Guvernul din Belarus a comis 'încălcări generalizate' ale drepturilor omului împotriva populaţiei sale, unele echivalând cu 'crime împotriva umanităţii', potrivit unui raport al experţilor ONU publicat vineri, relatează AFP.
'Aceste încălcări sunt generalizate, sistematice şi îndreptate împotriva civililor care critică guvernul', au spus experţii ONU într-un comunicat.
Ei consideră că există 'motive rezonabile pentru a crede că anumite încălcări constituie crime împotriva umanităţii', şi anume 'închisoare şi persecuţie din motive politice'.
Raportul, primul pe care grupul de experţi l-a publicat de la înfiinţarea sa de către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului în aprilie 2024, afirmă că încălcările au avut loc ca parte a eforturilor de 'menţinere la putere' a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.
Aliat apropiat al Rusiei, Belarus este condus de peste 30 de ani de Aleksandr Lukaşenko, recent reales fără opoziţie pentru un al şaptelea mandat.
Nicio formă de opoziţie nu a fost tolerată în Belarus de la reprimarea demonstraţiilor fără precedent împotriva guvernului lui Lukaşenko, în 2020.
Arestările şi detenţiile arbitrare din motive politice 'au devenit o parte integrantă a tacticii autorităţilor din Belarus', a spus grupul de experţi ONU în comunicat.
În martie 2023, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibilele crime împotriva umanităţii comise de autorităţile din Belarus împotriva oponenţilor.
Raportul grupului de experţi afirmă că bărbaţii şi femeile aflaţi în detenţie sunt cu regularitate torturaţi sau supuşi relelor tratamente, inclusiv prin bătăi, şocuri electrice şi ameninţări cu viol.
'Forţele de securitate au demonstrat o brutalitate pronunţată' faţă de persoanele LGBT+, atât prin gesturi, cât şi prin cuvinte.
Potrivit ONG-ului Viasna, chiar ea persecutat de autorităţi, Belarus are în continuare peste 1.200 de prizonieri politici, la o populaţie de nouă milioane de locuitori.
Toate figurile opoziţiei se află în închisoare - cel mai adesea în izolare şi fără drept de corespondenţă - sau în exil în străinătate, unde peste 300.000 de belaruşi au fugit de represiune, potrivit ONU.
Comunicatul grupului de experţi afirmă că 'persoanele reţinute în coloniile penitenciare au fost supuse unui tratament extrem de discriminatoriu' pentru a 'zdrobi rezistenţa politică'.
'Mulţi dintre ei au fost arestaţi de mai multe ori, uneori imediat după ce au fost eliberaţi', se mai arată în comunicat, conform AFP.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.02.2025, 18:34)
Vine imediat Vance și laudă democrația din Belarus.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.02.2025, 07:48)
Evident ca a comis. Mai alesca a oprit actiunile de transformare a Belarus intr-o Ucraina mai mica. Daca nu opreau aatunci actiunile de tip "euromaidan" acum si in Belarus ar fi fost ca in Ucraina.