înlătura criza financiară exis­tentă. În ceea ce priveşte discuţiile cu Statele Unite, premierul apreciază că acestea vor avea ca scop realizarea unui nou sistem financiar şi monetar: "Din acest punct de vedere, este normal că sistemul mondial trebuie regândit. Decizia este ca acest lucru este să se facă până la finele lunii decembrie".

Preşedintele a declarat că o altă decizie a Consiliului European pentru o estimare mai corectă a valorii activelor instituţiilor financiare o constituie modificarea normelor contabile.

În ceea ce priveşte efectul crizei financiare asupra ţării nostre, preşedintele susţine că spre deosebire de Statele Unite, în ţara noastră au fost adoptate norme de prudenţialitate bancară ce au împiedicat răspândirea ei. "Una dintre principalele măsuri adoptate este protecţia depunerilor populaţiei în bănci. După cum se ştie, ţara noastră a adoptat deja soluţia garantării depozitelor de până la 50.000 de euro. Şi dacă va fi nevoie se va discuta şi în continuare", a declarat preşedintele Băsescu, în cadrul conferinţei de presă. Totuşi, domnia sa a declarat că nu era nevoie nici de ridicarea pragului de garantare a depozitelor la 50.000 de euro pentru că sistemul bancar din ţara noastră este unul stabil.

Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), susţine că înfiinţarea unei instituţii de supraveghere a sistemelor bancare la nivel european nu s-ar justifica în cazul României, în condiţiile în care BNR are inclusiv legături bilaterale cu băncile centrale din ţările de provenienţă ale instituţiilor străine de credit din ţara noastră: "Subliniez că şi guvernatorul ne-a reamintit că există legături bilaterale între BNR şi băncile centrale din statele de provenienţă ale instituţiilor de credit străine prezente în România", a declarat preşedintele ARB.

UE îşi propune şi supravegherea agenţiilor de rating, susţine preşedintele Băsescu, declarând: "Pe bună dreptate, încrederea în companiile de rating este pusă sub semnul întrebării, având în vedere ceea ce s-a întâmplat în bănci care au aveau rating 3 A şi s-au prăbuşit cu o etichetă de rating foarte bună pusă pe frontispiciu. Se pare că din mari supraveghetori trebuie să devină supravegheaţi, având în vedere ce s-a întâmplat în sistemul financiar", a mai afirmat preşedintele Traian Băsescu.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb