UE ne dă dreptate, tezaurul confiscat de ruşi este al nostru. Şi?!

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 15 martie

Nu e vorba de treisprezece lingouri, nu e vorba de o coroană, nu e vorba de cloşca cu puii de aur, este vorba de două trenuri pline şi lungi. (Sursa foto: www.romania-actualitati.ro)

Nu e vorba de treisprezece lingouri, nu e vorba de o coroană, nu e vorba de cloşca cu puii de aur, este vorba de două trenuri pline şi lungi. (Sursa foto: www.romania-actualitati.ro)

English Version

Actualizare - Dmitri Medvedev: "Românii nu sunt o naţiune"

"Românii, după cum se ştie, nu sunt o naţiune, ci un mod de viaţă. Părea că nu ne mai poate surprinde nimic. Liderii europeni - idioţi, slabi, nimicuri. Dar nu, ne-au dat un motiv din nou. Vor să returneze aurul României", a scris Medvedev într-o postare făcută pe pagina sa de Vkontakte, echivalentul rusesc al Facebook.

"România a acceptat acest lucru şi apoi a primit de la noi renunţarea la reparaţiile pentru perioada sa nazistă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ei bine, acum, din nou, apetitul s-a reînviat la diferiţi idioţi din Parlamentul European", şi-a continuat el mesajul.

"Ei bine, chiar nu ştiu ce să răspund la o asemenea obraznicie. UE a furat active de 300 de miliarde de dolari de la Rusia şi cere să returneze aurul României", a mai notat Medvedev, cu referire la activele ruseşti îngheţate de blocul comunitar.

---

Actualizare - Maria Zaharova: "România vrea să-şi rezolve problemele economice pe seama Rusiei"

România, care cere să i se restituie tezaurul, vrea să-şi rezolve problemele economice pe seama Rusiei, a scris purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, pe Telegram, potrivit Agerpres.

România încearcă să pună pe umerii Rusiei "datoriile sale fantomă" vechi de un secol, ca să amelioreze starea dezastruoasă a economiei sale naţionale, a adăugat Zaharova.

Ea a susţinut că datoriile României faţă de Rusia şi Uniunea Sovietică depăşesc, "potrivit calculelor experţilor", de 20-25 de ori valoarea întregului tezaur românesc ce fusese predat Rusiei spre păstrare în anii 1916-1917.

Potrivit Komsomolskaia Pravda, care o citează pe Maria Zaharova, în 1949, Moscova "i-a iertat României aproape toată datoria sa pentru distrugerile provocate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial".

Publicaţia rusă mai scrie că în 2022 România a cerut Rusiei plata a 4 miliarde de euro în contul tezaurului său.

Parlamentarii europeni au cerut joi dimineaţă la unison, în cadrul unei dezbateri emoţionale din plenul Parlamentului European, la Strasbourg, ca Rusia să returneze integral tezaurul României şi ca executivul UE şi alte instituţii europene abilitate să facă tot posibilul pentru a sprijini acest demers.

Dezbaterea, la care au participat în majoritate covârşitoare eurodeputaţi români, a reprezentat prima punere pe tapet în Parlamentul European a chestiunii tezaurului României însuşit ilegal de Rusia.

---

Rezoluţia adoptată ieri de Parlamentul European prin care solicită Comisiei ca, după încetarea conflictului din Ucraina, în negocierile cu Federaţia Rusă să facă demersuri pentru restituirea tezaurului ţării noastre aflat la Moscova încă din timpul primului război mondial, reprezintă un act inaplicabil în următoarea perioadă. Pentru ca să putem vorbi de un demers valabil, ar trebui ca Vladimir Putin şi cei din jurul lui - Medvedev, Lavrov şi alţii - să fie arestaţi şi alegerile prezidenţiale din Rusia să nu fie câştigate de o sosie a lor sau a lui Liviu Dragnea, fostul preşedinte al PSD, care avea oareşce gânduri ascunse cu tezaurul României aflat în păstrare la Banca Naţională a Angliei.

Altfel, documentul votat de Parlamentul European rămâne unul fără valoare, iar cele 91,5 tone de aur fin nereturnate de Moscova, care ar trebui să facă parte din rezervele Băncii Naţionale a României, rămân adânc ascunse în hrubele Kremlinului, în care au acces doar Vladimir Putin şi umbra lui.

În deschiderea dezbaterii, Elisa Ferreira, comisar european pentru politica de coeziune, a spus că solicitarea României priveşte relaţiile sale cu Federaţia Rusă, dar că Executiivul de la Bruxelles se va situa de partea ţării noastre, dacă după încheierea războiului din Ucraina vor avea loc negocieri şi un proces de dialog cu reprezentanţii puterii de la Kremlin.

Elisa Ferreira a precizat: "Rusia are un tipar de încălcare a legii internaţionale, iar războiul împotriva Ucrainei este o încălcare a legislaţiei internaţionale, inclusiv a Cartei ONU şi a obiectivelor UE privind securitatea şi pacea pe continent. Lidershipul politic al Rusiei trebuie tras pe deplin la răspundere pentru încălcarea legislaţiei internaţionale şi a drepturilor omului. Cât timp continuă războiul în ucraina, nu putem să ne întoarcem la relaţii normale cu Federaţia Rusă. Poziţia Comisiei Europene este că subiectul tezaurului României rămâne o chestiune bilaterală între România şi Rusia, dar suntem gata să susţinem autorităţile de la Bucureşti, dacă ne solicită acest lucru. În acest moment dialogul politic şi mecanismele de negociere cu Rusia sunt suspendate din cauza războiului din Ucraina, dar suntem deschişi să susţinem cauza returnării tezaurului la finalul acestui conflict".

Iniţiatorul acestei dezbateri din Parlamentul European, liderul PMP, Eugen Tomac a spus că rezoluţia adoptată ieri reprezintă un document unic pentru instituţia europeană. Tomac a precizat: "Aurul României este şi astăzi sechestrat în Rusia, este o creanţă legală a României pe care Rusia nu o recunoaşte, pentru că autorităţile de la Kremlin dezinformează şi denaturează trecutul".

Deputatul european social-democrat Rovana Plumb a spus că tezaurul reprezintă o dispută veche între cele două state, iar aducerea temei pe agenda Parlamentul European e un gest politic. Ea a precizat că ţara noastră are un drept de creranţă valabil din punct de vedere istoric şi juridic asupra tezaurului trimis la Moscova.

Doamna Plumb a precizat: "URSS şi Rusia s-au bucurat şi continuă să se bucure de beneficiile acestor valori fie ele de natură materială sau spirituală. Prin această rezoluţie, creăm premisele ca, dacă după încheierea războiului din Ucraina, vor exista discuţii între UE şi Rusia, acest subiect să se afle pe agenda Comisiei Europene. Nerestituirea tezaurului de către Rusia reprezintă un atac la patrimoniul naţional, dar şi a celui european. Există o singură soluţie: Rusia să îşi respecte obligaţiile".

Kosma Zlotowski: "Rusia nu este doar un stat terorist, ci şi un stat hoţ"

Deputatul european Vlad Botoş a spus că este inadmisibil ca o ţară să sechestreze tezaurul naţional al altui stat şi a precizat că chestiunea tezaurului românesc sechestrat la Moscova este unică în lume.

La rândul său, deputatul european Cristian Terheş a solicitat returnarea imediată şi necondiţionată de către Rusia a tezaurului românesc şi obligarea autorităţilor de la Kremlin să plătească despăgubiri şi penalităţi la zi pentru că România şi cetăţenii săi nu au putut să se bucure de beneficiile acestui tezaur. Domnul Terheş a arătat că acest subiect nu este singular în Europa, deoarece Rusia a jefuit după al doilea război mondial patrimoniile şi altor state din estul continentului, cum ar fi Polonia, Letonia, Lituania şi Estonia.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a arătat în Parlamentul European că prin rezoluţia adoptată instituţia respectivă devine parte a luptei pe care România o duce pentru recuperarea tezaurului, în timp ce fostul premier Dacian Cioloş a afirmat că lipsei de scrupule a Rusiei trebuie să i se răspundă cu fermitate, iar deputatul european Vlad Gheorghe a declarat că forurile de la Bruxelles ar trebui să confişte toate fondurile Rusiei şi să le aloce către statele care au fost jefuite de-a lungul secolului trecut de către autorităţile de la Moscova.

Kosma Zlotowski, deputat european din partea Poloniei a spus că Rusia nu e doar un stat terorist, ci şi un stat hoţ, prin atitudinea ei afectând foarte multe ţări care s-au văzut deposedate ilegal de multe şi active şi tezaure. Deputatul european lituanian Ludas Mazylus a spus că furtul de tezaure culturale şi istorice este un comportament obişnuit al Rusiei încă din perioada ţaristă, când opere însemnate au fost mutate cu forţa din Lituania în Rusia, în secolul al XIX-lea.

Ludas Mazylus: Furtuld e tezarure culturale si istorice e un comportamnt obisnuit al Rusiei inca din perioada tarista cand diverse opere din Lituania au fost furate de Rusia in sec XIX.

Maria Grapini, vicepreşedinte al Comitetului Piaţă Internă şi Consumatori, din cadrul Parlamentului European, a solicitat Comisiei Europene să ţină cont de rezoluţia aprobată ieri, să o pună în implementare şi să nu o considere un document fără importanţă.

Alţi deputaţi europeni au încercat să schimbe sensul discuţiei, spunând că şi alte ţări europene ar trebui să returneze bunurile jefuite, dând exemplul Franţa carre a returnat doar juumătate din operele luate din alte state pe vremea împăratului Napoleon. Numai că, spre deosebire de acest caz, cazul tezaurului României are la bază un acord, o îneţelegere între conducerile din anul 1916 ale celor două state, înţelegere care ulterior nu a mai fost rerspectată de Rusia, indiferent cine s-a aflat la conducerea acestei ţări.

Parlamentul European: "Tezaurul României de la Moscova - un caz internaţional de însuşire ilegală a rezervelor de aur şi a obiectelor de patrimoniu"

În documentul respectiv se arată că respectiva confiscare ilegală a tezaurului naţional al României de către Rusia reprezintă o încălcare flagrantă a normelor şi obiceiurilor internaţionale, întrucât transferul rezervelor de aur ale statului, împreună cu o colecţie substanţială de bunuri culturale, artistice şi de arhivă, în custodia unui alt stat pentru păstrare în siguranţă, în circumstanţe excepţionale, a fost acoperită de un acord oficial susţinut de documente de protocol corespunzătoare şi garanţii legale de returnare ale căror obligaţii stipulate au fost ignorate.

Documentul citat precizează că "România are o revendicare pe deplin valabilă asupra rezervelor sale de aur care au fost evacuate la Moscova în 1916 şi 1917" şi "aducerea înapoi a tezaurului naţional românesc necesită un răspuns european personalizat", deoarece este vorba despre "un caz internaţional de însuşire ilegală a rezervelor de aur şi a obiectelor de patrimoniu".

Parlamentul European constată că în timpul Primului Război guvernul român al vremii a dat tezaurul naţional în mod legal în custodia Rusiei, tezaur ce cuprindea 91,5 tone de aur fin aparţinând rezervelor Băncii Naţionale a României, colecţii regale de bijuterii şi monede rare, împreună cu bunuri culturale şi istorice de nepreţuit, precum arhivele statului, documente, manuscrise istorice preţioase, picturi de patrimoniu, cărţi rare şi colecţii de la multe instituţii publice şi private, care acoperă peste cinci secole de istorie a României.

Totodată, deputaţii europeni afirmă că, deşi majoritatea bunurilor culturale, artistice şi de arhivă aparţinând tezaurului naţional însuşit ilegal de Rusia au fost returnate României în 1935 şi 1956, până în prezent niciuna dintre cele 91,5 tone de aur fin restante, care fac parte din rezervele Băncii Naţionale a României, nu a fost returnată.

De aceea, Parlamentul European consideră că invadarea Ucrainei de către Rusia trebuie să conducă la o reevaluare a relaţiilor UE-Rusia în viitor, care va cuprinde dinamici şi solicitări diplomatice fără precedent, precum restituirea rezervelor de aur alocate Băncii Naţionale a României şi "subliniază că aducerea înapoi a bunurilor culturale şi a comorilor naţionale ale unui stat membru al UE care sunt păstrate ilegal de un stat din afara UE necesită un dialog diplomatic substanţial, atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul forurilor internaţionale".

În finalul rezoluţiei, Parlamentul European solicită Comisiei Europene şi Serviciului European de Acţiune Externă să includă returnarea tezaurului naţional al României pe agenda diplomatică bilaterală care reglementează relaţiile UE-Rusia, odată ce contextul regional va permite reluarea dialogului politic între părţi şi să ia în calcul posibilitatea de a acţiona ca partener al reprezentanţilor români implicaţi în Comisia mixtă româno-rusă mandatată să discute despre returnarea tezaurului naţional românesc.

Ambasadorul Valeryi Kuzmin: "Federaţia Rusă nu are nicio datorie faţă de România"

Amintim că referitor la tezaurul României, Valeryi Kuzmin, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, a declarat în cursul lunii trecute că tezaurul României nu va fi returnat şi că ţara noastră este datoare Rusiei şi nu invers. Kuzmin a evocat o scenă care, spune el, s-a petrecut între fostul lider sovietic Leonid Brejnev şi Nicolae Ceauşescu, în anii 60: "Tovarăşe, i-ar fi spus Brejnev lui Ceauşescu, trebuie să vă spun, ca de la comunist la comunist, că trebuie să uitaţi de tezaur. Pentru că, aşa cum scrie şi în documentele juridice, ca rezultat al tuturor activităţilor ce intră în responsabilitatea României, România are o datorie mai mare către Rusia decât are Rusia către România. Dar nouă nu ne trebuie această datorie de la voi. Vă iertăm de această datorie".

Arătăm că, în momentul intrării ţării noastre în Primul Război Mondial, în septembrie 1916 Banca Naţională a României a luat primele măsuri pentru punerea la adăpost a tezaurului din aur, iar la începutul iernii din acel an guvernul şi conducerea BNR au decis mutarea tezaurului în Rusia, singurul stat aliat cu care România se învecina atunci. Guvernul român şi reprezentanţii BNR au semnat cu reprezentantul Imperiului Rus convenţia în care s-au precizat condiţiile efectuării primului transport la Moscova. Conform acordului semnat la Iaşi, valorile româneşti se aflau "sub garanţia guvernului rus în ceea ce priveşte securitatea transportului, securitatea depozitului, ca şi întoarcerea în România". Primul transport a avut loc în decembrie 1916 şi a inclus 1.735 de casete cu monede şi trei cu lingouri de aur din Tezaurul Băncii Naţionale a României şi două casete cu bijuteriile Reginei Maria. Aurul BNR valora 314,5 milioane lei, iar bijuteriile reginei - 7 milioane lei. Cele 1.740 de casete au fost depozitate la Kremlin, în Sala Armelor, în compartimentul rezervat Sucursalei din Moscova a Băncii de Stat a Rusiei.

