Ultimele pregătiri pentru Summitul NATO de la Vilnius

GM
Ziarul BURSA #Politică / 27 iunie 2023

Ultimele pregătiri pentru Summitul NATO de la Vilnius

Preşedintele Klaus Iohannis participă astăzi, la Haga, Ţările de Jos (Olanda), la o reuniune în format restrâns, dedicată pregătirii Summitului NATO de la Vilnius, Lituania, ce va avea loc în 11 şiu 12 iulie 2023. La evenimentul organizat de premierul olandez Mark Rutte vor mai fi prezenţi preşedinţii Lituaniei şi Poloniei, premierii Albaniei, Belgiei şi Norvegiei, precum şi Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Potrivit comunicatului de presă emis de Administraţia Prezidenţială, Klaus Iohannis va readuce în atenţia celorlalţi lideri necesitatea consolidării Apărării Înaintate pe Flancul Estic al NATO, dar şi importanţa unui nou angajament aliat privind alocările bugetare naţionale pentru Apărare, ţara noastră trecând deja în acest an la alocarea a 2,5% din PIB în acest scop, cu 0,5% peste ţinta stabilită în 2014 la summitul din Ţara Galilor.

Un alt subiect de discuţie al întâlnirii de astăzi de la Haga este angajamentul Alianţei pentru Ucraina, atât din perspectiva sprijinului practic pentru consolidarea capacităţilor de apărare şi a rezilienţei sale, cât şi al întăririi componentelor de fond ale relaţiei politice NATO-Ucraina, dar şi importanţa dezvoltării asistenţei NATO pentru consolidarea capacităţilor de apărare şi rezilienţei Republicii Moldova.

De altfel, într-un mesaj transmis ieri, preşedintele Iohannis a afirmat că în această perioadă ne confruntăm cu provocări de securitate fără precedent. De aceea, şeful statului susţine că este nevoie de unitate pentru a continua modernizarea societăţii şi promovarea identităţii naţionale.

În contextul întâlnirii de astăzi de la Haga, amintim că în weekendul trecut, premierul olandez Mark Rutte a declarat că Europa a greşit când a decis reducerea capacităţilor de apărare cu mulţi ani înaintea războiului din Ucraina.

"Ne-am simţit atât de în siguranţă ca societate, încât ne-am gândit că poate apărarea ar putea fi redusă. Ne-am înşelat. De la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, pacea în Europa nu a fost niciodată supusă unei presiuni mai mari precum cea de acum", a declarat Mark Rutte, cu prilejul Zilei Veteranilor, care a fost sărbătorită sâmbătă în Ţările de Jos.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb