Autorităţile de Concurenţă din Uniunea Europeană (UE) lansează o investigaţie privind regimul fiscal al unor companii străine majore în Irlanda, Luxemburg şi Olanda, ca urmare a scutirilor de care beneficiază acestea în ţările menţionate.
Investigaţia, care priveşte companii precum "Apple" Inc., "Starbucks" Corp. şi "Fiat Finance & Trade" SA, face parte dintr-o acţiune mai amplă împotriva evaziunii fiscale, convenită de liderii europeni pentru susţinerea bugetelor naţionale. Conform oficialilor de la Bruxelles, evitarea plăţii taxelor şi evaziunea din UE costă blocul european circa 1.000 de miliarde de euro pe an.
"Trebuie să luptăm împotriva planificării fiscale agresive", a declarat, ieri, comisarul european pentru Concurenţă, Joaquin Almunia.
UE vrea să verifice dacă scutirile acordate multinaţionalelor sunt ilegale, iar dacă autorităţile vor constata că societăţile au fost susţinute printr-un astfel de "ajutor de stat", atunci guvernele ar putea fi obligate să recupereze fondurile de la companii.
"UE se teme că acordurile curente ar putea subestima profitul impozabil şi, astfel, oferă un avantaj companiilor în cauză, permiţându-le să plătească taxe mai mici", potrivit Comisiei Europene.
Corporaţii majore printre care "Amazon", "Google" şi "Starbucks", sunt criticate în Europa din cauza regimurilor fiscale favorabile de care beneficiază în unele ţări.
Comisia Europeană a anunţat în luna septembrie 2013 că a început să adune informaţii despre taxele favorabile obţinute de multinaţionale în Irlanda, Olanda şi Luxemburg. În Statele Unite, o investigaţie a Senatului, derulată anul trecut, a ajuns la concluzia că "Apple" a plătit taxe foarte reduse sau deloc pentru venituri de 74 de miliarde de dolari înregistrate în anii anteriori, în mare parte utilizând o breşă în Codul fiscal din Irlanda.
Ancheta SUA nu a ajuns la concluzia că "Apple" a încălcat legea, iar guvernul irlandez a negat, anul trecut, că ajută companiile să evite taxe, afirmând că regimul fiscal local, cu taxe reduse, este transparent şi nu transformă ţara într-un paradis fiscal.
Irlanda este învinuită în mod frecvent că face jocul multinaţionalelor, oferind taxe mici pentru aceste societăţi, de numai 12,5%, în timp ce media în zona euro este de 23%. Oficialii Finanţelor de la Dublin susţin, însă, că această ţară nu încalcă normele privind ajutoarele de stat şi se va apăra în ancheta UE.
Reprezentanţii Finanţelor din Luxemburg nu au comentat ancheta UE, iar cei din Olanda au informat că vor coopera cu autorităţile, fiind convinşi că investigaţia va arăta că facilităţile fiscale acordate unor companii nu au fost ajutor de stat.
"Apple": "Plătim fiecare euro din fiecare taxă pe care o datorăm. Nu am beneficiat de vreun tratament selectiv din partea oficialilor irlandezi".
•
"Starbucks": "Ne conformăm tuturor normelor fiscale relevante, legilor şi normelor internaţionale".
•
Parlamentarii din SUA, Marea Britanie, Franţa şi Italia au urmărit regimul fiscal al unor companii americane precum "Microsoft" Corp., "Hewlett-Packard" Co., "Google" Inc. şi "Amazon.com" Inc.