UE investighează regimul fiscal al multinaţionalelor în unele ţări

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 iunie 2014

Conform Autorităţii de Concurenţă, este posibil ca unele companii, printre care "Apple" şi "Starbucks", să fi beneficiat de ajutor de stat ilegal în Irlanda, Luxemburg şi Olanda

Autorităţile de Concurenţă din Uniunea Europeană (UE) lansează o investigaţie privind regimul fiscal al unor companii străine majore în Irlanda, Luxemburg şi Olanda, ca urmare a scutirilor de care beneficiază acestea în ţările menţionate.

Investigaţia, care priveşte companii precum "Apple" Inc., "Starbucks" Corp. şi "Fiat Finance & Trade" SA, face parte dintr-o acţiune mai amplă împotriva evaziunii fiscale, convenită de liderii europeni pentru susţinerea bugetelor naţionale. Conform oficialilor de la Bruxelles, evitarea plăţii taxelor şi evaziunea din UE costă blocul european circa 1.000 de miliarde de euro pe an.

"Trebuie să luptăm împotriva planificării fiscale agresive", a declarat, ieri, comisarul european pentru Concurenţă, Joaquin Almunia.

UE vrea să verifice dacă scutirile acordate multinaţionalelor sunt ilegale, iar dacă autorităţile vor constata că societăţile au fost susţinute printr-un astfel de "ajutor de stat", atunci guvernele ar putea fi obligate să recupereze fondurile de la companii.

"UE se teme că acordurile curente ar putea subestima profitul impozabil şi, astfel, oferă un avantaj companiilor în cauză, permiţându-le să plătească taxe mai mici", potrivit Comisiei Europene.

Corporaţii majore printre care "Amazon", "Google" şi "Starbucks", sunt criticate în Europa din cauza regimurilor fiscale favorabile de care beneficiază în unele ţări.

Comisia Europeană a anunţat în luna septembrie 2013 că a început să adune informaţii despre taxele favorabile obţinute de multinaţionale în Irlanda, Olanda şi Luxemburg. În Statele Unite, o investigaţie a Senatului, derulată anul trecut, a ajuns la concluzia că "Apple" a plătit taxe foarte reduse sau deloc pentru venituri de 74 de miliarde de dolari înregistrate în anii anteriori, în mare parte utilizând o breşă în Codul fiscal din Irlanda.

Ancheta SUA nu a ajuns la concluzia că "Apple" a încălcat legea, iar guvernul irlandez a negat, anul trecut, că ajută companiile să evite taxe, afirmând că regimul fiscal local, cu taxe reduse, este transparent şi nu transformă ţara într-un paradis fiscal.

Irlanda este învinuită în mod frecvent că face jocul multinaţionalelor, oferind taxe mici pentru aceste societăţi, de numai 12,5%, în timp ce media în zona euro este de 23%. Oficialii Finanţelor de la Dublin susţin, însă, că această ţară nu încalcă normele privind ajutoarele de stat şi se va apăra în ancheta UE.

Reprezentanţii Finanţelor din Luxemburg nu au comentat ancheta UE, iar cei din Olanda au informat că vor coopera cu autorităţile, fiind convinşi că investigaţia va arăta că facilităţile fiscale acordate unor companii nu au fost ajutor de stat.

"Apple": "Plătim fiecare euro din fiecare taxă pe care o datorăm. Nu am beneficiat de vreun tratament selectiv din partea oficialilor irlandezi".

"Starbucks": "Ne conformăm tuturor normelor fiscale relevante, legilor şi normelor internaţionale".

Parlamentarii din SUA, Marea Britanie, Franţa şi Italia au urmărit regimul fiscal al unor companii americane precum "Microsoft" Corp., "Hewlett-Packard" Co., "Google" Inc. şi "Amazon.com" Inc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb