Michael Schumann, preşedintele Asociaţiei Federale Germane pentru Dezvoltare Economică şi Comerţ Exterior (BWA) a avertizat într-un interviu pentru Xinhua că Europa nu îşi poate permite să fie un observator pasiv al politicilor comerciale ale SUA şi îndeamnă Uniunea Europeană să îşi consolideze legăturile comerciale şi de investiţii cu China, argumentând că o cooperare economică mai strânsă ar spori competitivitatea globală a Europei.
Europa ar trebui să-şi asume un rol mai proactiv în comerţul mondial şi să-şi consolideze legăturile economice cu China pentru a-şi proteja interesele, mai degrabă decât să reacţioneze pasiv la politicile SUA, a declarat Schumann în interviul acordat agenţiei chineze de presă. El a îndemnat Europa să adopte o abordare independentă a intereselor sale economice şi să nu accepte pasiv consecinţele deciziilor politice ale Statelor Unite.
Schumann a subliniat necesitatea ca Europa să-şi consolideze cooperarea economică cu China pentru a susţine deschiderea şi stabilitatea sistemului comercial mondial.
Noile măsuri americane sunt în conformitate cu politicile comerciale anterioare ale preşedintelui american Donald Trump şi nu sunt surprinzătoare, a arătat el, subliniind că taxele vamale nu reprezintă o soluţie eficientă pentru dezechilibrele comerciale.
Germania se confruntă, de asemenea, cu incertitudini politice şi economice interne, iar Schumann a menţionat că viitoarele alegeri federale din 23 februarie ar putea aduce schimbări politice semnificative. "Economia germană se află sub o presiune imensă. Avem nevoie de politici bazate pe interese naţionale, mai degrabă decât pe considerente ideologice", a spus el. "Relaţiile bune cu China sunt în interesul Germaniei", a afirmat liderul de afaceri german citat de Xinhua.
Schumann a subliniat că relaţiile comerciale mai puternice cu China nu numai că vor sprijini redresarea economică a Germaniei, dar se vor alinia şi la strategia sa pe termen lung pe piaţa globală, scrie agenţia chineză de presă pe site-ul său în limba engleză. Odată cu schimbarea dinamicii geopolitice, Europa ar trebui să menţină un sistem comercial deschis, echitabil şi incluziv, mai degrabă decât să urmeze Statele Unite spre protecţionism, a mai spus Schumann.
"Revenirea lui Trump remodelează geopolitica globală. Europa trebuie să îşi cântărească cu atenţie opţiunile şi să acţioneze în propriul interes. Consolidarea relaţiilor UE-China face în mod clar parte din această strategie", a afirmat el.
De asemenea, Schumann a cerut liderilor europeni să îşi asume un rol mai activ în modelarea politicilor comerciale globale. "Germania a susţinut mult timp multilateralismul", a declarat Schumann, adăugând că protecţionismul poate oferi beneficii pe termen scurt, dar ameninţă stabilitatea şi creşterea economică globală pe termen lung.
Agenţia oficială chineză de ştiri menţionează că în 2025 se împlinesc 50 de ani de relaţii diplomatice între China şi UE, iar Schumann a opinat că lunga istorie de cooperare oferă o bază solidă pentru angajamentul viitor. "Dacă ne uităm la aceste cinci decenii, putem avea încredere şi ar trebui să ne motivăm să revenim la un angajament constructiv cu China", a spus el, potrivit Xinhua.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2025, 09:35)
Bine ar fi tarile din EurAsia sa conlucreze, dar political hegemonica Americana, care se bazeaza pe sabotarea si dominarea EurAsiei pe uscat, aer si apa, este de a ne da cu parul in cap - vezi Nordstream si submarinele americane ce dadeau tarcoale Suediei, dar care erau prezentate de catre presa aservita ca fiind submarine sovietice. Un premier Suedez a fost asasinat, fiindca facea business cordial cu URSS.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2025, 10:24)
Asta e lider de afaceri? Ce afaceri are, ca n-am auzit de el. Din functia cu care e laudat e lider de birocratie. Tradator al libertatii care saliveaza la idea de economie planificata ca a Chinei. Asta e lider cum sunt eu arhiepiscop
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2025, 10:45)
NU E OBLIG SA FIE ,, LIDER" DE AFACERI! (D-TA ESTI?) NICI SA AI ACELASI ,,TIP" DE ECONOMIE! IMPORT E SA AI REL ECON CU TARI CU SUCCESE IN DOMENIU. OMUL ARE DREPTATE!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2025, 10:39)
Trebuie avut grijă la comerțul cu China să nu ne împușcăm singuri în picior.
Am văzut în ultimii ani la ce poate duce o dependență prea mare de o altă țară.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2025, 10:47)
Iata un om destept si cu bun simt!