Un angajat ASF reclamă în Senat ce nereguli ar fi în instituţia care arbitrează pieţe de miliarde de euro

J.P.
Bănci-Asigurări / 12 mai 2021

Un angajat ASF reclamă în Senat ce nereguli ar fi în instituţia care arbitrează pieţe de miliarde de euro
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Actualizare - Memoriul prezentat de avertizorul de integritate senatorilor din cadrul Comisiei de buget, finanţe, activitate bancară şi piaţa de capital cuprinde mai multe aspecte negative cu privire la activitatea ASF în domeniul asigurărilor, fapt care a dus la pierderi importante pentru bugetul de stat, precum şi cu privire la modul în care noul preşedinte, Nicu Marcu, a înţeles să conducă instituţia respectivă. Documentul cuprinde modul în care promovările au fost făcute de către actualul şef al ASF numai pe criterii politice, un exemplu în acest sens fiind promovarea lui Robert Modan, ginerele liderului PSD Paul Stănescu, în funcţia de Şef Serviciu - Serviciu analiză şi suport tehnic Sal-Fin, funcţie ce trebuia ocupată prin concurs şi nu prin delegare.

    Toate aspectele semnalate de avertizorul de integritate se află în documentul ataşat.

    ---

    Actualizare - "Nu am avut o audiere, a fost de fapt o prezentare a unor documente de către un avertizor de integritate din cadrul ASF. Din documentele respective, reiese că o parte din faptele sesizate ar putea fi, eventual, de natură penală. Din păcate, nu vă pot oferi mai multe informaţii, pentru că persoana care este avertizor de integritate ne-a solicitat confidenţialitate în privinţa datelor şi informaţiilor furnizate. Am primit respectivele date, voi întocmi un proces-verbal despre acestea pe care îl voi înainta Biroului Permanent şi conducerii Senatului", a declarat pentru ziarul BURSA, Claudiu Mureşan, preşedintele Comisiei de buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat.

    G.M.

    ---

    Cristian Muntean, angajat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), este audiat miercuri, de la ora 10, în Comisia de Buget Finanţe din Senat, în urma unei solicitări a acestuia de a prezenta informaţii şi documente privind neregulile pe care le-ar fi aflat ca angajat al acestei autorităţi. Favorizarea asigurătorilor prin aplicarea de sancţiuni simbolice ori angajări pe criterii de rudenie (gineri, soţii) şi interese personale (amante) sunt câteva din neregulile prezentate în solicitarea de audiere, document consultat de HotNews.ro. Acesta spune că a sesizat anterior şi DNA-ul ca avertizor de integritate.

    Cristian Adrian Muntean, expert în management în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a solicitat să fie audiat, ca avertizor de integritate, de către Comisiile de specialitate din Senat cu privire la "gravele disfuncţionalităţi în activitatea Autorităţii de Supraveghere Financiară" despre care a aflat în calitate de angajat al acestei instituţii.

    Audierea sa are loc chiar în acest moment în Comisia de Buget Finanţe din Senat, potrivit surselor HotNews.ro.

    În solicitarea de audiere, acesta a dat următoarele exemple de nereguli în ASF:

    - "Favorizarea operatorilor economici supravegheaţi (asigurătorii), prin interpretarea defectuoasă a legislaţiei, omisiunea aplicării de sancţiuni sau aplicarea unor sancţiuni neproporţionale, simbolice faţă de natura faptelor constatate şi care afecteaza inclusiv bugetul de stat;

    - Vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale asiguraţilor;

    - Omisiunea de a sesiza alte autorităţi competente atunci când au fost identificate nereguli grave rezultate în urma controalelor şi care impun alte verificări, pe care ASF nu este abilitată să le desfăşoare;

    - Emiterea de acte administrative care servesc intereselor operatorilor economici aşa-zişi supravegheati;

    - Politici de personal pe criterii subiective: rudenie (gineri, sotii), interese personale (amante), cât şi în baza recomandărilor venite din partea operatorilor economici aşa-zişi supravegheaţi;

    - Presiuni directe exercitate de către Preşedintele ASF (n.a Nicu Marcu) pentru a forţa anumiţi angajaţi de a semna acte adiţionale ale contractelor de muncă ce prevedeau reducerea salariilor cu 25-30%, în timp ce veniturile consiliului ASF au rămas intacte. etc."

    Acesta mai spune că a sesizat şi Direcţia Naţională Anticorupţie în calitate de avertizor de integritate şi solicită Parlamentului, unica instituţie abilitată să tragă la răspundere conducerea ASF să îi acorde "aproximativ două ore de audiere în care să prezinte informaţii şi documente" cu privire la acuzaţiile sale.

    Cine este Cristian Muntean: Cum a ajuns angajat ASF după ce a fost printre cei mai vocali critici ai acestei autorităţi şi ce litigii are acum cu ASF

    Cristian Muntean a fost pentru mulţi ani preşedintele ASSAI (asociaţia service-urilor auto independente), una dintre cele mai vocale asociaţii împotriva ASF şi a firmelor de asigurări rău-platnice în zona asigurărilor auto RCA.

    În luna decembrie 2017 a devenit consilierul Prim-vicepresedintelui ASF, Ovidiu Wlassopol (n.a fostul soţ al Liei Olguţa Vasilescu).

    "Sunt lucruri pe care nu le poţi schimba "de pe margine" şi uneori trebuie să intri în groapa cu lei pentru a reuşi.", spunea atunci Cristian Muntean pe contul său de Facebook cu privire la acest pas de a deveni angajat ASF.

    De menţionat că Muntean avea o situaţie financiară foarte bună (conducător de Porsche Cayenne) şi înainte de a intra în ASF, autoritate unde angajaţii au venituri lunare de mii de euro.

    După schimbarea conducerii ASF, Muntean a rămas o vreme consilier şi la actualul vicepreşedinte al ASF responsabil de sectorul de asigurări, Cristian Roşu.

    Relaţia cu vicepreşedintele ASF Cristian Roşu s-a deteriorat însă anul trecut după ce media a relatat cum consilierul ASF, Cristian Muntean, s-a dus în noiembrie 2019 într-o vizită "privată" în Bulgaria pentru a încerca să-l convingă pe Assen Christov, şeful grupului bulgar Eurohold (care controlează Euroins România) să-şi plătească datoriile către un afacerist român.

    Muntean s-a dus la şeful grupului Eurohold însoţit de amicul său, afaceristul Florin Valeriu Pandele, patronul service-urilor auto Auto Car Grup, dar şi de un alt bărbat care s-a prezentat avocat şi translator al lui Florin Pandele.

    Vicepreşedintele ASF Cristian Roşu a reacţionat precizând pentru Newsweek că nu l-a mandatat pe Muntean pentru a se duce la bulgarii care controlează Euroins şi l-a acuzat pe acesta de conflict de interese.

    De cealaltă parte, Cristian Muntean a spus că s-a dus în Bulgaria pentru că este amic atât cu Florin Pandele, cât şi cu Assen Christov:

    "Am mers în Bulgaria ca un prieten, ca un mediator. Le-am spus că discutăm ca şi cu nişte prieteni. Le-am spus că vin aici ca un prieten şi problemele dintre ei care ar putea să escaladeze ar afecta piaţa de asigurări, cât şi instituţia ASF. Era pus într-o poziţie delicată inclusiv consiliul ASF.", a declarat Cristian Muntean pentru Newsweek.

    Potrivit informaţiilor HotNews.ro, ASF a desfăşurat o cercetare disciplinară cu privire la deplasarea în Bulgaria a lui Cristian Muntean, dar acesta nu a primit nicio sancţiune, deoarece la primul termen al şedinţei de cercetare disciplinara s-a constatat faptul ca acea cercetare este tardivă, întrucât expirase termenul legal de 6 luni în care angajatorul poate efectua cercetarea disciplinară.

    Drept urmare, acesta a fost detaşat ca expert management în cadrul Direcţiei de petiţii din ASF, iar autoritatea i-a făcut acestuia plângere penală în luna iulie a anului trecut la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, care a fost respinsă însă de procurori, aceştia dând soluţii de clasare şi de neîncepere a urmăririi penale.

    În prezent, ASF contestă la Tribunalul Bucureşti soluţiile de clasare date de procurori, un nou termen de judecată fiind chiar miercuri 12 mai 2021, mai arată Hotnews.

    Opinia Cititorului ( 30 )

    1. Cred ca Nicu Marcu (fost ospatar pe terasa la Orsova, ajuns pe cai mari la sefia ASF) a scapat cafeaua din mana cand a citit asa ceva despre institutia pe care o conduce.

      1. Nicu Marcu i-a cerut ginerelui lui Paul Stanescu sa citească pt ca pe el îl doare capul de la citit ca pe Becali.

      ...

      1. Nicu Marcu a făcut câteva lucruri bune scăpând instituția și piețele supravegheate de câteva fosile. Curățenia trebuie sa continue cu acest "mediator în Bulgaria" și protectorii lui

        Cam tremura pipota ta ca vei pleca de mâna cu ginerele lui Paul Stanescu și cu Nicu Marcu sa lucrați in economia normala, pe un salariu de 2500 de lei. Ti se zbârlește parul când te gândești sa te întorci in sărăcie, nu-i așa?

        Valica, tu esti, ma? Vreuna dintre slugile de la cabinet? Vreun parvenit ceva? Vreun promo at subit si inexplicably? Vreun doctorand al vestitului “profesor universitar” (mor de rusine cand citesc serialul lui Soviani despre “profesorul “ Marcu). Care sunteti ma postacilor? V-a dat ordin sa comentati sau o faceti anticipat din slugarnicie pura?

        Da, ma ai dreptate. O gandire care spune totul despre voi. A dat afara niste specialisti si i_a promovat pe ginerele lui Stanescu, pe profesoara de germana si pe omul care nu stie nimic.

        Daaa, bine ca a scapat de fosilele cu experienta si care se impotriveau prostiei si hotiei ! Acum face treaba buna cu printesa Rca, cu amanta lui Oprisan, cu securisti cu experienta in asigurari si cu sotia lui Chitoiu sau a senatorului Paval si cu copilul lui tov gen Hapau. Toti veniti pe usa din dos. Nici concurs , nici experienta. Rusineee, jos cu ei !

      Avertizor de integritate devoaleza secretele asf ?!! Hm..de ce acum?

      1. Mai bine tăcea avertizorul de integritate și calamitățile care comentează acum ciocneau un pahar cu Șampanie cu Nicu Marcu. Așa e. De ce acum a făcut dezvăluirile? Putea sa tacă naibii din gura sa furam in continuare!

        Furam, ciupim

        Că din asta noi trăim)) 

        Ipochimenul asta, avertizor de integritate? Asta nici ca gluma nu e buna. Omul a fost trimis la plimbare de Marcu su acum încearcă sa se răzbune.

        Dar spune adevărul? Cred ca asta contează.

        Individul nu spune ceva concret, e doar o ciorba reîncălzitaCare adevăr?

        Comunitatea pietei de capital este alcatuita din ultimele potai hoate si lipsite de caracter. Sunteti dezgustatori!

        Limbricule, termina cu jignirile!

      Informatiile date la Senat de Munteanu și completate de Claudia Sava și Adina Dragomir vor produce un cutremur în consiliul ASF. Astazi își frangeau mainile de frica schimbarii dna Doina cu Nicu si cu Daniel.

      Eh, sa vedem care e rezultatul acestora mutări, nene Nicule? Consiliat de o mana de prosti pupincuriști,, oportuniști, cu toată camarila de la resurse și juriștii,, profesiopatiretardati,,din asf și , aduse întăriri taman de la FG, doi mameluci. Pai angajați la cabinetele voastre toate incompetentele fără nici cel mai sumar interviu( măcar de dicție și gramatica) și apoi ii detașați în direcții ca mari specialiști?? ASF nu e un SRL dacă nu v au informat consultanții dvs. Și reorganizarea nu se face prin încălcarea legii..și nici angajările, apropos.

      Are dreptate avertizorul. 

      1. De aceea și-a pus Marcu oamenii de la cabinet sa comenteze aici. Știe ca urmează comisia de ancheta din Parlament și între timp s-au copt și dosarele de la DNA. Gașca lui Marcu va dispărea curând și ii vom vedea comentând pe alte forumuri ca sa își apere șefii infractori, la fel cum fac și acum.

        Doamna Doina tocmai l-a angajat pe fiul prietenei ei de la Curtea de conturi, pe dl. Calin Stoica. Si fiul ei Cristian Leonte este angajat tot in ASF. Nu pentru bani, pentru patrie. L-a mai mutat ca sa disimuleze conflictul de interese dar nu s-a indurat sa plece. Ea incaseaza pensia, salariul de 12000 EUR, baiatul ia si el un salariu bun..... Este bine de tot. Si sa vezi ce lectii iti tine Dascalu, juri ca este preoteasa. Iti spune cum este viata si cum trebuie sa te lupti in viata. O sfanta si o profesionista..... viseaza asigurari, piata si pensii private. Ca si Marcu, stiu totul pe dinafara, jongleaza cu cifre, concepte, formule. Genial.

      Ce logica de ASF-ist are baiatul asta in memoriu...

      Niste calcule aiuristice, porneste din start de la prezumtia ca piata trebuie amendata doar pt ca exista reclamatii , face tot felul de alte prezumtii si intrepreteaza legea cum are el chef, etc. 

      Are stofa de ASF-ist clasic. 

      Pare un fel de Sosoaca al pietei asigurarilor, arunca niste chestii care prind la public.

      1. Bineînțeles ca avertizorul public e de vina.

        Ce neobrăzarea sa faci publice infracțiunile conducerii ASF! Ai dreptate.  

        Ca nu au dat amenzi suficient de mari ?! Ca nu au dar 10.000 de euro pt fiecare petitie ?!

        Pe partea ca au scapat de niste dinozauri de la ASF nu pot decat sa aplaud. Ca si-au pus oamenii lor , nimic nou. Oricum ASF-ul e plin de pile, amante si securisti.

        Stai linisit, nu am cu cine sa plec. Dar nici nu pun botul la aiurelile unui ASF-ist frustat.  

      Ca sa nu fie mai prejos dna Socol l-a angajat si ea pe dl Dragos Popescu. Cine este dl Popescu? Fratele lu doamna Socol. Si doamna Socol intepata rau, ai crede ca este intransigenta in persoana. Dar nu, nu este deloc asa. Imediat dupa ce a primit sinecura la ASF si-a adus si fratele. Sa mananca si guru lui o paine alba cu icre negre. Prin concurs? Nuuuuuuuuu, direct la cabinet. Concursurile sunt pentru agarici. La ce cabinet? La intransigentul si demnul coautor al OUG 114, adica exact la dl Armeanu Daniel. Ce a facut dl Armeanu Daniel? L-a tinut la caldurica pe dl Popescu dupa care l-a transferat in executiv. Are nevoie de locurile de la cabinet ca asa isi plateste sustinerea politica. Tot dl Armeanu Daniel l-a angajat si pe dl Ciolacu. Ciolacu junior. Nu dl Ciolacu junior nu este si el frate cu doamna Socol, doar cu Marcel Ciolacu. Dar este o simpla coincidenta. Baiatul era supradotat, l-a angajat si a aflat dupa aceea cine este.

