După evenimentele din 10 august din Piaţa Victoriei, timp de aproape două sătptămâni nu am auzit nicio declaraţie din partea prim-minis-trului Viorica Dăncilă. Şeful Guvernului a preferat să tacă, timp de 13 zile, şi a dechis gura abia ieri, cu prilejul şedinţei de guvern, pentru a-şi vărsa umorile politice acumulate în această perioadă sau cele pe care le-a primit scrise pe foile de hârtie pe care le-a citit la începutul întâlnirii cu miniştrii cabinetului său.
Fără a spune nimic despre cei peste 400 de răniţi în urma violenţelor pe care jandarmii le-au exercitat asupra manifestanţilor paşnici din 10 august, Dăncilă a repetat modul de comunicare din aceste zile al PSD, trasat de preşedintele Liviu Dragnea, şi s-a referit la mitingul Diasporei ca un prilej în care opoziţia politică a vrut să dea jos guvernul, pentru că formaţiunile care o alcătuiesc sunt incapabile să câştige alegerile.
Viorica Dăncilă a spus: "Organizăm această şedinţă de guvern într-un context marcat de tensiune şi ură în societatea românească. Unii încearcă, din motive strict politice, să alimenteze această spirală a conflictului care să scindeze şi mai mult societatea. Există tendinţe ca această scindare să fie una iremediabilă, iar evenimentele violente din 10 august au demonstrat acest lucru. Am văzut în aceste zile un asalt împotriva unor instituţii ale statului. Prima ţintă este Jandarmeria, dar sunt şi alte instituţii care sunt luate în acest colimator. Nu vreau să apăr sau să absolv pe cineva de o vină, dar consider că o persoană sau o instituţie poate să fie acuzată doar în baza unor probe concludente. (...) Spre deosebire de liderii politici ai opoziţiei, noi nu avem dreptul să cedăm şi să intensificăm această scindare şi această dezbinare la nivelul societăţii. Noi avem resposabilitatea de a asigura o bună guvernare, o guvernare în interesul oamenilor. Iată de ce apelul meu la toţi miniştrii, dar şi la toţi şefii instituţiilor din subordine este să evite această spirală a conflicului, în care încearcă să ne atragă cei care nu au fost capabili să câştige puterea în alegeri şi care acum încearcă să dobândească această putere prin alte mijloace nedemocratice".
Şeful Guvernului nu a uitat nici conflictul pe care îl are cu preşedintele Klaus Iohannis referitor la rectificarea bugetară, mai ales prin pris-ma trecutului apropiat când şeful statului i-a solicitat de două ori lui Dăncilă să îşi dea demisia din fruntea Executivului.
Prim-ministrul a declarat că rectificarea bugetară ar fi trebuit să fie adoptată în şedinţa de guvern, ieri, dar nu este posibil acest lucru din cauza atitudinii preşedintelui Klaus Iohannis.
Viorica Dăncilă a spus: "Din păcate, preşedintele României nu a găsit deschiderea sau, poate, nu a avut timp să convoace Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru analizarea şi avizarea primei rectificări bugetare din acest an, deşi proiectul se află în dezbatere publică încă de pe data de 6 august. În aceste condiţii, Guvernul a luat decizia de a cere preşedintelui României convocarea în regim de urgenţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării".
Rectificarea bugetară a fost criticată de Administraţia Prezidenţială, deoarece bugetul Preşedinţiei este drastic redus, cu 11,1 milioane lei. De asemenea, guvernul Dăncilă a diminuat mult şi bugetele serviciilor de informaţii: SRI, SIE, STS şi SPP.
Guvernul a trimis o solicitare preşedintelui Klaus Iohannis pentru convocarea în regim de urgenţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în scopul avizării rectificării bugetare.
Surse oficiale au precizat pentru Ziare.com că solicitarea adresată preşedintelui a fost semnată de Eugen Teodorovici (Minis-trul Finanţelor Publice), Carmen Dan (Ministrul de Interne), Mihai Fifor (Ministrul Apărării Naţionale) şi Dănuţ Andruşcă (Ministrul Economiei). Din CSAT mai fac parte, din partea guvernului, miniştrii Teodor Meleşcanu, Tudorel Toader, dar şi premierul Viorica Dăncilă, care este şi vicepreşedinte al Consiliului.
1. Inculti
(mesaj trimis de Coco Chanel în data de 24.08.2018, 22:21)
Observ ca postacii social-democratii si antenistii nu au postat comentarii la acest articol. Probabil ca nu au inteles inca definitia cuvantului umoare si de ce l-a folosit autorul articolului in legatura cu Dancila. Dar asa este cand esti fan al ANALFABETEI: te inscrii cu succes in marea masa a incultilor.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.08.2018, 11:04)
Umorile politice ale Vioricai (sau tumorile!) si rumorile pietei/strazii, plus ale strainilor.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de PSD-ist în data de 25.08.2018, 11:05)
Aha, acum am inteles.