ULTIMELE SPASME PE LEGEA CONVERSIEI? Cîţu: "Economia nu se poate deteriora dacă vom avea bănci sănătoase"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 octombrie 2016

Cîţu: "Economia nu se poate deteriora dacă vom avea bănci sănătoase"

Florin Georgescu: "Conversia la curs istoric este posibil să scadă leul şi să crească dobânzile"

Fitch: "Conversia creditelor în CHF nu afectează imediat ratingului băncilor din România"

-------

Actualizare 13:05 Gheorghe Piperea: "Dacă legea conversiei va fi aprobată, eventuala pierdere de acum se va transforma în câştig pentru bănci"

Dacă legea conversiei va fi aprobată, debitorii vor deveni capabili să îşi achite ratele, acum şi în următorii 15-25 de ani, aşadar eventuala pierdere de acum se va transform în câştig pentru bănci, susţine avocatul Gheorghe Piperea pe contul său de Facebook.

"Totalul creditelor în CHF, dacă ne luăm după BNR, este de circa 6 miliarde lei. Banii ăştia, toţi, ar fi pierduţi dacă legea conversiei nu ar fi aprobată, întrucât toţi consumatorii înşelaţi cu produsul toxic numit eufemistic «credit în CHF» vor fi intrat în faliment personal în 6 luni. O fi sau nu simplu de înţeles că e mai bine să «pierzi» 1,6 miliarde decât să pierzi 6 miliarde? De aceea, BNR ar trebui mai degrabă să susţină această lege decât să o torpileze", a precizat Gheorghe Piperea.

Acesta a subliniat că declaraţiilor BNR privind posibile pierderi ale băncilor care au vândut credite în CHF, estimate la 1,6 miliarde lei ( 375 milioane euro) pot determina intrarea în faliment a 6 bănci.

"Şi acum, consecinţele nebănuite ale declaraţiilor panicarde şi inflamatorii ale BNR : 6 bănci vor intra în faliment, din moment ce asta indică BNR cu degetul pus pe hartă; după cele 4 bănci - zombies înghiţite anul trecut în alte bănci, piaţa se va curăţa de alte 6 bănci - zombies; ce nu ştie mai nimeni în mod popular, va spun eu : nu toate băncile sunt suficient de norocoase pentru a putea fi salvate prin rezoluţie bancară, ci numai acele bănci pe care BNR a pus ştampila de "bancă de importanţă sistemic" (sunt 10 de acest fel, dintr-un total de 38); să vedem cine o să le plângă de milă deponenţilor la acele bănci care, dacă nu sunt puse pe lista selecta de sfinte ale sfintelor, nu există pentru BNR şi, deci, nu vor fi salvate; marele sistem macroprudent va fi pus la lucru; să vedem cum se va descurcă BNR cu aceste falimente şi/sau rezoluţii bancare, în condiţiile în care structura din BNR care ar trebui să se ocupe cu "chestiile" astea este încă fără conducător după plasarea în arest la domiciliu a fostului şef, "tehnocratul" B Olt; ultra performantul şi extra sigurul sistem de garantare a depozitelor în sistemul bancar va fi pus la lucru şi la cheltuiala; să vedem dacă va avea suficienţi bani pentru a garanta toate depozitele făcute de populaţie la cele 6 bănci; banksterii şi super managerii expaţi ai băncilor delincvente vor putea fi, în sfârşit, traşi la răspundere pentru ruinarea lumii", a mai precizat Gheorghe Piperea.

(G.F.)

---------

Actualizare 10:40 Lucian Isar: "Plata datoriei şi un client robust este de preferat pentru o bancă comercială care vrea să continue afacerile în România"

O resetare a cursului permite în cele mai multe cazuri plata datoriei, care împreună cu un client robust sunt de preferat pentru o banca comercială care vrea să continue afacerile în ţară noastră, a precizat Lucian Isar pe blogul personal.

"O resetare a cursului permite în cele mai multe cazuri plata datoriei. Plata datoriei şi un client robust este de preferat pentru o bancă comercială care vrea să continue afacerile în România. Desigur că o bancă comercială care oricum vrea să părăsească România doar că încă nu a găsit uşa de ieşire preferă vânzarea portofoliului către prietenoşi, scandal şi ameninţări. Dacă în plus BNR ajută argumentaţia de acest tip, cu atât mai bănos exitul. Este de sperat că eforturile nu sunt pentru acoperirea taxei de intrare pe piaţă", a scris Lucian Isar.

Potrivit acestuia, beneficiul unei bănci comerciale ce doreşte să continue afacerile în România este de 5 la 1 în favoarea conversiei la curs istoric comparativ cu vânzarea la discount major a portofoliului devenit delincvent, a mai precizat Lucian Isar.

"Exemplele din piaţă legate de preţurile la care s-au vândut portofolii de credite exprimate în franci eleveţieni sugerează că beneficiul unei bănci comerciale ce doreşte să continue afacerile în România este de 5 la 1 în favoarea conversiei la curs istoric comparativ cu vânzarea la discount major a portofoliului devenit delincvent. Provizionarea pentru riscuri de natură legală sunt normale şi frecvente în alte ţări şi ar fi o surpriză că Supravegherea BNR să nu cunoască aceste aspecte", a precizat Lucian Isar.

(G.F.)

----------

Apropierea votului final pe Legea conversiei a adus în piaţă o serie de declaraţii contradictorii.

Pe de o parte, politicienii s-au contrazis între ei, atât pe criteriile apărute recent în textul proiectului de lege, cât şi în legătură cu cei care se fac vinovaţi de faptul că iniţiativa legislativă nu este încă adoptată.

Pe de altă parte, specialiştii aduc argumente pro şi contra Legii conversiei.

Agenţia Fitch a anunţat, ieri, că ratingurile băncilor româneşti nu vor fi afectate imediat de conversia creditelor acordate în franci elveţieni.

Cu o zi înainte, apăruseră unele afirmaţii făcute de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, potrivit căruia este posibil ca Legea conversiei creditelor în franci elveţieni, la curs istoric, să conducă la scăderea leului şi la creşterea dobânzilor.

Analistul economic Florin Cîţu ne-a explicat: "Ceea ce spune Fitch Ratings este că, dacă vor exista pierderi la bănci, acestea nu vor fi de calibrul să afecteze sănătatea instituţiilor financiare. În acelaşi timp, Florin Georgescu spune că, dacă legea conversiei va slăbi economia, atunci cursul se va deprecia şi dobânzile vor creşte.

Nu putem merge pe ambele scenarii, pentru că, dacă băncile vor fi sănătoase, atunci economia nu va păţi nimic; economia nu se poate deteriora dacă vom continua să avem bănci sănătoase. Deprecierea ar veni doar dacă această lege ar fi percepută de investitori ca un fenomen negativ".

Economistul Aurelian Dochia, administrator în cadrul BRD Groupe Societe Generale, ne-a explicat că indicatorii la care au făcut trimitere Fitch şi Florin Georgescu au o legătură, însă nu una directă. Domnia sa ne-a precizat: "Aceşti indicatori nu sunt contradictorii, dar se deosebesc în timp. La un moment dat, s-ar putea ca inclusiv ratingul să fie afectat, dar efectele imediate ale acestei legi ar fi cele enumerate de Florin Georgescu. Impactul este mai greu de judecat".

Potrivit fostului bancher Lucian Isar, Fitch spune, cu alte cuvinte, că "bonitatea, profitul şi capitalizarea băncilor nu vor fi afectate într-atât încât să mişte o altă clasă de risc".

Referitor la comunicatul Fitch Ratings, avocatul Gheorghe Piperea ne-a declarat: "Este absolut esenţial că, din punctul de vedere al Fitch, nu există absolut nicio perspectivă imediată de afectare a ratingului. Afirmaţiile Fitch vin în contradicţie totală cu toate lamentaţiile băncilor şi cu estimările lui Florin Georgescu".

Domnia sa arată că este foarte important faptul că, între timp, euro şi francul elveţian au crescut: "Aceste creşteri au loc întotdeauna când există câte o criză pe care trebuie să o gestioneze BNR, care nu ştie cum altcumva să facă acest lucru".

Deputatul liberal Andreea Paul consideră că Banca Naţională a României greşeşte atunci când ameninţă cu deterioarea cursului leului şi când invocă transferurile în lei făcute de către băncile obligate să-şi închidă poziţiile scurte în valute.

Afirmaţiile domniei sale vin ca reacţie la răspunsul pe care Florin Georgescu l-a formulat la întrebările transmise de deputatul PNL.

Documentul transmis de prim-viceguvernatorul BNR arată, printre altele: "Pentru acoperirea poziţiei valutare scurte create în urma conversiei, va trebui ca instituţiile de credit să cumpere echivalentul a 1,2 miliarde euro utilizând surse atrase în lei, cu efecte posibile de depreciere a monedei naţionale în raport cu moneda euro; să atragă finanţare pe termen scurt (lichidităţi), contribuind la creşterea ratelor de dobândă aferente surselor atrase".

În replică, Andreea Paul a comentat: "O spun pentru prima dată public: unde greşeşte BNR în răspunsul pe care mi l-a dat la întrebarea parlamentară adresată cu privire la impactul conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric? BNR ne-a prezentat impactul ajustat estimat la 1,67 miliarde lei.(...) BNR greşeşte însă când ameninţă cu deterioarea cursului leului, invocând transferurile în lei făcute de către băncile obligate să-şi închidă poziţiile scurte în valute. (...) De ce nu are dreptate BNR? Aduc 3 argumente:

1. Noi discutăm despre o măsură administrativă politică aplicată o singură dată, pentru că băncile implicate în creditarea în franci elveţieni au eşuat să negocieze individual, să împartă echilibrat riscurile, aşa cum au promis, într-un număr semnificativ din cazurile afectate de deprecierea explozivă a francului;

2. BNR are capacitatea de a absorbi acest şoc o singură dată, de a apăra cursul de schimb al leului, având unul dintre cele mai ridicate niveluri ale rezervei valutare din ultimii ani, de 33,29 miliarde de euro, la care se adaugă 103 tone de aur. Există, aşadar, spaţiul valutar necesar pentru a proteja cursul;

3. BNR are obligaţia să intervină pentru a absorbi şocul şi pentru a apăra cursul leului. BNR nu poate apăra cursul atunci când pierderile de competitivitate ale economiei româneşti sunt pe termen lung. Dar şocurile pe termen scurt unitare pot fi absorbite de BNR, doar voinţă să fie. De altfel, o şi face de fiecare dată când ministerul finanţelor are de rambursat o datorie mare în valută şi se duce la BNR, nicidecum pe piaţă, pentru a nu deregla cursul de schimb. La fel vor trebui să procedeze şi băncile implicate pentru a nu deprecia cursul de schimb".

În opinia agenţiei de rating Fitch, creditele în CHF reprezintă o parte neglijabilă a creditării în general: "Deprecierea leului românesc faţă de moneda elveţiană, de la momentul 2007 - 2008, când a fost luată cea mai mare parte a creditelor în CHF, a făcut să fie din ce în ce mai greu pentru debitori să achite împrumuturile. Acest lucru este valabil mai ales pentru împrumutaţii cu venituri mici care au ipotecă".

Potrivit Fitch, Banca Transilvania a adoptat deja o atitudine proactivă şi a oferit clienţilor săi cu împrumuturi în moneda elveţiană opţiunea de a converti în mod voluntar creditele, la un curs favorabil.

Totodată, Fitch subliniază că, deşi Legea conversiei nu va avea un impact imediat asupra ratingurilor băncilor româneşti, aceasta reprezintă un alt exemplu al modului în care cadrul nostru legislativ se îndreaptă către măsuri care să vină în sprijinul debitorilor şi al protejării drepturilor consumatorilor, în detrimentul băncilor.

Parlamentarii au anunţat că, în primele zile ale săptămânii viitoare, ar urma să fie votată în plenul Camerei Deputaţilor Legea conversiei creditelor, din franci elveţieni în lei, la cursul istoric.

Opinia Cititorului ( 39 )

  1. Citule dar cand erati mari bancheri tu si Cristoforidis nu mai era sistemul putred? Cand va tineau pe salarii mari, pe tine ING si pe ea RBS, cand ii dadea pachetele de bani sa-si faca ditai vila-n Voluntari, la doi pasi de Zamfir si Iacob( pur intamplator, bineinteles), nu mai era sistemul prost? Ah?! Brusc cand v-a aruncat sistemul in strada ati descoperit si voi ca e praf si pulbere. Pfffuuu, ce coloana vertebrala pe voi ba baiatule, ba....

    1. Cristiii, pai tocmai pt ca au coloana i-au zburat bancile.Lor le plac ghioceii ca tine :)

      Zau, pai iti dai cu stangu-n dreptu' postacule si iti taie Necula 7 postari de la plata astazi, ai grija. Problema cu rationamentul tau este urmatoarea: daca aveau coloana, asa cum zici tu, vorbeau despre imperfectiunile sistemului cand erau parte din el. Dar ei doar au carabanit banii, "au stat ghiocel" si faceau forumuri la Intercontinental ca sa arate lumii ce buni sunt bancherii.Intreab-o pe sefa ta Cristofurtakis cum erau agapele alea publicitare facute de ea la Inter. Asta in cazul in care sta de vorba cu un simplu salariat postac ca tine, ca aud ca nici ea si nici mustaciosul nu prea va baga in seama. Ce vrei ei ruleaza teancurile si voi doar amusinati ce la scapa printre degete.

      Au vorbit și sistemul i-a zburat.

      Au vorbit la vreun an dupa ce i-a vomat sistemul asa ca lasa gargara si muta-te la alt semafor...:)))))

      Constantiniu Eubebie - Sepie, [Fragment eliminat, conform regulamentului] cum mai vrei sa iti spui ma baiatule! Ah am auzit ca ai o foarte stransa relatie cu sora ta! Nasol! Stii, unii au parasit sistemul destul de repede, iar tu care inca nu vezi alta varianta in viata, crezi ca oamenii despre care vorbesti au fost eliminati din "minunatul" tau paradis si sistem bancar! Dragule [Fragment eliminat, conform regulamentului], uite ca unii au inteles cum stau lucrurile in mocirla de acolo si au ales sa nu mai tina partea celor care iti arunca tie cate o coaja! Eu iti doresc sa poti sa te adaptezi usor unde vei vedea cu ochii in scurt timp! Sper ca iti vei da seama repede de pericolul care te paste.

      Eu iti doresc sa te adaptezi usor dupa 27 octombrie cu sectiile de Politie si cu tribunalele, prietenii stiu de ce...Vezi ca ti-am mai spus inainte de amanarea votului din Parlament ca va asteapta o "surpriza". Acum va asteapta alta ;)

      Ai fantezii nebunule, cu "dragule", cu relatii stranse cu surori, deh, toti anii astia de singuratate isi spun cuvantul. Nu stiu ce relatie am eu cu sora mea, dar parintii tai cu siguranta ca au fost rude !  

    Argumentul nr 1. al A. Paul e f bun.

    1. Doamana nu intelege nimic din piata valutara... Iar cei care au lucrat in trezorerie nu sufla nicio vorba direct la tema - stiu ca BNR are dreptate!

      Cumpara valuta daca crezi asta :))))

      La magazin se plateste in lei... domnu' guru.. Sunteti doar credul sau nestiutor?

      E doar un postac care executa un script contra-cost !

    Popularizati numai ce va convine.

    Polonia, tot tara ex-comunista, cu credite CHF masiv a renuntat la conversia creditelor CHF in zloti.

    Si asta dupa ce INITIAL STATUL COMPENSA BANCILE PENTRU PIERDERILE DIN CONVERTIREA FORTATA A CREDITELOT CHF IN ZLOTI. 

    1. Politicul de acolo s-a razgandit. Oare a fost uns?

      53k credite x50k euro = 2,65mil euro cat un Npl al Bcr-ului pe 2015. 

      Tot atat au vandut npl ca au fost 108k credite in chf. 

      Tarile unde s-au dat credite chf e coruptie?

      La nemti, uk, sua nu este. Concluzia? 

      Pentru ca si-au dat seama ca greutatea care pica in spatele celorlalti cetateni era de vreo 25 miliarde de zloti, de asta au renuntat.

      Concluzia: esti prost de puti. Tu esti din grupul ala de postaci la duzina, angajati prin vara cand au spalat putina Voivozeanu si Teodorescu cu banii, nu?

      16% din pib acolo, aici 0,1%.

    Dochia e cel mai corect analist: "efectele imediate ale acestei legi ar fi cele enumerate de Florin Georgescu. Impactul este mai greu de judecat". Ceilalti? Ocolesc adevarul cu sarguinta vinovatului...

    1. Dochia este angajat al bcr ,ce pozitie poate sa afiseze?Mergi pe mana lui. pt ca sunteti mana in mana.

      Cumpara valuta daca crezi ce spun Georgescu si Dochia.Cine te opreste ? :))))

      Esti macar neinformat, ca nu te banui de minciuna voita! Mai citeste baiete, nu doar gazeta de perete! Dochia este cel mai echilibrat analist economic din Romania, recunoscut ca atare de breasla analistilor adevarati. Nu a avut niciodata nicio legatura cu BCR!

    Toate trebuie sa fie la curs istoric fara comentarii daca e democratie.

    1. Zau si atunci hai sa fii platit si tu la nivelul anului 2000, ce zici? Si sa cumperi papica la nivelul anului 2016, ca doar ne doare undeva de cotatii valutare, valori ale monedelor, piata de capital daca e democratie, nu?

      Tu nu o să mai fii plătit deloc!

      Ma faci sa rad. Tu chiar crezi ca mai baga speculantul de pe Remetea si PNL-ul bani in voi multa vreme de acum incolo?:))))))) Vezi sa nu vii tu sa imi ceri un leu de-o paine. Keep calm ca se aude duba

      Ce treaba are anul 2000?

      Parerea mea este ca preturile vor merge in jos cum se opresc ajutoarele fara numar date bancilor.

      Mancarea nu are nici o treaba cu pretul de cost. Grul subventie peste subventie. Ce vezi tu pe burse grafice creste, scade sunt povesti de popa beat. 

      *graul

      În mine nu mai bagă nimeni din Ro nici un ban! Si nici eu în nimic! Am taiat-o de mult! Dar mă amuz de tine cat de mult îți susții cauza:)))...ps..aici creditele ipotecare sunt cu o dobândă de 1.9 si contul curent nu are niciun fel de comision..să vin la tine ? Ha ha..

      Nu mai esti in RO? Aoleu, esti coana sambatareasa. Spune matale cam cat e avansul pe la mataluta in Anglia? Nu cumva pleca de la 17% inainte sa scada pe la vreo 12%? Ba da, ca la aia indivizi de genul lui barbat' tu sunt inchisi cu 15 lacate, de asta nu au crescut avansurile.

      Plagiezi, ratatule! De fapt se zice: Keep calm si dati in plata!

      Normal, daca trebuie sa postezi sub mai multe identitati, iti mai pierzi din originalitatea aia falsa a ta :)))))))) Ei lasa ca noi te intelegem, vezi ca duba aceea sa nu opreasca la tine! ai grija si schimba cuibul! nu te vad bine cu atata calomnie!

      Ha ha..te las sa te chinui în continuare!

      Care calomnie bo$$? Aia de genul amenintari cu violul sau desfigurarea, asa cum faceati pe pagina voastra cu tinerele Andreea Roibu si Dana Manolache, doar pentru ca isi permisesera sa nu fie de acord cu voi si Zamfir? Te referi la amenitarile cu moartea la adresa lui Sorin Bota pe care l-ati linsat nevinovat doar pentru ca asa a vrut Piperea? Exista toata arhiva, clasificata pe zile si pe tipuri de amenintari. Va dau o copie a bibliografiei GCCC, sau mai bine o fac publica pe luni-marti, sau pe 24, 25, ale lunii, cine stie....

      Zi tu "zau" CU DOVEZI ca Hadarean nu are 3 case, ca Sandu, Voivozeanu sau Cristoforidis nu au vile sau ca Mitache nu e mare proprietar in zona Dristor? In rest, vorbe... 

      Vezi ca duba chiar s-ar putea sa vina curand, cam e sucarita lumea pentru toti banii incasati prin "donatii" sau impozite directionate cu promisiunea ca isi vor negocia ratele cu DIP-ul.

      Keep calm ca sunteti intrati la 244 CP ;) 

    Cum aufacut de nu au pus lacat, cruce pe afacere?

    1. Sa nu mai inghiti toate minciunile care se dau mura-n gura! E daunator sanatatii morale...

      Ing, Erste analizeaza putin. Nu aveau bani cash nici sa plateasca curentul din sediu central.

      Nu-nteleg ce treaba au ingineru' si erste cu presedintele rus si ce analizeaza acesta...Poate ca bancile din Romania nu aveau moneda de care zici (cash din ce tara e?) dar aveau suficienti euro, dolari forinti, lire sterline samd. Dar platile se fac in cont...

      Dupa tiparnita Bce.

    Bancile nu vor clienti cu zambetul pe buze doar nevrozati?

    1. Proverbul zice: Cand primesti iti fata vaca, iar cand trebe sa dai inapoi iti moare vitelu'!

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb