Un acord în dosarul nuclear între Iran şi marile puteri ar putea fi încheiat duminică

Elena Deacu
Internaţional / 12 iulie 2015

Un acord între Iran şi marile puteri poate fi încheiat duminică, a declarat un oficial iranian la Viena, adăugând că au rămas în suspans unele probleme care pot fi soluţionate de către miniştrii de Externe, relatează Reuters în pagina electronică.

"Se poate ajunge la un acord astăzi (duminică), dar au rămas unele probleme care este necesar să fie rezolvate de către miniştrii de Extene", a declarat oficialul citat pentru Reuters.

Pe de altă parte, secretarul de Stat american John Kerry şi-a exprimat duminică speranţa că marile puteri şi Iranul pot încheia un acord, însă a declarat că încă mai sunt de soluţionat unele probleme.

"Cred că ajungem la decizii veritabile", le-a spus el jurnaliştilor, la Paris. "Aşadar, voi spune, pentru că mai avem câteva lucruri de făcut, că îmi păstrez speranţa. Sper", a adăugat el.

Pe de altă parte, iranienii şi interlocutorii lor occidentali şi-au intensificat eforturile, sâmbătă, la Viena, în încercarea de a depăşi ultimele puncte de blocaj cu privire la programul nuclear al Teheranului, prin reuniuni de nivel ministeria, până la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică, relatează AFP.

"Totul este pe masă, a venit momentul deciziei", a declarat pentru presă ministrul francez de Externe Laurent Fabius, la ieşirea de la o întâlnire cu omologul său iranian Mohammad Javad Zarif.

De 15 zile, Grupul P5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) încearcă să finalizeze un acord cu Iranul care să garanteze natura civilă a programului său nuclear, în schimbul anulării sancţiunilor internaţionale care i-au fost impuse.

În pofida unor progrese, pe care le recunosc toate delegaţiile, secretarul de Stat american John Kerry anunţa sâmbătă dimineaţa "câteva probleme dificile de soluţionat".

Însă, sâmbătă, negocierile au fost purtate, în mod clar, la nivel politic, notează AFP.

În afară de Kerry, Zarif şi Fabius, ministrii de Externe german Frank-Walter Steinmeier şi britanic Philip Hammond au participat la discuţii cu uşile închise, la Palatul Coburg, care găzduieşte negocierile.

Omologii lor rus şi chinez absentează de mai multe zile, însă John Kerry l-a sunat pe Serghei Lavrov sâmbătă, pentru a-l pune la curent.

Ritmul negocierilor s-a accelerat sâmbătă seara, când au avut loc o reuniune a Grupului 5+1 la ora 18.00 GMT (21.00, ora României), alta între Zarif, Kerry şi şefa diplomaşiei europene Federica Mogherini la ora 19.40 GMT (22.40, ora României) şi o ultimă întâlnire a Grupului 5+1 înainte de miezul nopţii.

Scopul acestor eforturi este închiderea dosarului nuclear iranian care otrăveşte relaţiile internaţionale de peste 12 ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb