Un avocat penalist român, Adrian Şandru, este ales pentru prima dată în conducerea unei asociaţii internaţionale de prestigiu - ECBA

R.S.
Miscellanea / 2 octombrie 2024

Un avocat penalist român, Adrian Şandru, este ales pentru prima dată în conducerea unei asociaţii internaţionale de prestigiu - ECBA

Avocatul român Adrian Şandru a fost ales membru în Advisory Board-ul European Criminal Bar Association (ECBA), o asociaţie care reprezintă interesele avocaţilor din domeniul penal la nivel european şi care influenţează politicile legislative în domeniul justiţiei penale. Este un moment de referinţă pentru avocatura din România, care deschide calea către o mai bună soluţionare la nivel european a proceselor penale din ţara noastră. Votul a fost acordat în data de 28 septembrie, la Helsinki, în cadrul unui eveniment la care au participat peste 150 de avocaţi specializaţi în drept penal din toată Europa, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Este pentru prima dată când un avocat penalist român este desemnat în conducerea unei astfel de asociaţii internaţionale, alături de unii dintre cei mai buni avocaţi din Marea Britanie, Franţa, Spania sau Olanda, oferind o voce puternică avocaturii româneşti în contextul dezbaterilor europene, potrivit comunicatului.

ECBA, asociaţie cu o puternică influenţă asupra politicilor legislative la nivel european, apără nu doar interesele avocaţilor penalişti, ci şi drepturile fundamentale ale persoanelor implicate în proceduri penale. Alegerea lui Adrian Şandru este o recunoaştere a profesionalismului, eforturilor şi contribuţiei sale în domeniul justiţiei penale. Preşedintele al asociaţiei a fost aleasă Vania Costa Ramos, unul dintre cei mai reputaţi avocaţi penalişti din Europa, prima femeie preşedinte al asociaţiei.

Poate inteligenţa artificială să fie de ajutor în procesele penale?

La începutul săptămânii trecute, avocatul Adrian Şandru a participat la o întâlnire oficială cu reprezentanţii Comisiei Europene, în cadrul unei delegaţii a ECBA, unde au fost discutate reformele necesare pentru digitalizarea justiţiei şi utilizarea videoconferinţelor în procedurile penale. Discuţiile au urmărit identificarea soluţiilor pentru îmbunătăţirea accesului la justiţie şi pentru asigurarea unui echilibru între utilizarea tehnologiei şi dreptul la apărare.

Totodată, s-a abordat un subiect de mare actualitate - utilizarea inteligenţei artificiale în procesele penale. Discuţiile au mai vizat provocările şi riscurile asociate implementării tehnologiei AI în sistemul judiciar, accentuând necesitatea unor garanţii suplimentare pentru protejarea dreptului la un proces echitabil şi asigurarea transparenţei algoritmilor utilizaţi.

În trecut, Adrian Şandru a mai fost invitat să facă parte din delegaţii de avocaţi care s-au întâlnit la Luxemburg cu reprezentanţii Parchetului European (EPPO) pentru a discuta problemele întâmpinate de avocaţii în procedurile EPPO, cât şi din grupuri de lucru dintre avocaţi şi instituţii europene în cadrul unor întâlniri ale Consiliului Barourilor Europene (CBBE) Comitetul de drept penal.

Adrian Şandru este un avocat recunoscut pentru experienţa sa deosebită în proceduri penale complexe, precum şi pentru rezultatele remarcabile în domenii precum cooperarea judiciară internaţională, infracţiunile legate de fraudele cu fonduri europene sau naţionale, procedurile Parchetului European şi managementul cazurilor complexe din sfera penal-economică. Adrian Şandru a reprezentat România în calitate de expert în proiecte importante ale Consiliului Europei, Eurojust şi alte organisme internaţionale. El a publicat în co-autorat prima lucrare de referinţă despre Parchetul European în România, publicată şi în limba engleză. De asemenea, este specializat în legislaţia whistleblowing-ului, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb