Un elicopter SMURD s-a prăbuşit în Republica Moldova: patru persoane au murit

I.S.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 2 iunie 2016

Un elicopter SMURD s-a prăbuşit în Republica Moldova: patru persoane au murit

Actualizare 20:24 Specialişti din IGPR şi IPJ Iaşi se vor deplasa în Republica Moldova pentru cercetarea evenimentului

O echipă de specialişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi ai IPJ Iaşi, sub coordonarea procurorilor militari, se va deplasa în această seară, în Republica Moldova, urmând să participe la cercetarea la faţa locului în cazul prăbuşirii elicopterului SMURD, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) trimis redacţiei.

Specialişti ai Poliţiei Române, conduşi de directorul Institutului Naţional de Criminalistică din IGPR, chestor de poliţie Gabriel Ţîru, se vor deplasa cu un laborator criminalistic dotat cu toate elementele tehnice necesare cercetării unui astfel de eveniment şi cu Unitatea Mobilă pentru Identificarea Victimelor Dezastrelor.

"La acest moment aparţinătorii celor decedaţi în misiune au fost anunţaţi de către echipe de poliţişti şi psihologi, iar ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a dispus pregătirea acordării sprijinului pentru familiile angajaţilor MAI, conform prevederilor legale", se arată în comunicat.

De asemenea, ministrul Petre Tobă a contactat Ambasada României în Republica Moldova care se va implica în formalităţile de repatriere a trupurilor celor decedaţi.

(S.A.)

-----------

Actualizare 20:08 Klaus Iohannis a transmis condoleanţe familiilor victimelor accidentului aviatic

Preşedintele Klaus Iohannis a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care transmite condoleanţe familiilor celor care au decedat în accidentul aviatic din Republica Moldova.

''Am aflat cu durere de tragedia petrecută în Republica Moldova, unde un elicopter SMURD s-a prăbuşit în urma unui teribil accident. Patru vieţi au fost curmate în timpul unei operaţiuni care avea menirea să salveze o altă viaţă. Transmit condoleanţe familiilor victimelor, cât şi medicilor care şi-au pierdut astăzi colegii!'', a scris şeful statului, pe pagina sa de Facebook.

(G.F.)

----------------

Actualizare 19:53 Dacian Cioloş: "Imediat după accident am cerut să se constituie o celulă de criză"

Dacian Cioloş precizează că, imediat după prăbuşirea elicopterului SMURD în Republica Moldova a vorbit cu ministrul de Interne, Petre Toba, căruia i-a cerut să constituie o celulă de criză la Ministerul Afacerilor Interne şi să organizeze recuperarea şi repatrierea victimelor.

"Transmit condoleanţe familiilor victimelor tragicului accidentul care a avut loc astăzi în Republica Moldova. Statul român va asigura toate cheltuielile necesare pentru repatriere şi funeralii. Imediat după accident, am vorbit cu ministrul de Interne, Petre Toba, căruia i-am cerut să constituie o celulă de criză la Ministerul Afacerilor Interne şi să organizeze recuperarea şi repatrierea celor decedaţi", precizează prim-ministrul, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

De asemenea, Dacian Cioloş a vorbit şi cu procurorul general adjunct al României, care a oferit informaţii despre instituirea unui protocol cu Republica Moldova, astfel încât partea română să fie parte în ancheta care investighează cauzele accidentului.

Două laboratoare criminalistice româneşti, cu echipele aferente, sunt pregătite şi se vor deplasa în această seară spre Republica Moldova, astfel încât mâine, la prima oră, să fie la faţa locului şi să participe activ la anchetă, alături de specialiştii moldoveni, imediat ce protocolul între cele două părţi va fi semnat.

((G.F.)

----------------

Actualizare 17:41 Procurorii militari au dechis un dosar în legătură cu prăbuşirea elicopterului SMURD

Procurorii militari au deschis un dosar penal în legătură cu prăbuşirea elicopterului SMURD în zona raionului Cantemir, localitatea Haragâş - Republica Moldova, în urma căruia patru persoane au decedat, potrivit unui comunicat al Parchetului General trimis redacţiei.

"La data de 2 iunie 2016, s-a constituit un dosar penal la nivelul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, dosar ce a fost preluat de către Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, privind accidentul aviatic petrecut în cursul zilei de astăzi în localitatea Haraghis. Republica Moldova, când, în urma prăbuşirii unui elicopter SMURD aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, s-a înregistrat decesul a patru persoane, care se aflau la bordul aeronavei", se arată în comunicat.

Cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

O echipă mixtă formată din procurori militari şi specialişti criminalişti urmează să se deplaseze în Republica Moldova, pentru a colabora cu autorităţile judiciare din această ţară, precizează sursa citată.

(S.A.)

-----------

Actualizare 17:08 MAI a activat celula de criză după prăbuşirea elicopterului SMURD

Ministerul de Interne a activat celula de criză după prăbuşirea elicopterului SMURD în Republica Moldova, a afirmat astăzi purtătorul de cuvânt al instituţiei, Monica Dajbog, confirmând că în urma accidentului patru persoane au murit - pilotul, copilotul şi două cadre medicale.

Aceasta a subliniat că toate aeronavele de tip EC 135 vor rămâne la sol.

Oficialul MAI a mai precizat că la ora 15:00, Autoritatea Aeronautică din Republica Moldova a anunţat faptul că s-a găsit epava elicopterului.

Monica Dajbog a menţionat că aeronava era fabricată în august 2014, iar inspecţia a fost făcută în 2016, pilotul având peste 4.000 de ore de zbor.

De asemenea, MAI a prezentat public şi traseul elicopterului.

"După predarea pacientei elicopterul decolează, alimentează şi pleacă din nou în jurul orei 14.10 către Cahul într-o misiune aeromedicală, pentru salvarea unui bărbat de 64 de ani cu accident cardiovascular. Înainte însă de a ajunge la pacient a avut loc accidentul. Despre aeronavă vă pot spune că este de tip Ec135 cu număr de înmatriculare 347, fabricat în august 2014 şi a cărei ultimă inspecţie perioadică a avut loc în februarie 2016. La bordul aeronavei se aflau patru persoane: pilot, copilot, medic şi asisten medical. Pilotul avea o vastă experienţă, având pe elicopter 4.181 de ore de zbor iar copilotul 1.480 de ore de zbor. Medicul avea o experienţă de cinci ani pe elicopterul SMURD, iar asistentul de 11 ani. Celula de criză convocată la MAI rămâne în continuare activată şi în legătură cu autorităţile din Republica Moldova implicate în cercetarea accidentului aviatic. Menţionez că cercetarea la faţă locului este coordonată de procurorul general interimar şi adjunctul şefului poliţiei naţionale din Republica Moldova", a mai declarat Dajbog.

Nu în ultimul rând, purtătorul de cuvânt al ministerul de interne a anunţat că în momentul de faţă, structurile "desfăşoară procedura de anunţare a familiilor celor patru membrii ai echipajului. Pentru anunţarea familiilor au fost formate echipe de psihologi şi poliţişti de la IPJ Iaşi".

(S.A.)

----------

Actualizare 15:24

Primarul din localitatea Haragâş, unde s-a prăbuşit elicopterul, susţine că au fost descoperite patru cadavre carbonizate la locul accidentului, transmit televiziunile de ştiri.

Ministerul Sănătăţii din Republica Moldova a informat că membrii echipajului şi-au pierdut viaţa. Este vorba despre pilotul, copilotul, medicul şi asistentul. Informaţia a fost confirmată de Ministerul Sănătăţii de la Chişinău.

(S.A.)

----------

Un elicopter SMURD a dispărut astăzi de pe radar în Republica Moldova. Presa din Republica Moldova scrie că elicopterul s-a prăbuşit, anunţă Digi 24.

Liliana Puşcaşu, ofiţer de presă DSE Moldova, a declarat pentru postul tv menţionat că persoana decedată făcea parte din echipaj, însă nu a fost confirmată identitatea acesteia.

Elicopterul a dispărut de pe radare acum jumătate de oră, în raionul Cantemir, în localitatea Haragâş, undeva la aproximativ 20 de kilometri de Chişinău.

Informaţia a fost confirmată de Departamentul pentru Situaţii Excepţionale din Republica Moldova.

Potrivit ofiţerului de presă al DSE, Diana Ţurcanu, citat de presa moldoveană, unul dintre membrii echipajului a fost găsit mort. În elicopter se aflau patru persoane. Din informaţiile de la această oră, pacientul nu se afla în aeronavă, aşadar elicopterul abia începea misiunea.

Potrivit presei de peste Prut, elicopterul se îndrepta către Cahul şi urma să transporte pacientul la Chişinău.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dl Tobă să plătească avionul

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb