• AGA societăţii "Antibiotice" din aprilie 2003 a hotărît distribuirea de dividende către acţionari
• În septembrie, AGA a revenit asupra deciziei
• În octombrie, Guvernul emite o ordonanţă de urgenţă special pentru "Antibiotice", care stipulează reinvestirea tuturor dividendelor
• Avocatul acţionarului minoritar susţine că ordonanţa este neconstituţională
Un acţionar minoritar al societăţii "Antibiotice" Iaşi contestă modalitatea prin care acţionarul majoritar al societăţii, Ministerul Sănătăţii, a decis ca dividendele aferente anu-lui 2002 să fie folosite ca sursă pentru investiţii. Adunarea Ge-nerală a Acţionarilor societăţii "Antibiotice" a decis, la sfîrşitul lunii septembrie 2003, ca dividendele cuvenite pentru exerciţiul financiar 2002 să nu mai fie distribuite acţionarilor aşa cum se hotărîse iniţial (21 apri-lie 2003). Conform AGA, dividendele urmează să fie capitalizate, în scopul retehnologizării societăţii. Valoarea dividendelor repartizate se ridică la 29 miliarde de lei. Alexandru Roată - Palade, avocat asociat al SCPA "Ciubotă & Roată - Palade" ce reprezintă interesele acţionaru-lui amintit, ne-a declarat că va invita reprezentanţii societăţii la o conciliere ca să îi plătească dividendele pe cale amiabilă.
Domnul Roată a precizat că în momentul în care AGA a decis acordarea dividendelor acţionarilor, aceştia au dobîndit drept de creanţă asupra societăţii, iar AGA nu poate să decidă stingerea acestui drept: "AGA poate să hotărască doar cu privire la patrimoniul societăţii. Conducerea societăţii putea să aleagă o altă formă de atragere a dividendelor către capitalizarea acesteia. De exemplu, putea să propună majorarea capitalului social, iar acţionarii care vroiau să participe la aceasta ar fi avut de ales să subscrie prin compensare cu dividendele de încasat".
Reprezentantul acţionarului hotărît să îşi primească dividendeleva invoca şi neconstituţionalitatea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.103, emisă la o lună de zile după hotărîrea AGA, care aprobă reinvestirea tuturor dividendelor, deci şi pe cele ale persoanelor private acţionare ale societăţii "Antibiotice". "O Ordonanţă de Guvern nu poate constitui titlu valabil pentru a trece din proprietatea unei persoane private, în proprietatea unei persoane publice a unui bun sau a unei sume de bani, decît în limitele prevăzute de Constituţie", a menţionat în continuare domnul Roată.
Dacă acţionarul nu va obţine dividendele pe cale amiabilă este decis să formuleze acţiune în justiţie pentru recuperarea sumei datorată de societate. Ioan Nani, directorul general al societăţii "Antibiotice", ne-a precizat că nu ştie încă de intenţiile actionarului minoritar şi că se va consulta cu avocatul societăţii.