Un nou grup de 40 de Voluntari ai Corpului Păcii (VCP) va sosi astăzi în România, unde va sta timp de 27 de luni. În următoarele 10 săptămâni, voluntarii se vor afla la Ploieşti pentru a urma cursuri intensive de limba română, timp în care vor fi găzduiţi de familii de români.
Corpul Păcii România a luat fiinţă în 1991. În prezent, 130 de voluntari lucrează în 148 de comunităţi din întreaga ţară. De la începutul programului în România, în 1991, 817 voluntari au sprijinit patru tipuri de program, după cum urmează:
- Predarea limbii engleze ca limbă străină (TEFL)
- Dezvoltarea economică a comunităţii (CED)
- Dezvoltarea instituţională (ID)
- Managementul şi educaţia în domeniul mediului înconjurător (ENV)
Corpul Păcii România se axează pe nevoile prioritare identificate de organizaţii din România, trimiţând americani calificaţi în aceste organizaţii, pe o perioadă de doi ani, pentru a le ajuta să-şi satisfacă aceste nevoi.
Sensibili la cultura românească, voluntarii şi angajaţii Corpului Păcii cooperează strâns cu partenerii locali pentru a facilita schimbul de idei, abilităţi şi experienţa între cele două state, ceea ce conduce la dezvoltarea personală şi profesională a tuturor părţilor implicate. Datorită faptului că trăiesc şi lucrează alături de partenerii lor, voluntarii Corpului Păcii şi românii pot lega prietenii pe viaţă, iar la întoarcerea voluntarilor în Statele Unite, aceştia vor promova o mai bună înţelegere a României şi a poporului român în rândul americanilor.
Corpul Păcii este un exemplu al modului în care puterea unei idei poate schimba şi îmbunătăţi lumea în care trăim. Organismul a fost creat în 1961 de Preşedintele Statelor Unite de la acea vreme, John Kennedy, pentru promovarea păcii şi a prieteniei prin punerea la dispoziţie a unor voluntari americani care să contribuie la dezvoltarea socială, economică şi umană a ţărilor-gazdă în care îşi desfăşoară activitatea. Peste 180.000 de americani au lucrat în cadrul Corpului Păcii în 134 de ţări.
Corpul Păcii are trei scopuri simple, dar puternice:
- Să ajute oamenii din statele interesate să-şi satisfacă nevoile în beneficiul femeilor şi bărbaţilor pregătiţi.
-Să contribuie la promovarea unei mai bune înţelegeri a americanilor în rândul oamenilor pe care îi ajută.
- Să contribuie la promovarea unei mai bune înţelegeri a altor popoare în rândul americanilor.
Voluntarii Corpului Păcii cultiva relaţiile interumane care contribuie la stabilirea unei baze pentru pace. Aceştia continua tradiţia lucrului în parteneriat cu oamenii din întreaga lume pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă şi pentru a crea noi oportunităţi; în acelaşi timp, voluntarii învăţa să vorbească limba locurilor respective şi trăiesc în comunităţile în care lucrează. În cadrul acestui proces, voluntarii împărtăşesc şi reprezintă cultura şi valorile poporului american, alcătuit din oameni de rase, etnii şi religii diferite. La întoarcerea în Statele Unite, voluntarii contribuie la o mai bună înţelegere a americanilor în privinţa lumii, în general, aducând propriul bagaj de experienţe referitoare la culturile, obiceiurile, limbile şi tradiţiile altor popoare.