UN CAMION A INTRAT ÎN MULŢIME DE ZIUA NAŢIONALĂ A FRANŢEI MAE: O familie de români, dispărută în urma atacului de la Nisa

Andrei Stan
Internaţional / 16 iulie 2016



Atacul de la Nisa (Sursa foto: captură Youtube)

Atacul de la Nisa (Sursa foto: captură Youtube)



Vezi video

Mohamed Lahouaiej Bouhlel, ucis după mai bine de 30 de minute

Ultimul bilanţ: 84 de morţi, dintre care 10 copii, şi 202 răniţi

---------

Actualizare 18:41 MAE: Un minor român, identificat într-un spital din Nisa; starea lui este stabilă

Un minor român, declarat dispărut în urma atacului de joi, a fost identificat într-un spital din oraşul francez Nisa, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), trimis redacţiei.

"În ceea ce priveşte situaţia minorului internat într-un spital de pediatrie din Nisa, acesta a fost identificat cu ajutorul rudelor sosite din România ca fiind cetăţean român. Demersurile au fost realizate cu sprijinul ataşatului de interne din cadrul Ambasadei României la Paris", se arată în comunicat.

Reprezentantul Consulatului General al României la Marsilia a însoţit rudele în cursul vizitei la spital şi a discutat cu medicii curanţi. De asemenea, la faţa locului se află şi ambasadorul României în Franţa.

Potrivit medicilor, starea de sănătate a minorului este stabilă, prognosticul privind evoluţia fiind unul pozitiv. Reprezentanţii misiunilor diplomatice române din Franţa menţin legătura cu personalul medical şi vor monitoriza evoluţia stării de sănătate.

Verificările cu privire la situaţia celorlalţi doi cetăţeni români daţi dispăruţi, părinţii minorului, continuă, precizează MAE.

(S.A.)

----------

Actualizare 14:45

Trei persoane de cetăţenie română (soţ, soţie şi un minor) care se aflau în zona Nisa la momentul producerii atacului nu au fost încă localizate, informează MAE într-un comunicat de presă.

MAE precizează că autorităţile române, prin Ambasada la Paris şi Consulatul General de la Marsilia, depun eforturi pentru identificarea acestora.

În cadrul demersurilor de căutare, se menţine legătura cu Interpolul.

"Pe baza solicitărilor transmise oficial de ambasada României la Paris cu sprijinul Consulatul General de la Marsilia pentru identificarea familiei de cetăţeni români, conform celor mai recente date furnizate de Celula de Criză franceză, printre minorii răniţi a căror identitate nu a fost încă stabilită, care se află internaţi într-un spital pediatric din Nisa, se află şi un minor care ar putea fi minorul român căutat. În acest context, echipa consulară mobilă din cadrul Consulatului General al României la Marsilia s-a deplasat de urgenţă la spital pentru efectuarea verificărilor asupra identităţii sale. Verificările sunt în curs", precizează MAE.

(S.A.)

---------

Actualizare 12:14 Statul Islamic a revendicat atentatul comis la Nisa

Organizaţia jihadistă Statul Islamic (ISIS) a revendicat în această dimineaţă atacul comis joi noaptea la Nisa, soldat cu 84 de morţi, transmit agenţiile internaţionale de presă.

(S.A.)

----------

Autorul atacului terorist din Nisa, Franţa, a fost ucis de forţele de ordine după 30 de minute de groază, timp în care bărbatul de 31 de ani, identificat ca fiind Mohamed Lahouaiej Bouhlel, a omorât 84 de oameni şi a rănit peste 200 de persoane.

Ucigaşul, cetăţeanul francez de origine tunisiană Mohamed Lahouaiej Bouhlel, era căsătorit şi avea trei copii, informează presa locală, potrivit Mediafax.

Atacatorul se afla singur la bordul unui camion frigorific de 25 de tone, cu care a secerat mulţimea adunată să celebreze ziua naţională a Franţei, în Nisa. A reuşit să păcălească autorităţile spunându-le că este un furnizor de îngheţată şi a pătruns în zona de promedadă a oraşului, pe malul mării. Totul s-a petrecut la ora 23.00, ora locală, când oamenii sărbătoreau Ziua Franţei şi ieşiseră pe străzi să urmărească focurile de artificii.

Imediat ce a pornit în cursa nebună, un motociclist a încercat să-l oprească pe terorist, după ce a urmărit camionul şi s-a urcat să deschidă uşa de la cabina, dar a căzut în cele din urmă sub roţile vehiculului, potrivit BBC.

"Stăteam în balcon, în dreapta promenadei şi mă uitam cum petreceau oamenii în stradă când dintr-o dată am văzut un camion care venea spre mulţime", a povestit Richard Gutjahr, 42 ani, care a surpins cu smartphone-ul imagini de la momentul în care motociclistul a încercat să-l oprească riscându-şi viaţa.

"Surprinzător, teroristul conducea foarte încet atunci, nu rapid şi a fost prins din urmă de motociclist", a spus Gutjahr.

"Motocilistul a încercat să-l ajungă din urmă şi când a ajuns în dreptul lui a sărit pe camion şi a încercat să deschidă uşa camionului, dar a căzut sub roţile lui. După acel momentul, criminalul a accelerat şi a condus în zig-zag în mulţime. Oamenii alergau în toate direcţiile, cei care au reuşit să se salveze au fugit în întrările de la hoteluri", a povestit jurnalistul.

"Imediat după aceea eu personal am văzut 12 oameni morţi şi mi-a fost foarte clar ce va urma", a precizat acesta.

Un martor, ce a filmat evenimentul tragic, a mărturisit cum a văzut poliţiştii în timp ce încercau să se apropie de vehicul, în timp ce trăgeau mai multe focuri de armă către parbrizul şi uşile maşinii, înainte de a-l auzi pe Bouhlel ţipând, lovit de unul dintre gloanţele trase de oamenii legii.

Seria de împuşcături s-a petrecut cu 30 de minute după ce bărbatul a lovit cu maşina mai multe persoane ce urmăreau focurile de artificii, "trimiţând corpuri în aer precum popicele, lăsând pe alţii răniţi ori prinşi sub roţile camionului", declara unul dintre cei prezenţi în zonă în acel moment.

Poliţia a alergat după camion pe o distanţă de 200 de metri

Criminalul era înarmat cu un pistol, dar a tras abia la final, relatează Le Figaro. Se pare că primii au intervenit trei agenţi ai Poliţiei naţionale din Nisa. Au alergat 200 de metri în urma camionului. La un moment dat, camionul a lovit un chioşc amplasat pe trotuar, după care a revenit pe carosabil în zona Palatului Mediteranei, unde mulţimea era în continuare densă. Aici a făcut cele mai multe victime, aproape 30, conform martorilor.

Un trecător curajos s-a agăţat de camion pentru a-l neutraliza cu mâinile goale pe teroristul de la volan. În acel moment, criminalul a folosit arma, trăgând spre acest bărbat, care a căzut de pe cabina. Doi agenţi de securitate vizaţi si ei de focurile de arma au ripostat, iar teroristul a fost impuscat mortal de politie. Li s-au alaturat doua grupuri de agenti inarmati ai Companiei regionale de interventie care au folosit si ei armele. Camionul are cel putin 50 de urme de gloante.

Nadar El Shafei a declarat pentru BBC că atacatorul "a murit în interiorul maşinii. L-am văzut cum îi atârna capul pe fereastră şi vedeam cum poliţiştii continuă să tragă în el din toate părţile pentru a fi siguri că l-au omorât. Au losit o lanternă pentru a se asigura că nu mai e nimeni la bord, apoi ne-au spus să fugim din zonă în caz că se aflau şi ale persoane în camion ori vreo bombă".

Şoferul se pare că ar fi ţipat, în mod repetat, la poliţişti "Allah Akbar", înainte de a fi ucis.

Manuel Valls: "Atacatorul de la Nisa, legat «într-un fel sau altul» cu Islamul radical; alte atacuri, posibile"

Premierul francez Manuel Valls a declarat vineri că bărbatul din spatele atacurilor de la Nice în care şi-au pierdut viaţa 84 de persoane are, cel mai probabil, legături cu cercurile islamiste radicale, scrie agenţia Reuters, preluată de HotNews. Valls a mai afirmat că este probabil ca numărul morţilor în urma atacului de joi seara să crească, adăugând că este posibil ca alte atacuri să se producă.

"Este un terorist legat probabil de Islamul radical, într-un fel sau în altul", a declarat Valls pentru ştirile de seară ale postului de televiziune France 2.

"Da, este un act terorist şi vom vedea ce legături există cu oragizatiile teroriste", a adăugat Valls.

Premierul fracez a precizat că este "convins" că Franţa va câştiga războiul împotriva terorismului şi Islamului radical.



Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb