UN ACŢIONAR ÎŞI CERE DREPTUL LA DIVIDEND Executivul, acuzat că i-a păgubit pe acţionarii privaţi ai "Antibiotice" Iaşi!

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 februarie 2004

Guvernul şi-a motivat decizia, prin faptul că societatea avea nevoie de bani ca să realizeze două fluxuri complet separate, pentru fabricarea de medicamente injectabile şi cu administrare orală, conţinînd cefalosporine, astfel că avea nevoie de bani ca să susţină efortul investiţional. "Piaţa totală de cefalosporine este, în România, de 28 milioane de dolari, din care doar 15% sînt de producţie indigenă", se arată în nota de fundamentare a ordonanţei de urgenţă, emisă pe 24 octombrie 2003, semnată de premierul Adrian Năstase, Mihai Tănăsescu, ministrul finanţelor şi Ionel Blănculescu, fostul ministru al sănătăţii. Guvernul nu explică însă de ce nu s-a oprit doar la dividendele pe care ar fi trebuit să le primească Ministerul Sănătăţii, în sumă de aproape 15,4 miliarde de lei, şi a extins ordonanţa şi peste banii acţionarilor privaţi.

AGA societăţii "Antibiotice" din aprilie 2003 a hotărît distribuirea de dividende către acţionari

În septembrie, AGA a revenit asupra deciziei

În octombrie, Guvernul emite o ordonanţă de urgenţă special pentru "Antibiotice", care stipulează reinvestirea tuturor dividendelor

Avocatul acţionarului minoritar susţine că ordonanţa este neconstituţională

Un acţionar minoritar al societăţii "Antibiotice" Iaşi contestă modalitatea prin care acţionarul majoritar al societăţii, Ministerul Sănătăţii, a decis ca dividendele aferente anu-lui 2002 să fie folosite ca sursă pentru investiţii. Adunarea Ge-nerală a Acţionarilor societăţii "Antibiotice" a decis, la sfîrşitul lunii septembrie 2003, ca dividendele cuvenite pentru exerciţiul financiar 2002 să nu mai fie distribuite acţionarilor aşa cum se hotărîse iniţial (21 apri-lie 2003). Conform AGA, dividendele urmează să fie capitalizate, în scopul retehnologizării societăţii. Valoarea dividendelor repartizate se ridică la 29 miliarde de lei. Alexandru Roată - Palade, avocat asociat al SCPA "Ciubotă & Roată - Palade" ce reprezintă interesele acţionaru-lui amintit, ne-a declarat că va invita reprezentanţii societăţii la o conciliere ca să îi plătească dividendele pe cale amiabilă.

Domnul Roată a precizat că în momentul în care AGA a decis acordarea dividendelor acţionarilor, aceştia au dobîndit drept de creanţă asupra societăţii, iar AGA nu poate să decidă stingerea acestui drept: "AGA poate să hotărască doar cu privire la patrimoniul societăţii. Conducerea societăţii putea să aleagă o altă formă de atragere a dividendelor către capitalizarea acesteia. De exemplu, putea să propună majorarea capitalului social, iar acţionarii care vroiau să participe la aceasta ar fi avut de ales să subscrie prin compensare cu dividendele de încasat".

Reprezentantul acţionarului hotărît să îşi primească dividendeleva invoca şi neconstituţionalitatea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.103, emisă la o lună de zile după hotărîrea AGA, care aprobă reinvestirea tuturor dividendelor, deci şi pe cele ale persoanelor private acţionare ale societăţii "Antibiotice". "O Ordonanţă de Guvern nu poate constitui titlu valabil pentru a trece din proprietatea unei persoane private, în proprietatea unei persoane publice a unui bun sau a unei sume de bani, decît în limitele prevăzute de Constituţie", a menţionat în continuare domnul Roată.

Dacă acţionarul nu va obţine dividendele pe cale amiabilă este decis să formuleze acţiune în justiţie pentru recuperarea sumei datorată de societate. Ioan Nani, directorul general al societăţii "Antibiotice", ne-a precizat că nu ştie încă de intenţiile actionarului minoritar şi că se va consulta cu avocatul societăţii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb