Un miliard de lei ne-a costat adoptarea unei legi de deputaţi

Lilian Cojocaru
Ziarul BURSA #Politică / 2 iulie 2004

Camera Deputaţilor a cheltuit în medie, în acest an, un miliard de lei pentru adoptarea unei legi, după cum reiese din bilanţul instituţiei pe primul semestru. Potrivit acestuia, 580 de miliarde de lei "au costat" salariile, telefoanele, personalul şi maşinile deputaţilor, iar dacă împărţim această sumă la numărul legilor adoptate în perioada analizată - 511, reiese că randamentul aleşilor noştri este de un miliard pe lege. Această interpretare este strict economică, pentru că deputaţii ar fi cheltuit atît şi dacă adoptau mai puţine legi. Mai mult, deputaţii se pot lăuda că s-au apropiat de recordul în materia legilor adoptate, care a fost atins în prima sesiune din legislatura ianuarie-iunie 2001.

Camera Deputaţilor a cheltuit aproape 400 de miliarde de lei pentru salariile parlamentarilor şi ale personalului administrativ, precum şi pentru impozitele aferente. Pentru lumină, telefoane, poştă, apă şi întreţinerea sediului, instituţia a cheltuit peste 50 de miliarde. De ceva vreme, conducerea Camerei Deputaţilor a făcut solicitări repetate de reducere a cheltuielilor, fiind restricţionat accesul personalului la telefoane şi maşini. Însă, din cauza campaniei electorale, cheltuielile nu au putut fi reduse.

Cu toate că a consumat destul de mult, Camera Deputaţilor şi-a făcut treaba, adoptînd cele 511 legi, dintre care multe sînt importante pentru încheierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. "Lipsa dezbaterilor din plen şi ritmul alert în care au fost adoptate legile au fost suplinite de o activitate intensă în comisiile de specialitate", ne-a explicat preşedintele Camerei, Valer Dorneanu. Peste 4.300 de amendamente la proiecte de legi au fost discutate de comisii, dintre care aproape jumătate au fost acceptate de plen.

Printre cele mai importante acte normative adoptate de Parlament se numără legile care reglementează sistemul judiciar (necesare reformei justiţiei), regimul adopţiilor, Codul Penal, Codul consumului. În domeniul economic, cele mai importante legi adoptate sînt: legea asigurărilor private de sănătate, legea pensiilor ocupaţionale, legea pieţei de capital şi legea cooperaţiei.

În cei patru ani de guvernare PSD, au fost adoptate 2.436 de legi, faţă de legislatura CDR - 926 de legi, sau cea din perioada 1992-1996, cînd au fost votate 542 de legi. Ritmul alert al adoptării legilor se datorează, în principal, angajamentelor luate în procesul de integrare europeană. Multe acte normative sînt doar traduceri şi adaptări după legislaţia europeană. Chiar dacă la capitolul de ajustare a legislaţiei stăm bine (aproape 90% din acquis-ul comunitar fiind adoptat), implementarea acestora rămîne o mare problemă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb