Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate de la Moscova, a acuzat vineri Statele Unite că şi-au coordonat acţiunile cu Ucraina pentru atentate teroriste cu scopul de a submina stabilitatea Rusiei, informează Agerpres.
În august anul trecut, a fost ucisă cu o bombă instalată într-un automobil Daria Dughina, fiica lui Aleksandr Dughin, filosof naţionalist cunoscut şi influent în rândul ruşilor. În octombrie, a fost atacat şi avariat podul care leagă peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014, de teritoriul rus. În aprilie anul acesta, şi-a pierdut viaţa în urma unui atentat cu exploziv bloggerul Maksim Fomin, care difuza sub pseudonimul Vladlen Tatarski propagandă pentru război. În mai, a fost rănit de un automobil capcană scriitorul naţionalist Zahar Prilepin.
Patruşev a susţinut că toate aceste atacuri au fost "planificate şi executate cu coordonarea serviciilor speciale ale SUA". "Atacurile teroriste comise în Rusia sunt însoţite de o campanie de informaţii pregătită din timp la Washington şi Londra, cu scopul de a destabiliza situaţia socio-politică şi de a submina bazele constituţionale şi suveranitatea Rusiei", a mai declarat el.
Din februarie anul trecut, când forţele ruse au invadat Ucraina, Kremlinul a acuzat Occidentul că duce un război împotriva Rusiei, prin intermediari, reaminteşte Reuters. Moscova a pus pe seama occidentalilor exploziile care au avariat în septembrie anul trecut gazoductele Nord Stream din Marea Baltică, şi i-a acuzat pe ucraineni de atacul asupra podului Crimeei.
Statele Unite şi aliaţii lor consideră invazia o acţiune imperialistă şi refuză să accepte ocuparea teritoriilor ucrainene, sprijinind deschis Ucraina pentru pentru înfrângerea Rusiei. În acelaşi timp, americanii au insistat că nu doresc un conflict militar direct cu ruşii. Washingtonul şi Londra au respins afirmaţiile Moscovei privind implicarea în sabotarea conductelor submarine Nord Stream, iar Kievul nu a revendicat avarierea podului care leagă Crimeea de Rusia.
Moscova susţine însă că Rusia a fost deja atacată şi contează pe sprijinul diplomatic al Chinei.
Patruşev, fost spion, care îl cunoaşte pe preşedintele rus Vladimir Putin din anii 1970, este considerat de diplomaţi unul din oficialii cei mai influenţi pe lângă liderul de la Kremlin. Punctele sale de vedere şi afirmaţiile pe care le face oferă, potrivit experţilor diplomatici occidentali, o imagine despre modul în care gândeşte conducerea rusă la cel mai înalt nivel.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.05.2023, 14:02)
Daca USA asigura tot sistemul de informatii militare si
strategia militara a Ucrainei,rusii nici nu trebuie sa acuze,
ca e o realitate evidenta