În vara anului 1917, a avut loc al doilea transport la Moscova. De această dată, trenul a dus atât valori ale BNR, cât şi ale altor instituţii, printre care Academia Română, Arhivele Naţionale, ministere şi biserici. În cele trei vagoane cu valori ale BNR, care au fost depozitate tot în sala Armelor, la Kremlin, erau "titluri, efecte, valori, depozite, parte din arhivele şi cărţile sale, actele sale etc., ca şi partea în aur din depozitele sale în metale, proprietatea sa privată". Valoarea totală a celui de-al doilea transport, din iulie 1917, a fost de 7,5 miliarde lei. În total, în cele două transporturi, din decembrie 1916 şi iulie 1917, Banca Naţională a României a depus la Moscova 91,48 de tone de aur fin.

Opinia Cititorului ( 65 )

  1. "deputaţii europeni afirmă că, deşi majoritatea bunurilor culturale, artistice şi de arhivă aparţinând tezaurului naţional însuşit ilegal de Rusia au fost returnate României în 1935 şi 1956"

    Asta stiam. Tezaurul a fost returnat Romaniei. Restul este gargara de propaganda. Votati AUR. 

    1. Cunosti diferenta dintre majoritate si integralitate? La voi in mujicia se face scoala in majoritate, sau deloc??

      Vezi că popa Terhes a votat pentru rezoluție, deci aurul nu a fost restituit. Iar popa Terhes e cap de listă la AUR la europarlamentare, așa că afirmația ta îți dă cu virgulă.

      Rușnacii tăi au uitat să livreze lingourile.

      Sint parte a despagubirii de razboi pentru pagubele si jafurile facute de Armata Romana sub Ion Antonescu.

      E discutabil acest subiect.

      Bolșevicii au supt cu vârf și îndesat prin Sovromuri din 48 până în 56, plus trupele sovietice care au staționat în România până în 59. Din care au făcut parte inclusiv ucrainenii eroi planetari și frații noștri de sânge:) 

      tezaur de arta e una si tezaur de aur e alta!

      Nu a fost returnat nici un gram de aur de la rusi! 

      Mai ca daca socotim si perioada comunista au mai disparut "legal" si "contabil" alte peste 60 tone de aur.... 

      Cu aurul asta nu prea se minte... pentru ca el e socotit ca Ter 1 Activ al tarii respectiv pe balanta bancii centrale... de unde poate banca centrala dilua si varsa in piata fiecare moneda in circulatie! 

      Romania a fost furata odata cu razboiul si inca o tura "furata" in perioada comunista de catre Rusia.... si tot Rusia are nesimtirea sa acuze USA si alte state de "colonism si imperialism"... pai ce a facut draguta de Rusia in domnia URSS? A muls pana la prabusire toate statele capusate! 

      Sa ii fie rusine Rusiei... "marea natiune"...veshica de "talhari"! 

      s c c r e t 

      La ei scoala o face liderul suprem care este in tot si in toate, inclusiv in neuronii sclavilor de pe marea plantatie a masculului alfa.

      In mintea sclavului, "bunurile culturale, artistice si de arhiva" inseamna tot tezaurul.

      Mai mult nu poate duce creierul lui pentru ca este ocupat de propaganda putlerului. 

      Ce jafuri facute de armata lui Antonescu, ca nu aveau ce sa fure nici daca ar fi dorit sa o faca.

      Faci confuzie cu armata lui putler care fura saltelele si masinile de spalat din Ucraina, cu tancurile. Jaf a gacut armata rosie in toate teritoriile ocupate, de unde a furat fabrici intregi, mutate bucata cu bucata in rusia primitiva. Cel mai bun exemplu este furtul fabricii de avioane IAR de la Brasov. Au luat-o flamanzii bucata cu bucata. 

      Referitor la pagube, cei zeci de ani de comunism impus de rusi au produs tarii (care inainte de "prietenia" distructiva a rusilor era aproape de nivelul Belgiei si peste Grecia) au produs Romaniei mai multe pagube decat orice paguba imaginara pretinsa de rusi. Iar la asta, daca adaugam furtul de teritorii romanesti (Basarabia, Bucovina, Tinutul Herta etc) constatam cu usurinta ca Rusia are datorii uriase fata de Romania.

      Sa le achite! 

      Discutabile sunt inteligenta libertatea ta de exprimare si independenta ta.

      Toate celelalte referitoare la tezaur si la hotia "prietenia" si "fratia" rusilor sunt foarte clare.

      Au furat de la toti vecinii lor asa incat nu ii vrea nimeni langa granita. 

      Chiar și cititorii inteligenți ai Bursei au marja lor de eroare în care intra cei d-alde tine, unul căruia nu-i mai iese Putler din gură și renumitul Trolache:) cu mujicii lui.

      Bine că sunt puțini patrioții eronati:) , dar numai buni de apți combatanți la Bahmut. 

      Pare că insiști ca românii de mâine să ajungă la fel ca ucrainenii din anii '50. Logica nu e punctul tău forte, iar dragostea pentru Putler nu-ți bagă ruble în buzunar.

      Te doare ca esti condus de unul numit "putler"?

      Tu l-ai votat, nu eu! 

      Nu este vina oglinzii pentru ceea ce se reflecta in ea. 

      Nu poti schimba realitatea la comanda, chiar daca asa ati fost invatati. Negrul tot negru ramane, chiar daca tu ai vrea sa il denumesc alb. 

      Pricepi?  

      Pentru satisfactia ta, de azi il voi intitula "Alba ca Zapada" pe zeul tau. 

      S-a schimbat ceva? 

      Nimic! Tot Baba Cloanta este.

      ...

      Error 2 cu zecimale. Ai ajuns la Bahmut.

      Ce replici fine ai, dar ce sărac fără perspective ești! :

      Prin Tratatul de Pace de la Paris din 1946 Romania a fost obligata sa restituie cca 40 tone aur

      primiti de la Germania in timpul razboiului pt livrarile de petrol catre aceasta. Motivatia a fost ca acest aur a provenit din cantitatile confiscate de nemti din tarile ocupate.

      S-a mai scos aur din tezaur si pt plata unor importuri de medicamente si materii prime. 

      Cu cat atacati AUR cu atat le cresc procentele la vot

      exact…

      :))))…. 

      s c c r e t 

      Și dacă e irelevant?

      despagubirile de razboi s-au concretizat in livrari de hidrocarburi, uraniu, aur, argint, cupru, aluminiu extrase din Romania, cereale si fabrici demontate si duse in Rusia.Toate la preturi mult subevaluate..

      La astea se adauga deportarile in gulagurile ruseti si confscarileaverilor miilor de romani/sasi/evrei etc. 

      Rusii sunt cei care au jefuit si au pagubit. Nu romanii!! 

      Ter 1 Activ ai vrut sa zici Tel a Viv?

      Tier 1 activ! scz...

      Common Equity Tier 1 – CET1 

      s c c r e t 

      Acelea nu au fost despagubiri de razboi. Au fost schimburi economice echitabile intre tari prieten si aliate.

    "Altfel, documentul votat de Parlamentul European rămâne unul fără valoare, iar cele 91,5 tone de aur fin nereturnate de Moscova, care ar trebui să facă parte din rezervele Băncii Naţionale a României, rămân adânc ascunse în hrubele Kremlinului, în care au acces doar Vladimir Putin şi umbra lui."

    [...]o condamnare judecatoreasca in lipsa (criminalului) [...] nu e deloc lipsita de valoarea, dimpotriva!

    1. O remarca similara doream sa fac si eu.

      Daca noi venim cu astfel de lamentari, ce asteptari sa avem de la altii? 

      Uneori chiar suntem prosti, inclusiv din proprie initiativa, din pacate! 

      Documentul este foarte important, din mai multe motive: 

      - a oficializat problema Romaniei si a facut-o cunoscuta si discutata la un nivel superior celui de pana acum 

      - o mentine in atentia opiniei publice si a oficialilor

      - pune presiune suplimentara pe infractor, iar in timp, la un moment dat, vor aparea si roadele acestor straduinte justificate 

      ...

    in martie 1917 tarul nicolae al 2-lea abdica ,in aprilie 1917 lenin soseste in rusia si noi trimitem al 2-lea trasnsport mult mai mare ca primul in iulie 1917 intr-o rusie revolutionara unde lupta ptr putere era in toi ,prostia de a face asa ceva este atit de mare incit pare neverosimila, cind m-am hotarit ca stat sa trimit in rusia averea ma bazez pe faptul ca tara e sigura iar puterea este stabila

    AURUL e Ter 1 Activ pe balanta bancilor Centrale; are o importanta majora in raportul de putere creditare pe regiune si valutar!

    Nu este un lucru de luat in ras sau in badjocora; prabusirea rezervelor unui stat in detinere AUR poate da socuri financiare si valutare foarte puternice. 

    s c c r e t 

    1. Gold Common Equity Tier 1 – CET1

      s c c r e t 

    La momentul luării acestei decizii ,in pripă, datorită situației de pe front, liderii inepți ai acelor vremuri, in frunte cu Ferdinand, au luat această decizie deși SSI romanesc nu avea gram de agentura in Rusia tarista pentru a putea evalua cu adevărat riscul unei asemenea decizii.

