• Aflaţi la guvernare, conservatorii au votat cot la cot cu opoziţia eliminarea articolelor cu probleme din pachetul de reformare a justiţiei
Alianţa PNL-PD are, de ieri, un motiv în plus să ceară declanşarea alegerilor anticipate. Uşurinţa cu care partidele aflate la guvernare îşi pot justifica demersul este girată de nimeni altul decît preşedintele Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase, şi de "soluţia imorală" reprezentată de Partidul Conservator. Şi asta pentru că preşedintele executiv al PSD a insistat pentru iniţierea unei dezbateri în Parlament, într-o sesiune extraordinară, pe marginea articolelor găsite neconstituţionale de Curtea Constituţională, care au stat la baza deciziei Guvernului de a demisiona. Votul Partidului Conservator, dat ieri în comisii, în ceea ce priveşte pachetul de legi privind reforma în justiţie şi a proprietăţii, a dezbinat din nou Coaliţia aflată la guvernare. În şedinţa reunită a celor două Camere parlamentare, toate articolele, exceptînd unul, care a suferit un amendament, au fost modificate conform cerinţelor Curţii Constituţionale. Mai precis, ele au fost eliminate din pachetul de legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea.
Surpriza zilei au constituit-o Partidul Conservator. Deputaţii şi senatorii PC au ridicat mîna la unison cu parlamentarii PSD şi PRM, dînd dreptate Curţii Constituţionale. După ce primul articol pus în discuţie a fost dezbătut intens, timp de aproape o oră şi jumătate, amendamentul adus de şeful comisiei din Camera Deputaţilor, Sergiu Andon, a fost modificat cu uşurinţă după propunerea PSD. Dacă iniţial reprezentanţii PC au prezentat o variantă oarecum compatibilă cu opţiunea Guvernului, ulterior, după dezbateri aprinse, Partidul Conservator a hotărît să elimine cu totul fraza problemă, care interzicea magis-traţilor din CSM să exercite şi funcţia de procuror sau magis-trat în timpul mandatului.
Aceasta a fost, de altfel, singura dezbatere serioasă din cadrul comisiilor reunite. Ulterior, cînd membrii UDMR, PD şi PNL şi-au dat seama că sînt în minoritate în faţa parlamentarilor PRM, PSD şi PC, articolele au fost supuse rapid la vot. Nu a mai contat ce era scris în text. Articolele au fost eliminate în mod constant cu 15 voturi pentru şi 14 împotrivă. De la PSD a lipsit senatorul Antonie Iorgovan, iar de la PNL au lipsit doi deputaţi şi un senator.
Însă, după cum au sesizat parlamentarii Alianţei la sfîrşitul votului, soluţia adoptată de cele două comisii convine de minune Coaliţiei. Şi asta pentru că Guvernul are un motiv în plus să se plîngă că nu are majoritate parlamentară sau că trebuie să scape de "soluţia imorală" (PC).
Raportul comisiilor va fi dezbătut mîine, în plenul sesiunii extraordinare, care va avea loc la Camera Deputaţilor.