Actualizare 13:13 Euro a fost cotat la 4,5987, cel mai mare nivel din august 2012
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat marţi un curs de referinţă de 4,5987 lei/euro, în creştere cu 0,07% faţă de nivelul precedent şi nivel maxim din 3 august 2012, n condiţiile în care investitorii aşteaptă rezultatul votului pe moţiunea de cenzură depusă de către alianţa PSD-ALDE împotriva propriului guvern şi clarificări despre formarea unui nou executiv.
Marţi, BNR a afişat un curs de 4,5957 lei/euro.
Un nivel atât de ridicat al cusului de schimb euro/leu nu a mai fost atins din 3 august 2012, cursul BNR a fost de 4,6481 lei/euro, nivel care rămas până acum maxim istoric.
Leul s-a depreciat semnificativ începând de joi, după ruptura apărută între liderul PSD, Liviu Dragnea, şi premierul Sorin Grindeanu, şi în condiţiile în care alianţa PSD-ALDE a iniţiat o moţiune de cenzură împotriva propriului guvern.
Dolarul american a câştigat 0,98 bani în faţa monedei naţionale, BNR anunţând un curs de 4,1287 lei, faţă de 4,1189 lei în şedinţa anterioară.
Gramul de aur a fost cotat la 165,4851 lei, în apreciere cu 0,3813 lei, comparativ cu 165,1038 lei, valoare stabilită în şedinţa precedentă.
Francul elveţian a fost cotat de BNR la 4,2371 lei, în creştere cu 0,44 bani de la valoarea de 4,2327 lei anunţată anterior.
(A.C.)
-------
Actualizare : "Sunt realist, mâine (n.r. astăzi) trece moţiunea", a declarat, marţi seară, Liviu Dragnea, care a ieşit în viteză de la şedinţa membrilor PSD, care se desfăşura în Hotelul Rin, deţinut de fraţii Negoiţă. Politicianul a mai spus că nu face conferinţă de presă la restaurant.
......
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, ieri, un curs de referinţă de 4,5957 lei/euro, nivel minim din 3 august 2012, când a fost 4,6481 lei pentru un euro, în condiţiile în care, de la debutul crizei din interiorul PSD, moneda naţională a avut o tendinţă de depreciere.
Situaţia politică tensionată din România şi apropierea votului pe moţiunea de cenzură depusă de către alianţa PSD-ALDE împotriva guvernului Grindeanu afectează, potrivit analiştilor, moneda naţională, investitorii temându-se că situaţia politică actuală va duce la impredictibilitate şi la amânarea unor reforme esenţiale pentru mediul de afaceri
În condiţiile în care, săptămâna trecută, presa şi analiştii politici îl vedeau pe Sorin Grindeanu învins din bătălia cu Liviu Dragnea, acum se pare că lucrurile nu mai sunt atât de sigure.
Decizia lui Liviu Dragnea să negocieze cu UDMR pentru votarea moţiunii de cenzură împotriva guvernului a întors împotriva sa membrii PSD, mai ales pe cei din Ardeal.
Aseară, parlamentari PSD şi lideri din teritoriu s-au întrunit ca să discute despre situaţia politică actuală, dar şi despre atitudinea lui Liviu Dragnea ca preşedinte PSD. Surse politice ne-au declarat că membrii PSD sunt nemulţumiţi de modul în care Liviu Dragnea a gestionat această criză, fiind vehiculată inclusiv varianta mazilirii acestuia.
Fostul premier Victor Ponta a scris aseară pe o reţea de socializare: "Liviu Dragnea, speriat că nu are voturile colegilor săi ca să treacă moţiunea PSD contra PSD, s-a hotărât să folosească voturile UDMR ca «glonţ de argint»! Azi (n.r. ieri) şi-a tras «glonţul de argint» fix în propriul picior! Şi în picioarele PSD!"
Mai mult, Victor Ponta a anunţat, ieri, că moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu nu va trece, precizând că a vorbit cu 246 de parlamentari PSD-ALDE şi că mai mult de 13 dintre ei nu vor susţine moţiunea.
Presa susţine că în ambele Camere Parlamentare, PSD are 221 de parlamentari, iar ALDE 26 de parlamentari, în total 247 de aleşi care fac parte din coaliţia de guvernare. De aici rezultă că Victor Ponta a vorbit cu toţi parlamentarii PSD-ALDE, inclusiv cu Liviu Dragnea. Cel cu care nu a putut vorbi este el însuşi.
Leul a coborât la minimul istoric în 2012, tot aşa pe fondul unor tensiuni politice majore din România, în perioada suspendării preşedintelui de atunci, Traian Băsescu, de către majoritatea USL din Parlament.
1. BNR-ul rapune leul
(mesaj trimis de EU în data de 21.06.2017, 08:42)
La comanda externa, BNR rapune leul pentru ca nu convine deloc conducerea politica Psd. Este razboi total impotriva Romaniei si a romanilor. Uitati-va la Venezuela.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de MAKE în data de 21.06.2017, 09:00)
Chiar daca scenariul tau ar fi corect, totusi operatiunea ramine declansata de prostia politica.
1.2. Nu e scenariu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de EU în data de 21.06.2017, 09:11)
Prostia politica este doar o acoperirie (foarte buna) a operatiunii. In plus nu e prostie politica, ci sunt multiple provocari atat din exteriorul guvernarii cat si din interior.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de MAKE în data de 21.06.2017, 09:34)
As fi fost multumit daca te limitai la prima propozitie. Dar, a doua descrie, doar, normalul unei guvernari, ca de aceea avem minister de interne si minister de externe.
Este ca la Bridge - "Cartile la butoniera, ochii la adversar!"
1.4. sa mergem mai adanc (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de EU în data de 21.06.2017, 09:41)
Sunteti mai multi actionari la ziar, presupunem, si numiti un director general cu obiective clare. Când nu le mai indeplineste il demiteti. Dar daca el nu se lasa demis, e normal ca mass-media sa il sustina?
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de EU în data de 21.06.2017, 09:42)
Ca la BRIDGE he he
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2017, 10:00)
BNR-ul răpune leul de fiecare dată când are de oferit lecții electoratului și clasei politice.
La referendumul din 2012 era jalea de pe lume, veneau rușii cu tancurile, debitorii în valută au fost ținuți acasă de frica prăbușirii cursului istoriei.
Chiar dacă acest scenariu e corect, numai documentarele de după schimbarea guvernatorului vor fi acceptate de propagandiști.
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de MAKE în data de 21.06.2017, 10:01)
Ei, ei, ei....imi storcesti subiectul...
Pai, tocmai asta-i chestia, ca PSD nu-i SRL-ul lui Dragnea!
Asta, pe de o parte.
Pe partea cealalta, ti-ai ales un exemplu extrem de nefericit invocind situatia unui ziar: directorul il poti demite, in conditiile legii, dar redactorul sef....asta-i o treaba mult mai complicata, pentru ca, da, atit mass media cit si (mai ales) cititorii sint indreptatiti sa-si exprime opiniile.
Redactorul sef si intreaga ierarhie a unei redactii exced statutului de "afacere" si celui de "forta de munca".
Cred ca premierul are dreptul, conform legii, sa-si alcatuiasca propriul guvern, sa propuna propriul program de guvernare si sa guverneze autonom.
Guvernul este una dintre cele trei puteri independente in stat - este puterea executiva.
Cine dracu' este Dragnea?!
Nimeni, frate, este doar proprietarul SRL-ului care a devenit PSD.
Ii retragi, mata, sprijinul in Parlament si guvernul cade, dar nu te duci tu la priemier, il apuci de nasturele de la sacou si-i spui "Hai, sas, sluga!"
1.8. zombi :)) (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de un guru în data de 21.06.2017, 10:58)
Treaba de conjunctura astrala :) A inviat zombi ala mic cu tablourile si cauta ceva de lucru .Nu a gasit altceva decat sa evalueze guvernul :) De vina e patriarhul pentru ca exorcizarile nu merg cum trebuie in tara asta si dau dracii in partide :)
1.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de Radu în data de 21.06.2017, 11:42)
Aveti dreptate. In plus, nu PSD+ALDE are dreptul sa numeasca guvernul, ci parlamentul in functie de voturile majoritatii. Iar cum si unii dintre membrii PSD si ALDE tin partea premierului, nu se poate presupune automat ca sefii PSD si ALDE au dreptate si ca ei au puterea sa numeasca primul ministru. Asta se poate vedea doar dupa votul motiunii.
Normal ar fi sa castige majoritatea din PSD+ALDE, dar rezultatul se vede doar in urma unui vot.
Dragnea si Grindeanu ar fi normal sa isi dea demisia in grup pentru criza pe care au produs-o.
1.10. Ba e foarte simplu (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de EU în data de 21.06.2017, 11:53)
Noi cetatenii am votat PSD in MAJORITATE, conducerea PSD este CA-ul care a numit directoratul in mod democratic. Daca DG-ul o ia razna este demis. Punct. De unde va vine ideea sau ordinul de a arunca laturi in CA, care este reprezentantul democratic al nostru?! Dragnea este seful partidului si nu e singur ci are de partea sa tot partidul. Sunteti in ofsaid flagrant!
1.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.10)
(mesaj trimis de MAKE în data de 21.06.2017, 12:04)
Mai spun o data, a treia oara nu o mai fac: partidele nu-s nici SRL-uri, nici SA-uri.
Modelul pe care judeci este inselator.
1.12. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.11)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2017, 15:05)
Nici Securitatea n-ar trebui să fie administrator angajat de capitalul străin.
1.13. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2017, 15:47)
N-are nici o legatura. E doar specula. Iar BNR-ul nu face decat sa profite de acest episod, pentru a obisnui prostimmea care inca mai lucreaza in tara asta, cu noile cifre. Din 2007 si pana in prezent, Euro a crescut continuu, chiar daca au fost crize politice sau nu. Dupa terminarea crizelor, de ce Euro nu a mai dat inapoi? De ce exista o crestere continua a Euro de la aprox 3,4 Lei in 2007 si pana la 4.6 in prezent? Pentru ca BNR nu este tocmai o institutie controlata de statul roman, capitalul ei apartinand privatilor straini, iar in fruntea ei fiind un mason spalat pe creier in cele mai puternice institutii financiare mondiale.
1.14. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.13)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2017, 16:52)
"Capitalul ei apartinand privatilor straini" e o dovada limpede ce analfabeti financiari au avut acces la credite chf. Ar trebui sa vi se suspende dreptul de vot, joiarilor.
1.15. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.14)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2017, 17:37)
Toate bancile centrale din lumea asta au avut capital strain. Inclusiv FED si Banca Angliei.
1.16. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.14)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2017, 17:47)
Daca intri pe site-ul BNR.ro, la rubrica ISTORIE scrie astfel: "Capitalul bancii era in intregime romanesc si apartinea in proportie de o treime statului si doua treimi particularilor". Daca cercetezi faptele si datele istorice, vei vedea ca acei particulari reprezentau interesele oculte ale unei familii de evrei din Franta. Pe modelul acesta functioneaza orice banca nationala din lumea asta. Capitalul n-a fost in totalitate al tarii respective.
1.17. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.15)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2017, 17:54)
Bancile centrale din europa nu sunt banci, analfabetul, sunt auoritati monetae, adica instutii ale statului. E ca si cum ai zice ca guvernul sau parlamentul e contrlolat de capitaluri sraine. BCE sau BNR sau Banca Angliei, consumatorule incultule financiar, sunt auoritate monetara, nu banca. De aia nu te poti duce sa depui bani la BNR sau sa iei credit de la ei.
Rezerva Federala din SUA nici ea nu e banca dupa cum se observa si din titulatura, cu toate ca e privata, doar i se zice colocvial "banca centrala" ca sa priceapa analfabeti financari ca imprumutatii chf ca e vorba de autoritatea monetara din SUA. Oamenii cu o incultu4a atat de crasa nu ar trebui sa aiba acces la credite si nici drept de vot.
1.18. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.16)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2017, 17:58)
Tu faci difrenta dintre ERA si ESTE? Dintre istoric si legislatia actuala care reglementeaza autoritatea monetara a Romaniei, BNR? Nu mai votati si platiti-va ratele!
1.19. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.18)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2017, 18:05)
Texte, bancuri, lozinci. Da ce prompt raspunzi la subiect. Esti postac de la BNR?
1.20. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.18)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2017, 18:08)
Care legislatie ma? Cine este acea putere legislativa care este mai presus de banul ca factor de decizie? Pe ce lume traiesti?
1.21. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.17)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2017, 18:10)
Ba esti mason si tu? D-ala gay?
1.22. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.17)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2017, 18:15)
Adica unii au banii, iar altii le da autoritate. Ba ce caterinca! Tocmai de la atat autoritate si legislatie financiara, facuta de unii pt a te spala pe tine si pe altii ca tine pe creier, au creat boom-ul economic in toata lumea, pentru ca mai apoi sa urmeze criza. Exact ca ultimele 4-5 crize din SUA, incepand cu 1866. Autoritatea lu tactu!
1.23. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.17)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2017, 18:17)
Care rezerva desteptu pamantului? Orice om intreg la minte stie ca FED-ul nu are rezerve. Tipareste bani prin datorie. Ma narod mai esti!
1.24. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.17)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2017, 18:25)
alt prostac al bnr
1.25. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.17)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2017, 18:34)
i-auziti la asta, cica bancherii nu fura, pentru ca exista o autoritate monetara, drept urmare, dupa ce isi umfla buzunarele, se duc la taica parintele sa se spovedeasca... ce sa-i faci, are si el studii superioare economice...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2017, 11:46)
am platit azi cu lei ..
era vii ca nu citise tabloidele economice.....
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2017, 11:51)
am platit taman benzina.
zi barilul nu crescu din cauza motiunii dimpotrivelea e pe tobogan.
si nici euro nu scazu la paritatea cum oera spaimele la unii.
din astea doua rezulta ca ro ar putea avea un curs de 4,7-4,8 fara mari preskuni inflationiste
desigur s-ar sparge televizoarele cu prabisirea leului.
care va sta cumi te sub 4,,6 si pe la anul.
desi repet 4,75 n-ar fi tragedie.
2.2. cam da :) (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de un guru în data de 21.06.2017, 14:07)
Asa e .Cum se duce euro leu in sus cand petrolul o ia la vale e ceva de speriat :) Pai nu e cam mica inflatia aia ? Si daca e mica mititica sa mai scada si benzina nu e frumos :) Pai bugetelul din ce sa traiasca saracul ? :)))
2.3. 5 (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de un guru în data de 21.06.2017, 14:09)
Tragedie nu e nici 5 .Sunt studii pe tema asta.Daca , cand si cum e problema :)))
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de un guru în data de 21.06.2017, 14:12)
Era vii vii sau doar stateau linistiti si dadeau din coada ? Asa dadeau si pe la 4.4 si uite ca s-a dus :)