Guvernatorul BNR Mugur Isărescu pare că nu aude că băncile refuză să negocieze cu clienţii lor şi insistă, după adoptarea legii dării în plată, ca părţile tranzacţiei de credit să negocieze: "Negocierea este la baza funcţionării economiei de piaţă, în Uniunea Europeană, pentru că aici trăim. România a fost şi este un partener loial proiectului european şi asta nu trebuie să uităm".
Este ştiut faptul că, de doi ani, de când a apărut criza creditelor în franci elveţieni, cele mai multe dintre băncile comerciale nu au urmat sfatul repetat al guvernatorului BNR, de a negocia cu clienţii.
Mugur Isărescu a reamintit, ieri, îndemnul pe care l-a adresat deseori băncilor - să renunţe la aroganţă.
În acelaşi discurs în care a oferit acest sfat, Guvernatorul BNR a dat el însuşi dovadă de aroganţă, deşi are o abordare aparent umilă.
Mugur Isărescu a apreciat că un cotidian financiar, care este urmărit penal pentru evaziune fiscală, este bine poziţionat să transmită mesajele complicate din domeniul finanţelor, pe înţelesul publicului larg.
Şeful băncii centrale a menţionat că este important ca mesajele referitoare la stabilitate financiară, sustenabilitate economică, să ajungă la public: "Este important ca mesajele să treacă dincolo de cercul restrâns al experţilor. Discutăm aici (în conferinţe -n.r.) şi pe alte canale media, este vorba de altceva. Este o problemă de rating: ce îi preocupă pe oamenii din această ţară. Nu este uşor să treci sticla cu lucruri care sunt plicticoase pentru populaţie. Nu putem să acuzăm la infinit lipsa educaţiei financiare pentru că ne acuzăm pe noi, dacă nu putem să spargem acest cerc vicios".
Vorbind despre transmiterea către public a mesajelor complicate din domeniul finanţelor, cu referire la legătura dintre ratingul de ţară şi costurile de finanţare ale statului, Mugur Isărescu a spus: "În mod cert, instituţii precum cele organizatoare ale conferinţei de astăzi (Coface şi un cotidian financiar - n.r.) sunt bine poziţionate pentru a aduce în atenţia opiniei publice aceste amănunte".
Isărescu precizase, anterior, că riscul de ţară al României poate fi influenţat în mod negativ de măsuri care subminează disciplina contractuală, disciplina de plată sau disciplina financiară, însă legătura dintre rating şi costul de finanţare al statului nu este suficient de bine explicată publicului larg din România.
Isărescu a găsit de cuviinţă să vorbească despre disciplină financiară, de plată sau disciplină contractuală, fără să se împiedice de faptul că unul din organizatorii conferinţei unde vorbea este o publicaţie acuzată de evaziune fiscală, care, în plus, timp de mai mulţi ani, nu şi-a achitat ratele la ING Bank.
Rostogolirea perpetuă a datoriei către ING Bank probabil că nu s-ar fi făcut, timp de 15 ani de la data creditului, dacă creditatul (Adrian Sârbu) nu ar fi un faimos negustor al influenţei mediatice, care şi-a obţinut toleranţa fiscală, mereu, la schimb cu audienţa unei televiziuni pe care nu o mai conduce.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2016, 00:28)
Isarescu parca si-a pierdut mintile!
2. Isarescu si evaziunea fiscala !
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2016, 02:56)
Cine se aseamana se aduna.
De nu vorbeste si de la alt ziar? Trebuie sa ii genereze venituri ca altfel e pierdere pt Ing?
De ce nu a cuvantat la Bursa sau la Can -Can?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2016, 05:03)
Pai, nici Piperea, (adica ala care te duce pe tine lant si iti arunca bucata de mamaliga) nu a mai platit impozite de cand era sugar. Asta o spune ANAF-ul. De el de ce nu te legi daca tot mori de grija impozitelor?
2.2. Imi place (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de savin în data de 19.10.2016, 08:40)
alaturarea Bursa cu Can- Can mai ales dupa"victoria"de ieri din parlament a doctorului Piperea...
3. Obsesia populista anti-banci romanesti.
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2016, 06:13)
De ce atata inversunare pe banca nationala a tarii ?
Care sunt scopurile si interesele ?
Pozitionarea a devenit obsesiva si clar sub un standard.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2016, 07:13)
este si cazul ziarului Bursa !
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2016, 08:17)
Banca nationala a tarii nu este, este banca bancilor europene. Trebuie sa observi cum adopta pozitia ghiocelului la ele. O comparatie cum executa ce spune Erste sef si cum sta la tigara cand spune Cec sef ceva.
3.3. de aia (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de EU în data de 19.10.2016, 10:01)
Nu e banca nationala a tarii, ci este o sucursala a BIS din Elvetia si reprezinta dupa cum s-a vazut deja interesele bancilor straine. De aia!
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2016, 11:06)
Pentru ca este cea mai abilitata institutie sa reglementeze sistemul bancar.Ori BNR favorizeaza jaful si ruinarea romanilor.
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2016, 11:09)
da, trebuie sa ai niste interese tare meschine sa te lupti cu mincinosii si coruptii. trebuie sa fii nebun la cap sa te opui nedreptatilor. mai bine ai face ode sistemului bancare ca zf-ul, hotnews sau economica.net. cata credibilitate mai au hostiuc, dan popa, sau anonimii disperati dupa clickuri de la economica?
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2016, 11:14)
in acelasi timp, unii vorbesc despre faptul ca angajati ai BNR ar specula cursul valutar. ei se imbogatesc, isi cumpara masini de zeci de mii de euro, sustin ca sunt institutie speciala si extraordinara, si refuza sa se supuna acelorasi legi ca toti oamenii acestei tari
3.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2016, 11:50)
Isarescu a ajuns sub standard!
3.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2016, 12:12)
Hai, ca te oftici!
3.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2016, 12:13)
Basescu e de vina!
3.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.9)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2016, 20:34)
Bravo! Ha, Ha , Ha....
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2016, 11:08)
Credit Europe Bank a declarat public ca NU negociaza cu clientii. Isarescu a auzit de Credit Europe Bank, are aceasta banca sub supraveghere? cineva din BNR a auzit de Credit Europe Bank? chiar nu va este rusine sa tot bateti campii bnr-istilor? sunteti penibili cu minciunile voastre si dati impresia ca habar nu aveti ce se intampal cu adevarat in relatia banci-creditati.
5. DETONARE DE OPTIMISM ...
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2016, 13:01)
Pe o mânã cu SOV şi PUTIN : eşti tare (FNI + TEZAUR...)
6. Inapoiaza-le romanilor BNR-ul
(mesaj trimis de iorga în data de 19.10.2016, 19:10)
D'le ISARESCW, credem ca a venit vremea sa le inapoiezi romanilor BNR-ul pe care l-ai pus slugarnic in *slujba Strainilor iar asta se cheama tradare de tara*, i-ati cu dumneapa si pe *chibitul VASILESCW(. Dare, intai da socoteala romanilor, unde se afla Tezauruk de Aur si, cat a pierdut Romania prtin punerea la dispiozitia strainilor a BNR'ului.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2016, 22:33)
Ar trebui ca romanii sa iasa in strada sa si l ia singuri inapoi.