UE vrea ca Londra să achite obligaţiile financiare fixate în urma Brexit pe parcursul mai multor ani

Laura Andrei
Internaţional / 22 aprilie 2017

UE vrea ca Londra să achite obligaţiile financiare fixate în urma Brexit pe parcursul mai multor ani

Marea Britanie îşi va achita obligaţiile către Bruxelles ani la rând după Brexit, va rămâne sub jurisdicţia instanţelor europene şi le va permite în continuare rudelor imigranţilor europeni să se mute în Regatul Unit, arată proiecte de documente de negociere ale UE, citate de Reuters.

Cererile incluse în documente subliniază "elemente-cheie" ale directivelor pe care le va primi Michel Barnier, şeful echipei de negociere a UE, care va demara oficial discuţiile cu Londra după alegerile generale din Regatul Unit, ce vor avea loc pe 8 iunie, potrivit News.ro.

Premierul Theresa May a plasat sistarea libertăţii de circulaţie a forţei de muncă din statele UE, a contribuţiilor bugetare către Bruxelles şi ieşirea de sub jurisdicţia Curţii Europene de Justiţie în centrul planurilor sale de negociere.

Însă documentele obţinute de Reuters insistă asupra garantării drepturilor celor trei milioane de cetăţeni UE din Regat, asupra obligaţiilor financiare pe care Londra va trebui să şi le asume, pentru a-şi onora angajamentele asumate deja, dar şi asupra necesităţii ca judecătorii UE să poată trage ţara la răspundere, dacă nu respectă tratatul de ieşire din blocul comunitar.

Raportul nu prezintă o sumă pe care Londra ar datora-o Bruxelles-ului, dar cere ca acordul de ieşire să fixeze o "valoare globală", ce poate fi ajustată ulterior. Suma va fi stabilită în euro, nu în lire sterline.

În plus, Marea Britanie ar urma să plătească eşalonat suma, pe parcursul mai multor ani.

Totalul va reflecta faptul că Marea Britanie a aprobat proiecte şi cheltuieli, în calitate de membru al blocului comunitar, ce se vor prelungi şi după 2019.

Pe parcursul perioadei de tranziţie, aplicarea normelor va fi asigurată de CEJ, se arată în document. UE este dispusă să ia în calcul un sistem alternativ de rezolvare a disputelor, dar numai dacă acesta este echivalent CEJ..

În plus, Bruxelles-ul cere Londrei să acopere integral costul mutării celor două agenţii europene care se află în prezent în capitala britanică şi care vor trebui să fie transferate într-un alt oraş de pe teritoriul UE. Bucureştiul speră să obţină una dintre aceste două agenţii, mai exact Agenţia Europeană a Medicamentului.

Potrivit Reuters, prioritatea europeană este să apere pentru totdeauna drepturile europenilor care se vor afla în Regatul Unit în momentul Brexit şi pensia celor care s-au mutat deja. Printre aceste drepturi se numără cel de acces la locuri de muncă sau la locuinţe de stat, precum şi posibilitatea ca membrii familiei să li se alăture după Brexit şi să se bucure de aceleaşi avantaje.

Joi, May a declarat că va respecta o promisiune de a reduce imigraţia netă cu aproximativ două treimi, la sub 100.000 pe an. Abordarea UE ar putea să îi afecteze capacitatea de a atinge acest obiectiv.

Documentele obţinute de agenţia internaţională acoperă numai negocierile privind retragerea Marii Britanii, nu şi planurile pentru relaţia de după aceea cu UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb