UE lansează o dezbatere publică privind viitorul pensiilor

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 iulie 2010

UE lansează o dezbatere publică privind viitorul pensiilor

Comisia Europeană a lansat o dezbatere publică la nivel european privind modul în care UE poate asigura pensii adecvate, viabile şi sigure şi în care poate sprijini cel mai bine eforturile la nivel naţional, potrivit unui comunicat al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

"Îmbătrânirea populaţiei în toate statele membre a pus la grea încercare sistemele de pensii, iar criza economică şi financiară nu a făcut decât să crească această presiune. Documentul consultativ, o carte verde, ridică o serie de întrebări, invitând toate părţile interesate să contribuie cu puncte de vedere, opinii şi idei cu privire la abordarea problemei pensiilor - una dintre cele mai grele cu care se confruntă Europa şi cea mai mare parte a lumii astăzi - şi cu privire la modul în care UE poate contribui la găsirea de soluţii", potrivit CSSPP.

În prezentarea documentului de consultare şi cu sprijinul deplin al comisarilor Olli Rehn (afaceri economice şi monetare) şi Michel Barnier (piaţa internă ş i servicii), László Andor - comisar UE pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune a declarat: "Numărul persoanelor ieşite la pensie în Europa în comparaţie cu cele care le finanţează pensiile este prevăzut să se dubleze până în 2060 - situaţia actuală pur şi simplu nu este viabilă. Pentru a răspunde acestei provocări, echilibrul între perioada de timp petrecută în activitate şi cea de pensie trebuie să fie examinat cu atenţie."

Domnul Andor a adăugat: "Avem de ales între pensionari mai săraci, contribuţii mai mari pentru pensie sau mai mulţi oameni care lucrează mai mult şi mai mult timp. Unul dintre marile succese ale modelului social european este asigurarea că bătrâneţea nu este sinonimă cu sărăcia. Aceasta este o promisiune pe care trebuie să continuăm să o res­pectăm şi dialogul pe care îl lansăm astăzi ar trebui să ajute statele membre să ia deciziile corecte pentru a se asigura că sistemele de pensii sunt adecvate scopului pentru care sunt destinate".

Cartea verde trece în revistă cadrul european de pensii într-o manieră holistică şi integrată, bazându-se pe sinergiile dintre politica economică şi cea socială şi pe reglementarea pieţei financiare, ceea ce explică de ce cuprinde atât de multe subiecte diferite, cum ar fi: perioade mai îndelungate de activitate, piaţa internă pentru pensii, mobilitatea pensiilor pe teritoriul UE, goluri în legislaţia UE, viitorul regim de solvenţă pentru fondurile de pensii, riscul insolvenţei angajatorului, adoptarea informată de decizii şi guvernanţă la nivelul UE.

Consultarea reprezintă o iniţiativă comună a comisarilor Andor (ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune), Barnier (piaţa internă şi servicii) şi Rehn (afaceri economice şi monetare) şi cuprinde politici sociale şi economice, precum şi reglementarea pieţei financiare. Nu se fac propuneri politice specifice, dar se solicită puncte de vedere în legătură cu posibile acţiuni viitoare la nivel european.

Perioada de consultare va dura patru luni (se va încheia la 15 noiembrie 2010), timp în care oricine este interesat de subiect îşi poate exprima punctul de vedere prin intermediul unui site internet prevăzut în acest scop. Comisia Europeană va analiza apoi toate răspunsurile şi va lua în considerare cel mai bun curs pentru acţiuni viitoare de abordare a acestor aspecte la nivel UE.

Context

Asigurarea unui venit la pensie adecvat şi posibil de susţinut pentru cetăţenii UE acum şi pe viitor reprezintă o prioritate pentru UE. Realizarea acestor obiective într-o Europă care îmbătrâneşte reprezintă o provocare majoră. Cele mai multe ţări din UE au încercat să se pregătească pentru aceasta prin reformarea propriilor sisteme de pensii.

În 2008, raportul dintre persoanele de vârstă activă (15-64 de ani) şi cetăţenii UE în vârstă de 65 de ani şi peste era de patru la unu. Până în 2060, acest raport va scădea la doi la unu. Criza financiară şi economică recentă a agravat şi a amplificat impactul acestor tendinţe demografice. Regresele înregistrate în creşterea economică, în bugetele publice, în stabilitatea financiară şi în ocuparea forţei de muncă au urgentat necesitatea de ajustare a practicilor de pensionare şi modul în care persoanele acumulează drepturile la pensie. Criza a revelat o necesitate sporită de îmbunătăţire a eficienţei şi siguranţei sistemelor de pensii.

Un sondaj Eurobarometru recent a constatat că 73 % dintre cetăţenii UE fie anticipează explicit prestaţii de pensie reduse, fie cred că vor trebui să îşi amâne ieşirea la pensie sau să economisească mai mulţi bani pentru bătrâneţe (a se vedea IP/10/773 < http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/10/773&format=HTML&aged=0&language=RO&guiLanguage=en >). În acelaşi timp, 54 % sunt îngrijoraţi că venitul lor la bătrâneţe va fi insuficient pentru a duce o viaţă decentă, de această părere fiind cei mai mulţi dintre respondenţii din 17 dintre cele 27 de ţări membre ale UE.

În mod special, cartea verde are drept obiectiv abordarea următoarelor aspecte:

- asigurarea unor venituri adecvate la pensie şi asigurarea că sistemele de pensie sunt viabile pe termen lung;

- atingerea echilibrului corect între muncă şi pensie şi facilitarea unei vieţi active mai îndelungate;

- înlăturarea obstacolelor în calea persoanelor care muncesc în diferite ţări UE şi în calea pieţei interne pentru produse de pensie;

- în urma crizei economice recente, realizarea unor pensii mai sigure atât în prezent, cât şi pe termen lung;

- asigurarea unei mai mari transparenţe a pensiilor, pentru ca persoanele să poată lua decizii informate în legătură cu propriul venit la pensie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb