UE înăspreşte normele privind deficitele bugetare

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 23 ianuarie 2012

Încheierea tratatului fiscal a fost agreată de principiu în decembrie, de liderii a 26 din cele 27 de state membre ale UE, excepţie făcând Marea Britanie.

Încheierea tratatului fiscal a fost agreată de principiu în decembrie, de liderii a 26 din cele 27 de state membre ale UE, excepţie făcând Marea Britanie.

Guvernele Uniunii Europene stabilesc reglementări mai dure privind deficitele bugetare, conform unui proiect al tratatului fiscal care va fi luat în discuţie la o reuniune a miniştrilor de Finanţe, programată să aibă loc astăzi, la Bruxelles, informează Bloomberg.

Modificările arată că, astfel, UE se supune obiecţiilor formulate de către Banca Centrală Europeană (BCE).

Conform documentului obţinut de Bloomberg News, pactul va impune un "mecanism centralizat de corecţie", care va fi declanşat "automat" în cazuri de "devieri semnificative" de la ţinta de deficit structural de 0,5% din PIB. Astfel, toate statele care vor semna pactul fiscal trebuie să introducă în Constituţie sau în legea echivalentă, în termen de un an, o prevedere care să stipuleze clar că deficitul structural al bugetului de stat nu poate depăşi 0,5% din PIB.

Totodată, potrivit planului, Comisia Europeană va putea să stabileas-că termene limită pentru convergenţa bugetară, iar Curtea Europeană de Justiţie va putea amenda ţările ale căror legi de echilibrare bugetară nu respectă normele stabilite.

Conform proiectului, Curtea Europeană de Justiţie va putea amenda cu până la 0,1% din PIB statele UE care nu vor introduce în Constituţie o prevedere privind bugetul echilibrat. "Dacă Curtea stabileşte că partea acuzată nu s-a conformat deciziilor sale, poate impune o amendă sau o penalizare adecvată circumstanţelor, care nu va depăşi 0,1% din Produsul Intern Brut al statului respectiv", notează documentul.

Variantele iniţiale ale tratatului prevedeau că statele membre care nu introduc o astfel de prevedere în Constituţie pot fi chemate în instanţă la Curtea de Justiţie a UE.

Banii strânşi din amendă ar urma să fie folosiţi pentru consolidarea resurselor de creditare ale Mecanis-mului European de Stabilitate (ESM), care ar trebui să devină operaţional din luna iulie.

La reuniunea programată astăzi, miniştrii de Finanţe din UE vor mai discuta pe marginea fondului ESM şi a celui de-al doilea pachet de salvare pentru Grecia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb