Green Environment Support explică faptul că prin ordonanţa de urgenţă OUG 107/2024, agenţii economici pot solicita anularea accesoriilor de plată aferente contribuţiilor către diverse autorităţi ale statului, inclusiv Agenţiei Fondului de Mediu, potrivit unui comunicat emis redacţiei. Ultima zi în care se poate face solicitarea amnistiei fiscale este astăzi, 25 noiembrie, la o lună după publicarea procedurii pe site-ul AFM.
Conform comunicatului, o nouă rundă de ştergeri de datorii ale agenţilor economici către stat intenţionează să eficientizeze colectarea de fonduri la bugetul central: ordonanţa de urgenţă 107 din 4 septembrie permite anularea accesoriilor de plată aferente obligaţiilor restante înregistrate până la 31 august 2024, dacă acestea din urmă sunt achitate integral până astăzi, luni, 25 noiembrie.
Accesoriile de plată prevăzute de amnistie se referă la dobânzi sau majorări de întârziere pentru plata întârziată a contribuţiilor către stat, la penalităţi de întârziere sau de nedeclarare legate de plata contribuţiilor şi la orice alt tip de obligaţii financiare conexe plăţilor de contribuţii la bugetul de stat.
Daniela Dobre, CEO al Green Environment Support, companie de consultanţă în protecţia mediului, explică: "Între aceste accesorii de plată se numără şi cele datorate Agenţiei Fondului de Mediu, iar în runda anterioară de amnistie, desfăşurată în 2020, au existat companii care au decis să se conformeze cu obligaţiile de declarare a datoriilor din trecut doar prin prisma faptului că nu mai erau nevoite să achite şi accesoriile".
De facilităţile oferite de OUG 107/2024 pot beneficia următoarele categorii de societăţi care, la data de 31 august 2024, înregistrau accesorii restante. De asemenea, pot beneficia şi cele care au întocmit declaraţii rectificative prin care au corectat obligaţiile principale la bugetul de stat cu scadenţe anterioare datei de 31 august 2024. Societăţile care au înregistrat accesorii restante şi care au fost plătite până la data de 31 august 2024 se încadrează, de asemenea, în categoriile eligibile. În plus, pot beneficia de facilităţi şi societăţile care au primit decizii de impunere pentru accesorii cu scadenţe de plată anterioare datei de 31 august 2024.
Procedura de aplicare a prevederilor din OUG 107/2024 pentru Administratia Fondului pentru Mediu a fost publicată pe 24 octombrie, oferind agenţilor economici un termen destul de strâns pentru parcurgerea paşilor necesari de solicitare a amnistiei: "Contribuabilii trebuie să depună cererile aferente şi să plătească obligaţiile principale până la 25 noiembrie, cum s-a stabilit iniţial prin ordonanţa de urgenţă, iar autorităţile au primit recent, avand in vedere volumul de cerereri, o amânare pentru derularea integrală a procedurii. Noi ne-am anunţat clienţii din timp despre această rundă de amnistie fiscală pentru ca cei interesaţi să se poată pregăti în mod adecvat", specifică reprezentantul companiei de mediu.
Cererea către autoritatea vizată de plata accesoriilor poate fi transmisă prin poştă/curier cu confirmare de primire sau depusă la registratura respectivei instituţii publice. Solicitarea trebuie să includă datele de identificare ale contribuabilului şi să specifice categoria în care se încadrează accesoriile care ar trebui şterse. În mod normal, acest tip de cerere se întocmeşte la nivelul departamentului contabil al societăţii şi este validată cu responsabilul de mediu.
Este o temere comună între agenţii economici că beneficierea de facilităţi acordate de stat poate atrage după sine controale financiare din partea autorităţilor. Şi această rundă de amnistie a generat astfel de îndoieli nefondate. Daniela Dobre, CEO Green Environment Support, explică: "Solicitarea de amnistie nu generează controale din partea autorităţilor. Interesul tuturor părţilor implicate este conformarea. Datele privind eligibilitatea societăţilor în ce priveşte amnistia se pot verifica foarte uşor în sistemul electronic pus la dispoziţie de AFM. Este acelaşi sistem în care sunt întocmite lunar şi declaraţiile de către contribuabili".
Pe de altă parte, este foarte adevărat că demararea procedurii de solicitare a ştergerii datoriilor nu garantează soluţionarea favorabilă a dosarului; însă, dacă analiza din interiorul companiei a fost făcută corect, "nu ar exista niciun motiv pentru respingerea cererii", precizează reprezentantul companiei de mediu.
Având în vedere că 2024 este cel mai solicitant an de până acum pentru companii în ceea ce priveşte obligaţiile de mediu, prin prisma modificărilor considerabile ale legislaţiei în domeniu, Daniela Dobre îndeamnă companiile să beneficieze de această facilitate oferită de către Administraţia Fondului pentru Mediu.