      1. Dan Armeanu este singurul din Consiliul ASF ramas si evoluat de la formarea ASF. A trecut prin toate consiliile ASF si a evoluat. Se taraste ca un sarpe, promoveaza si angajeaza in ASF toate pitipoancele, toti prostovanii, toti habarnistii. El marele profesor universitar in finante sustine si angajeaza analfabeti doar pentru ca sunt rudele politicieniilor. A scapat de radarul presei. E numai in penumbra si face jocurile mari in ASF. Si tot el impreuna cu celebrul Leonardo Badea a distrus oameni profesionisti in ASF. Constient fiind de valoarea si potentialul acelor angajati. Sa se razbune, sa faca loc. De ce nu ancheteaza nimeni din presa cum naiba in pandemie concursurile in ASF nu exista si sunt blocate dar la declaratiile de avere (alea cenzurate/secretizate de Badea) apar o multitudine de dubiosi angajati in ASF pe tot parcursul anului 2020. Cum sunt angajati? Nimeni nu intreaba. Ca ASF e autifinantat din vanzarea de chiloti...nu din banii tuturor fraierilor care au asigurari de orice fel, pensii private si pilon II si investitii bursiere. Impostorii astia din ASF si toate paiatele partidiste, securiste si rubedeniile angajate acolo uita ca salariile lor vest-europene sunt platite de noi toti. Iar voi toti nu stiti ca ii platiti masiv pe ei putini. [...]

      Citind articolul și comentariile mă întreb de ce doar Dragnea a ajuns ne sa fie condamnat?

      Angajarea în masă de rude, prieteni, etc fara concurs nu e fapta penală? 

      Justiția ce face? 

      ASF e o instituție cu salarii foarte mari care are grijă ca instituțiile din piata financiara sa funcționeze conform legii. 

      Dacă încrederea în ASF dispare pot exista efecte în lanț. 

      D-le Președinte, dați dovadă de implicare. 

      In cazul Dragnea erati vocal.

      Acum? 

      Sa nu uitam ca vinovatul nr. 1 din ASF este Cristian Rosu, varul d-lui Dragnea dar vina ii apartine Presedintelui Nicu Marcu care habar nu are de acest fenomen si a cazut in capcana infractorului Rosu si speram dl Marcu ca ai un minim de bun simt sa iesi ASTAZI public sa spui daca este adevarat ce a spus dl Muntean si sa iti prezinti demisia de urgenta.

      Infractorule de Rosu ai adus aceasta institutie in situatia in care cele doua societati de asigurare ( City si Euroins ) pe care le-ai acoperit sa acumuleze datorii de 1 miliard de Euro fata de pagubiti - cata nesimtire mai poti avea sa ramai in continuare in aceasta institutie.  

      1. Nu intelegem ce face Directia Nationala Anticoruptie.

        Ce DNA sa intre in ASF cand acolo e plin de securisti?

        Speram ca Parlamentul ca ia numit sa ii destituie cel tarziu luni altfel noua majoritate va fi mai rea ca PSD. Felicitari noului Presedinte al camerei de Buget-Finante care pentru prima oara in 30 de ani a avut curaj sa faca aceasta comisie. Duceti la bun sfarsit domnule Presedinte si USR va da dovada ca doreste o tara fara corupti si prosti in functii platite cu 20.000 de Euro/ luna .  

        Marcule ia pe Rosu si Dascalu impreuna cu prostii si coruptii de la departamentul de control si cu sefa jurdicului numita de tine si plecati acasa. Nu asteptati sa iesti incatusati si dati la TV. Sau poate va place nebunilor sa fiti vedete mai ceva ca Bode cu Bianca.

      Pe surse din interiorul ASF se pare ca i se sugereaza d-lui Muntean sa nu mai continue cu alte dezvaluiri ca nu ii va fi bine....sugeram DNA sa se autosesizeze si sa il cheme pe dl Muntean sa spuna tot ce stie.

      Daca acest lucru nu se intampla este foarte clar ca tara e pierduta si nu ne ramane decat sa plecam afara si noi dupa ceilalti 10 milioane de romani deja plecati.

      Ramaneti voi securistilor, politicienilor, amantelor, coruptilor si munciti singuri in tara asta!!!! 

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    rpia.ro
    danescu.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Oct. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9724
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
    Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    cnipmmr.ro
    thediplomat.ro
    hipo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb