UN NOU AVERTISMENT DIN PARTEA BĂNCII NAŢIONALE: Autorităţile - complice la spălarea banilor

Raluca Ungureanu, Răzvan Radu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 iulie 2004

Autorităţile responsabile cu prevenirea şi combaterea spălării banilor nu reacţionează prompt la sesizările primite din partea băncilor şi se fac astfel complice la aceste infracţiuni, a afirmat, la sfîrşitul săptămînii trecute, Nicole Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR). "Să nu opreşti tranzacţii care duc în străinătate sute de milioane de dolari şi să faci doar o fotografie a operaţiunilor reprezintă, după părerea mea, complicitate", a spus Cinteză, care a participat la un seminar pe tema spălării banilor organizat de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Pieţei de Capital din Statele Unite (SEC) şi Agenţia pentru Dezvoltare a Statelor Unite (USAID).

"Avem reglementări şi trebuie aplicate, dar în foarte multe cazuri cei în drept au fost prea îngăduitori", a mai spus oficialul BNR. Nicolae Cinteză spune că au existat şi cazuri în care operaţiunile de spălare de bani au beneficiat de complicitatea funcţionarilor bancari.

"Este imposibil ca astfel de operaţiuni să se realizeze fără complicitatea celor din bancă, iar cînd spun complicitate nu mă refer numai la mită, ci şi la cazurile în care funcţionarii nu au sesizat anumite tranzacţii suspecte", a precizat Cinteză, menţionînd că 95% din cazurile suspecte de spălare de bani trimise Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) s-au derulat prin sistemul bancar. "Sînt sancţiuni foarte drastice şi au existat cazuri cînd am solicitat schimbarea managementului băncii", a spus reprezentantul BNR, adăugînd că băncile nu pot să oprească tranzacţiile considerate suspecte, aceasta fiind sarcina ONPCSB, Parchetului şi Poliţiei. Nicolae Cinteză afirmă că cele mai frecvente operaţiuni de spălare de bani din ţara noastră sînt legate de restituri ilegale de TVA. BNR a identificat patru judeţe în care patru firme au beneficat de restituri de TVA de sute de miliarde de lei fără să fi desfăşurat nici o activitate. Oficialul BNR a dat şi exemplul unei societăţi care, prin documente false privind exportul de măşti de gaze în Israel, a încasat TVA în valoare de 168 miliarde de lei. Aceşti bani au fost mutaţi, în decurs de două zile, în 170 de conturi din două bănci. Banca Centrală a trimis către autorităţi, începînd din anul 2002, peste 1.200 de sesizări privind tranzacţii suspecte de spălare de bani, potrivit viceguvernatorului Mihai Bogza.

Avertismentele din partea BNR vin la o săptămînă după ce reprezentantul rezident al FMI în România, Graeme Justice a atras atenţia asupra ritmului foarte lent în care se desfăşoară anchetele în cazul fraudelor financiare şi al spălării banilor.

Deşi nu a nominalizat autorităţile care se fac complice la operaţiunile de spălare a bănilor, pare evident faptul că Nicolae Cinteză a privit către Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB), cînd a declarat acest lucru. Guvernul l-a revocat pe Ioan Melinescu din funcţia de preşedinte şi membru al Plenului ONPCSB la sfîrşitul lunii aprilie. Deşi fusese schimbat din funcţie, Ioan Melinescu a semnat la începutul lunii mai un document privind unele operaţiuni suspecte de spălare de bani la societatea "Rompetrol". Pe 10 iunie, Executivul a revocat din funcţie trei membri ai Plenului, iar mandatul celorlalţi trei a încetat de drept. Cei trei membri revocaţi au fost numiţi în noul Plen, la data de 10 iunie, fapt care pare să confirme zvonurile că ar fi fost revocaţi doar pentru a nu-l pune într-o situaţie delicată pe Ioan Melinescu. În aceeaşi zi, Guvernul l-a numit în funcţia de preşedinte al Oficiului pe Ilie Iulian Dragomir.

Potrivit ONPCSB, în ţara noastră s-au spălat în perioada 2000-2001 circa 1,7 miliarde de euro, iar Ionel Blănculescu, şeful Autorităţii Naţionale de Control, afirma la începutul acestui an că sumele de bani spălate anual în România se ridică la 600 de milioane de euro.

Combaterea spălării banilor şi a finanţării grupărilor teroriste a devenit o preocupare importantă pentru Statele Unite şi pentru Europa, în special după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb