Uniunea Europeană (UE) s-a angajat să devină neutră pe planul modificărilor cliamtice până în 2050, un "semnal puternic" transmis de continent în plină COP25, însă pătat de absenţa Poloniei, pe care nu a reuşit să o convingă, relatează AFP.
Charles Miche, preşedintele Consiliului European, a anunţat într-o conferinţă: "Am ajuns la un acord cu privire la modificările climatice. Este foarte important. Este crucial".
Decizia sa de a anunţa un acord, în pofida lipsei unui consens, a surprins, chiar dacă Polonia nu a mers până la a bloca adoptarea concluziilor summitului.
Michel şi preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, au încercat să minimalizeze termenul dat Poloniei, până în iunie.
Consiliul European a aprobat obiectivul neutralităţii în privinţa modificărilor cliamtice până în 2050, însă a notat, în concluziile sale, că un stat membru nu se poate angaja, în acest stadiu, să implementeze acest obiectiv în ceea ce-l priveşte.
Faptul că Polonia rămâne în afară este complet acceptabil, a dat asigurări von der Leyen.
"Înţelegem că Polonia are nevoie de mai mult timp", a explicat Charles Michel. Ţara, încă foarte dependentă de cărbune, este unul dintre principalii poluatori din Europa şi se teme de o tranziţie energetică dezastruoasă pe plan economic şi social.
Restul UE se arată înţelegător, iar Ursula von der Leyen a dat asigurări, după prezentarea Pactului verde european, că acest lucru nu schimbă calendarul Comisiei.
Această foaie de drum vizează să pună UE pe şinele neutralităţii în privinţa modificărilor climatice la orizonul mijlocului acestui secol, prin diverse legislaţii şi planuri de acţiune în diverse sectoare.