Un nou program Casa Verde - O abordare anormală a promovării energiei regenerabile în România

A.F.
Miscellanea / 27 septembrie

Un nou program Casa Verde - O abordare anormală a promovării energiei regenerabile în România

Astăzi se lansează un nou program Casa Verde în România.

Este penibil ca în secolul XXI, să vi cu un program prin care să dai bani unor oameni care au energie electrică şi în mare parte au venituri importante (raportând la beneficiarii programelor anterioare), în timp ce nu ai nici nu program pentru 11.611 de români locuiesc în case fără energie electrică, folosind lămpi de petrol ca în Evul Mediu.

Este o aberaţie, să mai continui după 4 ani acest Caritas al Montării Panourilor Fotovoltaice - Casa Verde, prin care să impui soluţii tehnice "în orb", prin hazardul apăsării unui buton, în absenţa inventarierii a caracteristicilor instalaţiilor şi reţelelor unde urmează să debiteze aceste echipamente.

Este o anomalie să dai 30,000 lei, bani plătiţi de populaţie (direct sau indirect), către familii care poate câştigă banii aceştia într-o lună.

Programul Casa Verde s-a dorit să fie un stimul pentru promovarea energiei verzi, într-o perioadă în care nu exista o atractivitate prea mare pentru energia regenerabilă. Astăzi acest deziderat a fost îndeplinit, avem peste 130.000 de prosumatori, avem multiple probleme tehnice legate de aceste montării la întâmplare a panourilor fotovoltaice, am avut iniţiative legislative de blocare a creşeterii numărului de prosumatori şi atunci care mai este scopul programului. Este posibil să fie doar o dirijare de fonduri mascată, către anumite firme de construcţii montaj, anumiţi importatori, anumiţi furnizori, sau chiar anumite categorii de persoane cu venituri ridicate etc.

Programul are anul acesta o alocare financiară record, de două miliarde de lei (400 mil euro), în condiţiile în care cu doar 7% din aceste fonduri ar fi putu să fie eradicată sărăcia energetică extremă din şi astfel România să nu se mai găsească în poziţia unică europeană de mai avea oameni care trăiesc la lumina opaiţului.

În acelaşi timp avem 16% din români, care comform datelor Eurostat, sunt în imposibilitatea de a-şi achita facturile la utilităţi, adică ar fi existat necesitatea ca o mare parte din programul Casa Verde să fie dirijat la aceşti oameni care prin panourile fotovoltaice montate, să fie ajutatţi să iasă din sărăcie energetică.

Propunerea Asociaţiei Energia Inteligentă a fost încă de la precedenta ediţie, ca programul Casa Verde să urmeze paşii proiectului Prima Casă, prin care banii pentru montarea de panouri fotovoltaice să se acorde în baza unui dosar care să se depună la filiale CEC din fieacare localitate, iar dosarele să i-a în considerare atât realităţile tehnice ale locului unde se doreşte montarea acestui sistem, validate de operatorul sistemului de distribuţie energie electrică sau confirmarea de către UAT a lipsei reţelei de energie electrică, dar şi vulnerabilitatea şi nivelul veniturilor solicitantului. Astfel, exista şansa ieşirii din haosul generat de continuarea programului Casa Verde în forma actuală, de eradicarea sărăciei energetice extreme, de reducerea numărului de consumatori vulnerabili din România, de investiţii fezabile economic şi posibil tehnic.

Prin programul Casa Verde, în forma lansată astăzi, adâncim haosul din sistemul energetic, creştem sărăcia energetică şi îmbogăţim nişte firme.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. “să vi cu un program prin care să dai bani unor”:-)…

    Problema nu e ca sunt cetateni fara acces la curentul electric.

    Problema e ca SEN nu e gandit sa preia surplusul de energie regenerabila produs in zilele insorite de fotovoltaice, astfel incat sa scada pretul.  

    Programul trebuia gandit de la inceput pe o legislatie care sa permita constituirea asociatiilor de prosumatori si acumularea de energie pentru uz casnic, astfel incat sa scada cererea de energie pentru uz casnic, pe de o parte, si sa nu fie afectat sistemul energetic, pe de alta parte.  

    Cat despre cei care nu sunt racordati la retea, exista doua variante mai bune: fie se duc acolo unde este retea si se racordeaza, fie identifica solutii individuale offgrid, pentru care solicita ajutor de stat pentru implementare. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb