Un atac israelian a ucis astăzi trei soldaţi libanezi care evacuau persoane rănite. Incidentul a avut loc în sudul Libanului, în condiţiile în care armata libaneză nu este implicată în conflictul direct dintre Hezbollah şi Israel, relatează Reuters.
Totodată, în Franţa se desfăşoară azi, o conferinţă în sprijinul mobilizării forţelor statului libanez, considerate esenţiale pentru orice rezolvare diplomatică a războiului dintre Israel şi Hezbollah.
Soldaţii care şi-au pierdut viaţa astăzi, evacuau persoane rănite la periferia satului Yater din sudul ţării, a declarat armata libaneză. Ei au fost ucişi în jurul orei locale 4:15 a.m., au declarat surse din securitate.
Zona face parte din regiunea de frontieră lovită de Israel în timpul ofensivei sale de o lună împotriva grupării libaneze Hezbollah, puternic înarmată şi susţinută de Iran, într-un conflict care a rezultat din războiul din Gaza.
Potrivit autorităţilor libaneze, peste 2 500 de persoane au fost ucise de ofensiva israeliană în Liban şi peste un milion au fost forţate să îşi părăsească locuinţele. Conferinţa de la Paris îşi propune să mobilizeze atât ajutor umanitar, cât şi sprijin pentru armata libaneză, informează Reuters.
Armata libaneză are o influenţă redusă pe teren în bastioanele Hezbollah din sudul Libanului. Instruita de Statele Unite, armata recrutează oameni din numeroasele comunităţi sectare ale Libanului şi a fost considerată un garant al păcii civile de la războiul civil din 1975-1990.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a comunicat ieri omologului său israelian, că Washingtonul este îngrijorat de loviturile împotriva forţelor armate libaneze, îndemnând în acelaşi timp Israelul să ia măsuri pentru a asigura siguranţa armatei libaneze şi a misiunii ONU de menţinere a păcii în Liban, a declarat Pentagonul.
13 soldaţi ai armatei libaneze au fost ucişi în timpul serviciului activ, de la începutul ostilităţilor, anul trecut. Alţi 16 au fost ucişi în timp ce se aflau la domiciliu.
Israelul şi-a lansat ofensiva în Liban cu scopul de a asigura întoarcerea acasă a zeci de mii de israelieni care şi-au părăsit locuinţele din nordul Israelului din cauza tirurilor transfrontaliere cu rachete din partea Hezbollah, care se petrec aproape zilnic, de un an.
Secretarul de stat american Antony Blinken, care a efectuat un turneu regional pentru a face presiuni în vederea încetării luptelor atât în Gaza, cât şi în Liban, va lipsi de la reuniunea de la Paris, deşi se află vineri la Londra, trimiţând în locul său un adjunct.
Israelul a dat lovituri grele Hezbollah, ucigându-l pe liderul său Sayyed Hassan Nasrallah împreună cu alţi comandanţi de top şi s-a folosit de raidurile aeriene pentru a lovi bastioanele sale din sud, Valea Bekaa şi suburbiile sudice ale Beirutului.
Israelul anunţă că "trupele sale îşi continuă raidurile terestre limitate, localizate şi ţintite împotriva organizaţiei teroriste Hezbollah în sudul Libanului". Trupele israeliene au "eliminat zeci de terorişti", iar forţele aeriene israeliene au "lovit peste 160 de ţinte teroriste ale Hezbollah, inclusiv lansatoare şi situri de infrastructură teroristă pe întreg teritoriul Libanului", a declarat acesta.
Un alt atac a avut loc fără niciun avertisment, lovind biroul din apropiere al postului de televiziune pro-Iran Al-Mayadeen, a declarat postul. Acesta susţine că biroul fusese părăsit de la începutul conflictului. Ministerul Sănătăţii din Liban a declarat că o persoană a fost ucisă şi alte cinci, inclusiv un copil, au fost rănite.
Armata israeliană a numit miercuri şase reporteri palestinieni de la Al Jazeera din Gaza, despre care a spus că sunt membri ai grupărilor militante Hamas şi Jihadul Islamic, o acuzaţie respinsă de reţeaua qatariotă ca fiind o încercare de a reduce la tăcere jurnaliştii. Programul pentru Orientul Mijlociu al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor a declarat pe X că acuzaţiile au echivalat cu defăimarea jurnaliştilor palestinieni cărora li s-a pus în mod nefondat "etichete teroriste", transmite Reuters.