    Deja la momentul transportului Rusia era in fierbere si România era un dușman pe față al bolsevismului care urma sa puna stăpânire peste Rusia.  

    Decizii politice inepte, cu implicații dramatice,exact ca si in vremurile pe care le trăim. Marea vina o poarta decidenții politici ai vremurilor.  

    Situația s-a tranșat definitv ,din punctul sovietic de vedere,după participarerea noastră nefericita la Stalingrad.

    Noi ,ca națiune, trebuie să avem cea mai mare grijă cat de mult ne întoarcem în trecut cu pretențiile ,deoarece e posibil ca riscul si pericolul acestei abordari sa fie mult mai mare decat eventuale beneficii. 

    1. Au o oarecare vine, dar nu Marea vina.

      Infractorul are Marea vina, nu pagubitul. In plus, mai trebuie avut in vedere si contextul international de atunci si presiunea timpului. Monarhiile, chiar si cea rusa, au fost de incredere.

      Sa nu cautam vinovatii principali in alta partea decat acolo unde sunt ei! 

      Ce e furat e bun furat, spuse putleristul! :

      cind s-a dat ultima transa nu mai era tarul , monarhia fusese decapitata , ce am facut noi este nebunie

      Nebunie este atunci cand cauti sa disculpi infractorul.

      O nebunie de prostie, nu alta! 

      Evidenta tranșelor e la un diliu de pe net.

      ca sa iei decizia corecta de a nu trimite si transa a 2-a nu era nevoie de nici un agent , simpla decapitare a monarhiei si atmosfera din tara de care sigur se stia , aveam un ambasador exista telegraf , erau suficiente informatii sa faci ce trebuie , cit despre cine datoreaza cui rusia omite ca au luat basarabia in mod violent cu crime jafuri si deportari de care nimeni vad ca nu mai zice nimic plus ocupatia sovietica dupa razboi, ,jaf total , faptul ca armata romana a ajuns pina la stalingrad si a fost de partea nemtilor are niste circumstante atenuante prin ce ne-au facut rusii inainte si la drept vorbind avea curaj Antonescu sa-i zica lui Hitler ca nu mai participa la lupta ?

      nu disculp pe nimeni spun numai ce se vede dar nu se recunoaste

      La Tiraspol e clar, totul e-n zadar, speranță nu mai este.

      A mai apărut un Oarecare. Originalul sunt eu. Marca înregistrată:)

      toti rusii de acolo trebuie sa dispara indif daca sintem amenintati nuclear altfel e lasitate sclavie , sintem pe terit stramosesc dreptatea e la noi

      E plin internetul de oarecare. Nu te mai alinta.

    stie cineva daca occidentul a decis returnarea catre fostele colonii a tot ceea ce au furat sute de ani de acolo? ca in rest e bine, dam statui jos, ne punem cenusa in cap, dar nimic de returnare. pe principiul bun furat, bun ramas. in schimb dau lectii de democratie si ce trebuie sa faca rusii.....

    1. România a trimis tezaurul ca să-l protejeze. Era însoți de documente. Putler nu vă învață de bine.

      cand creierasul e spalat, nu mai e nimic de facut.....

      Putlerismul ajuta neuronul stingher.

      Deci recunosti ca rusii au furat tezaurul!

      Buun, deci avem dreptate! 

      Ce treaba are Romania cu ceea ce s-a furat altora? 

      Noi vrem inapoi ceea ce ni s-a furat noua. 

      Este o scuza penibila si idioata asta, cum ca "si altii au furat". 

      Hai sa golim inchisorile ca si altii au furat, au violat, au omorat!

      Ai ratat ocazia de a fii destept in tacere si ai ales sa fii stupid la vedere. 

      Pai erau legal coloniile lor, nu e furt. In timp ce tezaurul a fost furat conform tuturor legilor din Rusia si Romania.

    Top 10 Countries with the Largest Gold Reserves (in tons) : Total Population =>

    Cate tone are 1 gram? 1 tona are 1000000 grame. 

    United States8133.46 : 341,273,133 as of Thursday, March 14, 2024 => 

    8133,46 X 1000000 grame = 8.133.460.000 grame aur : 341,273,133 populatie = 23.83269942319192 grame aur / cetatean 

    Germany3352.65 X 1000000 grame = 3.352.650.000 grame aur : 83,252,474 = 40.27087531356726 grame aur / cetatean 

    The current population of Germany in 2024 is 83,252,474, a 0.05% decline fr om 2023. 

    Italy2451.84 X 1000000 grame = 2,451,840,000 grame aur : 58,749,234 = 41.73399094871603 grame aur / cetatean 

    The current population of Italy is 58,749,234 as of Wednesday, March 13, 2024. 

    France2436.91 X 1000000 grame = 2,436,910,000 grame aur : 64,881,830 = 37.55920571290915 grame aur / cetatean 

    The current population of France in 2024 is 64,881,830, a 0.19% increase fr om 2023 

    Russia2332.74 X 1000000 grame = 2,332,740,000 grame aur : 144,102,019 = 16.18811461621506 grame aur / cetatean 

    The current population of the Russian Federation is 144,102,019 as of Wednesday, March 13, 2024 

    China2191.53 X 1000000 grame = 2,191,530,000 grame aur : 1,425,324,469 = 1.537565689542652 (1 gram si cv per cetatean) 

    The current population of China is 1,425,324,469 as of Thursday, March 14, 2024 

    Switzerland1040.00 X 100000 grame = 1,040,000,000 grame aur : 8,834,959 = 117.7141852044814 (peste 100 de grame per cap de cetantean) * Elvetia are statut separat pentru ca rezerva lor nu este a lor in proportie de 70-80%.... este rezerva altor state in "seifurile" lor. 

    The current population of Switzerland is 8,834,959 as of Wednesday, March 13, 2024 

    Japan845.97 X 1000000 grame = 845,970,000 grame aur : 122,824,553 = 6.887629381399011 grame aur / cetatean * de aici si rezerva foarte mare a Japoniei in Dolari!!! Pentru ca veniturile nominale con vertite in grame aur arata ca sunt mai mari decat rezerva de aur impartita la populatie si deci ei au putre suplimentara din rezerva de dolar aflata pe balanta.  

    The current population of Japan is 122,824,553 as of Friday, March 15, 2024 

    India800.78 X 1000000 grame = 800,780,000 grame aur : 1,437,804,131 = 0.5569465149909212 aur / cetatean (sunt fortati sa acumuleze rezerva valutara sau sa cumpere ori sa scoat aur din pamant pe vanzare de productivitate prezenta). 

    The current population of India is 1,437,804,131 as of Thursday, March 14 

    Netherlands612.45 X 100000 grame = 612,450,000 : 17,671,125 = 34.65823483224752 grame aur / cetatean  

    The current population of Netherlands in 2024 is 17,671,125, a 0.3% increase fr om 2023. 

    Gold Reserves in Romania remained unchanged at 103.62 Tonnes in the fourth quarter of 2023 

    Romania 103.62 X 1000000 grame = 103,620,000 : 19,618,996 = 5.281615838037787 grame / cetatean 

    Daca adaugam si cele 91 de tone sau cele 62 de tone lipsa din era comunista da: 

    103.62 + 91 (istoricii contabili spun ca lipesec 120 tone dar sa zicem) = 194.62 X 1000000 grame = 

    = 194,620,000 : 19,618,996 = 9.919977556445804 grame / cetatean 

    Daca adaugam si cele 62 (plus minus tot spre rusia duse; am vazut ca despere aceste tone nu se discuta de si ele sunt in documentele contabile trecute) de tone de aur disparute din era comunista=> 

    194.62 + 62 = 256.62 X 1000000 = 256,620,000 grame : 19,618,996 = 13.08018004591061 grame / cetatean 

    Ceea ce reflecata ca azi Romania are Munte de credit cand luam venitul nominal con vertiti in grame aur vedem ca este de cel putin x2..x3 peste rezerva...si deci de aici si fortatea de a tine pe balanta rezerve valutare... ca sa nu deflam balonul veniturilor umflate prin credit si nu productivitate. 

    The current population of Romania in 2024 is 19,618,996, a 1.38% decline fr om 2023. 

    s c c r e t

    Bună treabă! Măcar rușii vad ca exista și alte perspective

    dupa terminarea conflictului din ucraina, singura "negociere" cu rusii va fi sa nu marsaluiasca mai departe. vrajeala cu tezaurul va fi uitata complet. hai sa revenim in lumea reala! sa lasam visele erotice ....;)))

    1. Când trec Niprul? Se fac 2 ani deja.

      Când te întorci la Moscova? In lumea reală! :)))( 

    Tezaurul este estimat la aproape 27 miliarde lei. Romania plătește anul asta 40 miliarde lei dobânzi. Trăiască marea coaliție!

    1. ...

      rezerva in aur este mai importanta decat plata nominala de dobanzi!

      s c c r e t 

      Adică nu puteam cumpără lingouri de aur cu banii? Sau nu poți vinde lingouri pentru a obține bani?

      aurul se crediteaza in existenta atunci cand nu mai ai active sau capacitati etc productie de pus la bataie... e activ crud... "radacina" copacului financiar!

      la fiecare reset se intoarece la el... gov si banca centrala.. dupa la oameni si active fizice /capacitati ramase in piata...ce fie au utilitate sau nu ... 

      s c c r e t 

      poti credita aur in moneda locala!!!

      si refinanta! 

      te ajuta anticiclic expansiune contractie...dar tre sa fii atent cu ciclul dobanzii reale ipotecare cu avans de 0%-5% .... cand dobanda ipotecara reala cu av de 0% cade la minim aurul urmeaza cv corectie sau odihna pe platou! 

      s c c r e t 

      dobanda reala ipotecara cu av de 0% a nu se incurca cu dobanda reala aia raportata la minus inflatie!

      dobanda reala ipotecara cu av de 0% este mereu balonata peste puterea nominala de plata aveniturilr minime si medii...sau peste media de chirii din piata in raport cu etc clase de active... dobanda reala ipotecara balonata cu av de 0% la 2 camere peste chirie 2 camere in zona respectiva = bula de credit in formare sau chiar in tavan...daca urmaresti yoy acest ciclu de cost a dobanzii din piata! 

      de fel dobanda reala ipotecare cu av 0% "cade" atunci cand costurile totale se eleveaza insuportabil.... facand ca bancile centrale sa prabuseaca dobanzile in spatele rate deflatiei sau a desinflatiei... ce declanseaza noul slump economic. 

      Noul slump economic trage chiriile cele din pietele ciclice de boom bust cycle ... cele din piete liniare relativ putin afectate... dar dobanda reala ipotecare va intra sub bula atunci cand piata sta in slump... oferind oportunitatea noii generatii de a forma si accesa credit in piata...pe sacrificul Executarilor Silite a Muntelui Trecut de Credite Neperformante (NPLuri). 

      Dobanzile reale ipotecare cu av de 0% in balon sunt mereu speculate de GOV... de politica gov de expansiune ciclu... tot gov e partas si la faza finala de costuri usturatoare...doar a ca nu gov este cel ce renunta primul... urletul tre sa vina din partea "capitalistilor" si sa loveasca incasarile GOV... odata lovite incasrile gov... gov se panicheaza... banca centrala se uita distrata la el... gov varsa... paie pe foc... banca centrala fortata sa vina din spate cu stingatorul... doar ca pe traseu se face ca intarzie periodic... ca sa poata plati in fata noile forme de "asigurari" - recapitalizari in piata pe costuri diferite... fie populatie fie gov fie banci...fie investitori fie speculatori fie toti fie o parte din ei. 

      s c c r e t 

    Auzi, scursurile de rusi, hotii dovediti ai Europei, gunoaiele....

    Romania ar face bine sa nu raspunda la aceste elucubratii extremiste ale unui stat terorist si hot, aflat in plina criza existentiala si identitara.

    Se va declansa o escaladare de comunicari oficiale si nimeni nu doreste asta.  

    Rusia va plati toate relele facute asa cum am zis si am tot zis si am zis din nou .... si repet: Rusia va plati cu propria existenta ca stat cand va disparea pentru totdeauna in perioada anilor 2040-2042 in urma unui intens proces secesionist intern in urma caruia vor rezulta 8 pana la 52 de state rusesti distincte care se vor lupta intre ele inclusiv nuclear. Continuu, pana la distrugerea lor totala. Voi asista si voi urmari cu interes profund procesul disparitiei acestui ultim imperiu din lume: Rusia. Au mai murit si alte Imperii ale Raului si Distrugerii Sataniste si mai inainte, nu ar fi acesta primul (imperiul otoman, imperiul austro-ungar, etc).  

    Aceasta karma grea a Rusiei, pe punctul de a se declansa (in doar 16 ani!!! ) e datorita situatiei Tezaurului Romaniei si datorita pactului Ribbentrop - Molotov.  

    Repararea imediata si neconditionata a celor 2 aspecte istorice (Tezaurul Romaniei returnat neconditionat si implicatiile pactului Ribbentrop-Molotov) atrage dupa sine anularea manifestarii karmei asupra Rusiei si continuarea existentei Rusiei si dupa anii 2040.  

    Nimeni nu ma va crede acum , ce am scris mai sus. Nimeni! Pentru ca toti cred in argumente logice, rationale, stiintifice, etc si cu totii desfid logica intuitiva.  

    Vor urma comentarii cu glume tembele (ex: daca mi-am luat medicamentele sau alte comentarii non-argumentative si neserioase). Dar nu-mi pasa, acest gen de comentarii calomniatoare au 0 valoare intrinseca, fiind doar forme fara fond.  

    Dar Istoria isi va urma cursul ei firesc, Rusia disparand din Istorie datorita violentei ei, trufiei ei, caracterului ei tiranic-distructiv la adresa vecinilor si nu in ultimul rand datorita ethos-ului rusesc, un ethos irational si (auto)distructiv prin implicatiile manifestarilor sale.  

    Vom trai si vom vedea cu ochii nostri intamplandu-se toate cele descrise mai sus! 16 ani nu inseamna nimic la nivelul secular al Istoriei.  

    Ban.Cher.Vali 

    1. cu petrolul la 200$ barilul ce mai zici :-)

      la care capete de diversiune joci ???

      se pare ca esti mai in varsta , ca de erai tanar te inrolam in linia 1 pe front cand ajungeau vecini la prut 

    Suntem o natiune mult mai veche ca orcia.

    1. Daaaa... Ne tragem din Ganditorul de la Hamangia. (Si femeia lui, sa speram.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb