Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis, ieri, că Banca Centrală Europeană (BCE) nu trebuie să îi despăgubească pe deţinătorii privaţi de obligaţiuni suverane elene care au suferit pierderi ca urmare a restructurării datoriei publice a Greciei în 2012, când ţara a fost salvată printr-un bailout internaţional, anunţă Reuters.
Unii investitori au încercat să obţină despăgubiri pentru pierderile pe care au fost obligaţi să le accepte în cadrul celui de-al doilea program de susţinere financiară a Greciei, care a fost acceptat de majoritatea deţinătorilor (peste 85%) de obligaţiuni elene. Aceşti investitori doreau ca BCE să îi despăgubească pentru pierderile suferite din cauza reducerii datoriei Greciei, însă Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a apreciat că BCE a acţionat în mod legal, astfel că a respins solicitările investitorilor.
Conform CJUE, nu există dovezi care să demonstreze că legislaţia UE a fost încălcată de BCE - care a fost consultată de Grecia pentru operaţiunea de restructurare a datoriei.
Amintim că, în august anul trecut, Grecia a încheiat cel mai mare program de asistenţă financiară din istoria sa, după o criză a datoriilor de nouă ani care i-a redus cu un sfert Produsul Intern Brut şi a obligat-o să implementeze măsuri severe de austeritate. De la izbucnirea crizei datoriilor, în 2010, Grecia a beneficiat de un program de asistenţă financiară de peste 260 de miliarde de euro, de la creditorii parteneri din zona euro şi FMI.
1. Asumarea esecului
(mesaj trimis de Florin în data de 24.05.2019, 15:47)
In UE nu mai functioneaza Statul de drept ? Adica acolo 'investitorii' nu sunt protejati ? Nu s-au vandut acele garantii de stat la recuperatori si traficanti de creante ? De ce nu se apkica asta si in Romania: adica dupa criza , Debitorii sa aiba datoriile sterse pina la 75% din valoare ? Sau dreptatea e doar pt Dulai, nu pt catei ?